En Sıcak Konular

Suriyeli mülteci sayısı 200 bini geçti

28 Ağustos 2012 13:54 tsi
Suriye'deki iç karışıklardan kaçarak Türkiye, Ürdün ve Lübnan'a sığınan Suriyelilerin sayısı resmi verilere göre 200 bini geçti. Mülteci kamplarında hayata tutunmaya çalışan sığınmacılar, zor şartlar altında yaşıyor.

Yaklaşık 18 ay önce başlayan Suriye'deki olaylar, her geçen gün şiddetini artırarak sürüyor. Esed rejimine bağlı ordu tarafından yapılan uçak, helikopter ve tank saldırıları sonucu evleri yıkılan binlerce Suriyeli, hayata tutunmak için ülkelerinden kaçarak komşu ülkelere sığındı.

Suriye'den şimdiye kadar kaçamayan ve can güvenliği tehlike altında olan Suriyeliler de kaçışın yollarını arıyor. Ülkelerinden kaçmaya çalışan Suriyeliler, Esed güçlerinin saldırılarıyla karşı karşıya kalıyor. Özellikle Suriye-Ürdün sınırına gelen Suriyelilerin Ürdün'e geçmesini engellemek için rejime bağlı ordu tarafından sürekli ateş açılıyor.

207 bin 386 sığınmacı var

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) resmi verilerine göre, Ürdün'de 43 bin 962 kayıtlı, 17 bin 40 kayıt bekleyen sığınmacı bulunuyor. Ürdün'de kiralık evlerde kalan sığınmacıların sayısı ise 15 bin 884 kişi bulunuyor.

UNHCR, Lübnan'da kayıtlı 39 bin 506 ve kayda başvuran 12 bin 585 Suriyeli'nin olduğunu belirtiyor.

Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısı ise Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın son verilerine göre 78 bin 409 kişiye ulaştı.

Böylece resmi rakamlara göre, Türkiye'de 78 bin 409, Ürdün'de 76 bin 886, Lübnan'da 52 bin 91 olmak üzere toplam 207 bin 386 sığınmacı bulunuyor.

Kayıtdışı sığınmacı sayısı

Ürdün Hükümeti, yaptığı açıklamalarda ülkelerindeki Suriyeli sığınmacıların resmi verilerin çok üzerinde olduğunu duyurdu.

Hükümetin açıklamasına göre, Ürdün'de 200 bin civarında Suriyeli bulunuyor. Bu sığınmacıların büyük çoğunluğu, kiralık evlerde veya akrabalarının yanlarında kalıyor.

Bu arada Cezayir İçişleri Bakanlığı açıklamasını göre, bu ülkede de 12 binden fazla Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Lübnan'daki gayriresmi sığınmacı sayısı konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı.

Suriye-Türkiye sınırının Suriye bölümündeki Seleme Sınır Kapısı'nda da 5 bin civarında Suriyeli bulunuyor.



Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,497 µs