En Sıcak Konular

CHP iptal ettirdi, CHP öneri verdi

28 Ağustos 2012 09:33 tsi
CHP iptal ettirdi, CHP öneri verdi CHP'nin iptal başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği belediye bursları için CHP kanun teklifi hazırladı.

CHP'li Mahmut Tanal, partisinin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen "belediyeler öğrencilere burs vermesi" için yeni kanun teklifi hazırladı.
 
Tanal, "İptal edilen yasa bizi ilgilendirmiyor" dedi.
 
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, belediyelerin maddi durumu iyi olmayan öğrencilere burs verebilmelerinin önünün açılması için kanun teklifi verdi. Daha önce belediyeler öğrencilere burs verme yetkisine sahipken, CHP'nin 2008'de Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasıyla belediyelerin verdiği burslar iptal edilmişti.
 

TBMM Başkanlığı'na sunulan teklif, Belediyeler Kanunu'nun 14. maddesinde tekrar değişiklik yapılmasını öngörüyor. CHP'li Tanal'ın verdiği kanun teklifi yasalaşırsa belediyeler artık yükseköğretim kurumlarında okuyan öğrencilere burs verebilecek. Böylece mahkemenin verdiği iptal kararı bozulmuş olacak.
 
YENİDEN BURS VERİN
 
Milletvekili Tanal, teklifin gerekçesinde, belediyelerin beldede yaşayan ve maddi durumu uygun olmayan muhtaç öğrencilere burs verebilmelerini sağlamak için açık bir hüküm kurmanın hedeflendiğini söyledi. Tanal'ın verdiği teklifte, "Belediye idarelerinin düşkün ve dar gelirli kimseler için hizmet üretme görevi bulunmaktadır" ifadelerine yer verildi.
 
Şu anki düzenlemede üniversite öğrencilerine burs ve kredi verilmesine ilişkin kanunda, kamu kurum ve kuruluşlarının yükseköğrenim öğrencilerine burs ve kredi vermelerini yasaklıyor. Yasa maddesinde bazı kamu kurum ve burs verebilmesi için Kredi ve Yurtlar Kurumu'na başvurması gerektiği belirtilirken maddede 'belediyeler hariç' ifadesi yer alıyor.
 
BİZE DÜŞÜN KAMU HİZMETİ
 
Konuyla ilgili konuşan Tanal kanun teklifinin bir an önce yasalaşması gerektiğini söyledi. Öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için uğraş verdiklerini aktaran Tanal, "Her şey verdiğimiz kanun teklifinde açıkça görünüyor. Yapılması gereken AK Parti hükümetinin bu teklifi kanunlaştırmasıdır. Birisi bir taş üstüne başka bir taş atıyorsa teşekkür etmek lazımdır. Bize düşen görev kamu hizmetinde çalışmaktır. İptal edilen yasa bizi ilgilendirmiyor. Bu yepyeni bir tekliftir" dedi.
 
YASA EKSİK VE YANLIŞTI
 
İptal edilen teklife de değinen Tanal 2008'de iptal edilen yasanın eksik ve yanlış taraflarının olduğunu ifade etti. Öğrencilerin yanında olduklarını kaydeden Tanal şöyle devam etti: "Bu teklif eskisi ile birebir aynı değil. Eskiden o yasa suiistimal ediliyordu. AK Parti samimi davransın. Bize destek versin. Biz de teklifi verdik destek bekliyoruz. Şu an beni arayan öğrenciler zor durumda olduklarını söyledi. Ben de onların bu haline dayanamıyorum."
 
HARÇLARLA İLGİLİ İLK TEKLİFİ DE BEN VERDİM
 
Başbakan Erdoğan'ın harçları kaldırma açıklamasına dikkati çeken CHP'li Tanal şöyle konuştu: "Üniversite harçlarının kaldırılması ile ilgili ilk teklifi de ben verdim. Şu anda harçları ödeyemediği için kaydı yenilenmeyen öğrencilerimiz var. Yazık günah bu öğrencilere. Ben de bir öğrenciydim onları anlıyorum. Eğitimin önünde bir engel olmamalı. Engelleri kaldırmalıyız. Başbakan da harçların kaldırılmasını söyledi ama kanun teklifini açıklamanın bir iki ay öncesinde biz vermiştik. Yapın da mertlik iyilik sizin olsun."
 
350 BİN ÖĞRENCİNİN BURSU KESİLMİŞTİ
 
Belediyeler tarafından Yükseköğrenim gören öğrencilere verilen burslar, CHP'nin 21 Kasım 2008'de Anayasa Mahkemesi'ne açtığı dava sonucu iptal edilmişti. Mahkeme, 5102 sayılı "Yükseköğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanunun", kamu kurum ve kuruluşlarının yükseköğrenim öğrencilerine doğrudan burs ve kredi vermelerini engelleyen hükmündeki "belediyeler hariç" ibaresini oy birliğiyle iptal etmişti. Türkiye genelinde belediyelerden burs alan 350 bin öğrencinin bursu kesilmişti.
 
bugün


Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,314 µs