En Sıcak Konular

Bu yıl sınıflar 100 kişi!

28 Ağustos 2012 12:13 tsi
Yeni eğitim yılı ilklerle başlıyor. Eğitimin yeniden yapılandırılması anlamına gelen değişiklikler, bazı sıkıntıları da beraberinde getirdi. Okula başlama yaşının aşağı çekilmesiyle birlikte birinci sınıfta okuyacak çocukların sayısı ciddi oranda arttı. Ş

12 yıllık zorunlu eğitim dönemi 17 Eylül'de başlıyor. Yeni eğitim sistemi, pek çok değişikliği ve "ilk"i içeriyor. İlkokul 4 yıla iniyor, eskiden 3 yıl olan ortaokullar da 4 yıla çıkıyor. İlköğretimin sonunda mesleki eğitime geçiş yapılabilecek. Okula başlama yaşı 5,5'e çekildi.

ZAMAN Gazetesi'nin manşet haberine göre askerî vesayeti yansıttığı eleştirisine neden olan milli güvenlik dersleri kaldırıldı. 8 yıllık eğitim nedeniyle aynı ortamda ders gören minikler ile büyük öğrencilerin ders ortamları ayrıldı. Ancak, bütün bunların yanında, kapsamlı değişikliklerin bir arada yapılması, birçok sorunu da beraberinde getirdi.

Özellikle okula ilk kez adım atacak 5,5 yaşındaki çocukların durumu velileri endişelendiriyor. Aralarında yaş farkı olan çocukların aynı sınıfta ders görecek olması, büyük şehirlerde yaşanacak derslik sıkıntısı en temel sorun. İstanbul'un bazı semtlerinde sınıf mevcutlarının şimdiden 100'ü aşması, ikili öğretimden dolayı okulun çok erken başlayıp, geç saatlere kadar devam etmesi de çözüm bekleyen konuların başında geliyor.




Yeni sistemde derslik sıkıntısı nedeniyle ilkokul ve ortaokullar aynı binayı sabah ve öğlen dönüşümlü olarak kullanmak zorunda. Mevcut okulların yüzde 52'si bu şekilde eğitim yapacak. Öte yandan bu yıl MEB, ortaokullarda ders saatini 36-37 saate çıkardı. Bu durum da ikili eğitim yapan okullarda ders saatlerinin çakışması anlamına geliyor. Örneğin günlük 7-8 saat ders gören sabahçılar 06.00'da derse başlasa bile 14.00'ten önce okuldan çıkamayacak.

Dolayısıyla öğleden sonra eğitim yapacak olanlar 14.00'ten sonra başladıkları dersi ancak gece 22.00'de bitirebilecek. 5 milyondan fazla öğrencinin bu durumdan olumsuz etkileneceği tahmin ediliyor. Yine imam hatip lislerinde de sorun aynı. Zira ikili eğitim yapan bu okullarda öğrenciler haftalık 40 saat ders görecek. Aynı okulda farklı ders çizelgesi uygulanması da sorun yaratacak. 5. sınıfların 7-8 saat dersi olduğu günler aynı okuldaki 6,7 ve 8. sınıflar 6 saat ders görecek. Giriş, çıkışlar teneffüs saatleri farklı olacağı için karmaşa yaşanacak. Dersten geç çıkan öğrenciler için ulaşım ve güvenlik sorunu gündemde.
Minikler, büyüklerin sıralarına oturacak

Yeni dönemde okula başlama yaşının 7'den 5,5'e çekilmesi 1. sınıfta eğitim görecek öğrenci sayısını Türkiye genelinde yüzde 40 artırdı. E-okul sistemi üzerinden yapılan otomatik kayıtlar sonucu, İstanbul'un kalabalık ilçelerinde sınıf mevcutları 100'ü buluyor. Evine en yakın okula kaydı yapılan öğrencilerin, bina kapasitesinin mevcudu kaldıramaması durumunda ise başka okullara yönlendirilmesi kararlaştırıldı.

Bu da yeni dönemde bazı velilerin servis ücreti ödemesine neden olacak. Aynı binayı kullanacak ilkokul ve ortaokullarda ise sorun daha da büyük. Sabahları ilkokulların öğleden sonraları ise ortaokulların kullanacağı bu binalarda eğitim gören farklı yaş grubuna ait çocuklar sıra, masa boyları, tuvaletler ve lavabo yükseklikleri konusunda sorun yaşayacak. Örneğin 5,5 yaşındaki minik öğrenci ortaokul öğrencisinin kullandığı sırada eğitim görecek.
Bu yıl okula başlayacak 5,5 yaş grubuyla, geçtiğimiz yıl anasınıfını bitiren ve 1. sınıfa kayıt olan çocuklar aynı sınıfı paylaşacak. Aralarında iki yaşa yakın fark olan çocukların birlikte eğitim görmesi beraberinde sorunlar getirecek. Pedagoglar, aynı sınıftaki öğrenciler arasındaki yaş farkının ciddi sıkıntılar doğurabileceğini belirtiyor. Küçüklerin ezilebileceği uyarısında bulunuyor. Yine anasınıfı eğitimi konusunda yeterli pedagojiye sahip olmayan sınıf öğretmenlerinin 5,5 yaşındaki 1. sınıf öğrencisine beslenme ve tuvalet eğitimini nasıl vereceği merak konusu.

Bina engelliye uygun ancak ulaşım sorun

Yeni dönemde her ilçede belirlenen okul binaları engelli öğrencilere uygun hale getirildi. Ancak engellilerin okula ulaşımının nasıl sağlanacağı sorunu çözülmedi. Uzmanlar engelliler için ücretsiz servis imkanı sağlanması gerektiğini vurguluyor. Bu duruma bir çözüm bulunmasını isteyen engelli annesi Fatma Özkan, "Bedensel engelliler okula bin bir zorluklarla ulaşıyor. Ancak devlet zihinsel engellilere servis verirken bizi görmüyor. Ben hastayım. Her gün 'ya bugün oğlumu okula götüremezsem' korkusu yaşıyorum." diyor. 

Bu haber 727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,697 µs