En Sıcak Konular

Mısır ve Çin bir çok alanda anlaştı

28 Ağustos 2012 17:07 tsi
Çin'in başkenti Pekin'e gelen Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ziyareti kapsamında iki ülke arasında başta ekonomi olmak üzere birçok alanda işbirliği anlaşması imzalandı.

Çin'in başkenti Pekin'e gelen Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ziyareti kapsamında iki ülke arasında başta ekonomi olmak üzere birçok alanda işbirliği anlaşması imzalandı.

Bunlar arasında bilim, sanayi, enformasyon, turizm, çevre, tarım ve bankacılık alanlarında işbirliği anlaşmaları bulunuyor.

Uzmanlar, Mursi'nin Çin ziyaretiyle iki ülke ilişkilerinde "yeni bir sayfa açılacağını" belirtirken, Mursi'nin iktidara geldikten iki ay sonra Çin'e gelmesi, Kahire'nin Pekin ile ilişkilerinde temel oluşturacak şeklinde değerlendiriliyor.

Ziyarette iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin öne çıktığı vurgulanırken, Mısır'ın, ekonomik istikrar garanti altına alındığında siyasi istikrarın da olacağının farkında olduğu ifade ediliyor.

Uzmanlar, "uzun dönem Arap dünyasının önderliğini yapmış Mısır'ın" geçen yıl yaşanan olaylardan sonra seçimle iktidara gelen ilk Cumhurbaşkanı Mursi'nin, ülkesindeki durgun ekonomiyi canlandırmak niyetinde olduğunu belirtiyor.

Mursi'ye Çin ziyaretinde çok kalabalık bir iş adamı heyeti eşlik ederken, iki ülke arasında birçok alanda imzalanan işbirliği anlaşmasıyla tarafların ekonomik ilişkilerini daha da sağlamlaştırması bekleniyor. Ziyarette Mursi'ye 80 civarında girişimci de eşlik ediyor.

İki ülke işadamlarının enerji, inşaat ve müteahhitlik ile petrokimya alanlarında görüşmeler yapacağı aktarılıyor.

Çin ile Mısır arasında ikili ticaret hacminin geçen yıl 8,8 milyar ABD dolarına ulaştığı ifade edilirken, bu yıl bu oranda yüzde 30 artış görüldüğü kaydediliyor.

Pekin yönetiminin bu ziyarete önem verdiğine dikkati çeken uzmanlar, Mısır'ın Çin için hem Arap dünyasına hem de Afrika kıtasına köprü vazifesi görebileceğinin altını çiziyor.

Uzmanlar, Mursi'nin ziyaretiyle birlikte tarafların mevcut mekanizmaları ile ikili ilişkileri geliştirebileceğini bekliyor.

Uzmanlar, Mursi sonrası yeniden yapılanan iki ülke ilişkilerinde barış ve kazan-kazan eksenli perspektiften Çin ve Mısır arasında yeni ve güzel bir sayfa açılacağı yönünde değerlendirmelerde bulunuyor.

Mursi'nin bölge ülkeleri dışında ilk resmi ziyaretini Çin'e yapması tüm dünya kamuoyunun dikkatini çekerken, Çin resmi basını ABD öncesi Çin'e yapılan bu ziyaretin ABD tarafından "garip" karşılandığı da vurguluyor.

Ziyaretle birlikte turizmin de gelişeceği vurgulanırken, Mısır'a 2010'da 110 bin turist gittiği, Mısır tarafının bu rakamı gelecek yıl 160 bine çıkarmak istediği ifade ediliyor.

aa

Bu haber 971 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,822 µs