En Sıcak Konular

Ayşegül Hakim adaleti AiHM’de arıyor!

28 Ağustos 2012 11:40 tsi
Hakim Ayşegül Aksu, Türkiye’yi AİHM’de dava etti. Aksu, “Dava AİHM tarafından esasa alındı. Karar lehime sonuçlanırsa, HSYK’nın haksız ve keyfi uygulamaları sona erecektir” dedi.


HSYK’nın hastalığı ile ilgili aldığı raporları gerçekçi bulmayıp iki kez görev yerini değiştirmesinin ardından geçirdiği beyin ameliyatı sonrasında mesleğinden istfia eden Hakim Ayşegül Aksu, Türkiye’yi AİHM’de dava etti. Aksu, “Dava AİHM tarafından esasa alındı. Karar lehime sonuçlanırsa, HSYK’nın haksız ve keyfi uygulamaları sona erecektir” dedi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1.Dairesi’nin hastalığına inanmayıp bir yıl içinde iki kez görev yerini değiştirmesi sonrasında 20 yıllık hakimlik mesleğinden istifa eden İş Mahkemesi hakimi Ayşegül Aksu, hakkını aramak için konuyu uluslararası yargıya taşıdı.
VATAN'ın haberine göre Aksu, HSYK’nın keyfi ve kanuna aykırı uygulamalarının tespiti için Türkiye’yi AİHM’de dava etti. Gaziantep ’te geçirdiği beyin ameliyatının ardından İstanbul’daki evlerinde yaşayan çocuklarının yanına dönen Ayşegül Aksu, ameliyat sonrasında aldığı 45 günlük raporun üstünden çok geçmeden 21 yıllık yargıçlık mesleğinden istifa etmiş, avukatlık mesleğine geri dönmüştü.

“7 ayda iki kere görev yerim değiştirildi“

HSYK’yla yaşadığı krizi geçtiğimiz Haziran ayında hukuki zemine taşıyan Ayşegül Aksu, sağlığına kavuşur kavuşmaz Türkiye’yi AİHM’de dava etti. Aksu, kararın lehine çıkması halinde emsal teşkil edecek bir dava olacağını belirterek şunları paylaştı, “Avrupa İnsan Hakları Mahkeme’sine 19 Haziran’da dava açtım. HSYK’nın Hakim ve savcıların atamalarında yapmış olduğu keyfi ve kanuna aykırı uygulamalarının tespiti açısından bu davayı açtım.
Şu anda AİHM tarafından dava esasa alınmıştır. 2011 yılı Ekim ayında yapılan seçimler sonrasında yapılandırılan yeni HSYK bu tarihten günümüze kadar yapmış olduğu atamalar ile bir kısmı haksız ve keyfi uygulamalar yapmıştır. Ben ve eşim de ilk önce isteğimiz dışında Amasya ilinden Üsküdar ilçesine atamamız yapılmış ve burada süremiz dolmadan 7 aylık bir sürede isteğimiz dışında yapılan atama ile Gaziantep’te görevlendirildik. Bu atama tamamen keyfi ve hukuk kurallarına aykırı idi”

“Maddi-manevi zararımı istiyorum”

Aksu, şu görüşleri belirtti, “HSYK tarafından yapılan bu keyfi ve haksız uygulamalar sonucu hem maddi hem manevi yönden zarara uğradık. AİHM’den tarafımıza yapılan bu haksızlıkların tesbiti ile maddi ve manevi zararımın tazminini talep ettim. Söz konusu kararın lehime sonuçlanması halinde; bu karar emsal teşkil edecek bir karar olması yönüyle çok önemlidir. HSYK’ nın hakim ve savcılar üzerindeki haksız ve hukuka aykırı uygulamaları tespit edilecektir. Bu açıdan bu karar emsal bir karar olacak ve aynı zamanda HSYK’nın bu haksız ve keyfi uygulamaları sona erecektir. Eğer olumlu bir karar çıkarsa artık yargıçlar bir nebzede olsa tayin ve terfi korkusu olmadan görevlerini yapacaktır”



Bu haber 850 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    13,064 µs