En Sıcak Konular

Kuyumculardan Bankalara tepki

28 Ağustos 2012 12:17 tsi
Artık bankalar da sarraflık yapacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), bankaların alım satımını yapabileceği kıymetli madenlere Cumhuriyet altını ve ziynet altınlarının da eklenmesine imkan verecek yönetmelik değişikliği hazırladı.

Değişikliğin bankaların bu alandaki faaliyetlerini arttırırken, kuyumculuk sektörünü olumsuz etkilemesi bekleniyor. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu bunun sektörü bitireceğini dile getirdi.

DDK ’nın internet sitesinde yer alan bankaların kıymetli maden alım satımına ve alacaklarından dolayı edindikleri emtia ve gayrimenkullerin elden çıkarılmasına ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik değişiklik taslağında şu düzenleme yer aldı:

“Bankalar, Kıymetli Madenler Borsalarında işlem gören veya standartları ve nitelikleri Hazine Müsteşarlığı veya İstanbul Altın Borsası tarafından belirlenen ya da bu standartlara ve niteliklere uygunluğu bakımından, üretildikleri rafineriler itibarıyla kabul edilebilirlikleri İstanbul Altın Borsasınca teyit edilen kıymetli madenler ile Cumhuriyet altın sikkeleri ile ziynet altınlarının alım ve satımı ile VOB’da işlem gören ve standart ve nitelikleri yetkili merciler tarafından belirlenen kıymetli madenleri esas alan sözleşmelerin alım ve satımını yapabilirler.”

‘Bankacı işimize göz dikti’

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu bu kararın sektörü olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Kameroğlu şöyle konuştu:

“Bu yapılan bankaların kuyumcunun yaptığı işe göz dikmesidir. Kuyumcular küçük karlarla ayakta kalmaya çalışırken bankaların bu işe girmeleri doğru değil. Kuyumculuk sektörü bankacılığa peşkeş çekiliyor.”

Konuyla ilgili Reuters ’a değerlendirmede bulunan bir bankanın altın bankacılığı yöneticisi, bankaların zaten gram altın alım satımı yapabildiğini hatırlatarak, “Buna Cumhuriyet altını eklenmesi sektör açısından katkı yapacak bir uygulama olmaz.

Ziynet altını satımı eklenmesi de daha çok müşteri talebi kaynaklıdır; çünkü mevcutta müşteriden alınan ziynet ancak eritilip kullanılabiliyordu. Ancak her ikisi de kuyumculara darbe olacaktır” dedi.

Yastık altı hedefleniyor

Mevcut uygulamada altın , gümüş ve platin ile bunlara dayalı vadeli işlem kontratı sözleşmesi alım satımı yapabilen bankaların, özellikle son yıllarda, yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla başlayıp ardından hızlanan ‘ altın ürünlerine dayalı bankacılığa’ ağırlık verilmesi sebebiyle; BDDK ’dan, toplama hizmetinin yanı sıra, topladıkları ziynet eşyasını değerlendirme yönünde düzenleme talepleri bulunuyordu.

Altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de, değişikliğin sadece yastıkaltı altınların bankada toplanması sürecini değil, yeni yatırım yapacak olanları da kapsayacağını kaydetti ve şöyle konuştu: “Bankaların ziynet altınları da satmaya başlamaları sektörden çok büyük tepki alır, kuyumculuk sektörüne negatif yansır.” 

Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,136 µs