En Sıcak Konular

40 yıl sonra bir ilk...

13 Temmuz 2007 16:51 tsi
40 yıl sonra bir ilk... Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi’nin Genel Sekreteri Nayif Havatme, gelecek hafta Batı Şeria’daki Ramallah’ta yapılacak Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) toplantısına katılmak üzere, 40 yıl aradan sonra Filistin’e g

Filistinli yetkililer, 1967 yılından bu yana Filistin topraklarına ayak basmayan Havatme’nin ziyaretinin, İsrail tarafından da uygun bulunduğunu söylediler. Havatme, Suriye’nin başkenti Şam’da yaşıyor.
      Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın danışmanlarından Nebil Amr, Filistin Yönetimi’nin Havatme’nin Filistin’e gelip FKÖ’nün Merkez Konseyi çalışmalarına katılabilmesi için elinden geleni yaptığını belirterek, Havatme’nin dönüşünün, Filistin ulusal davasına desteğinin önemli olduğunu söyledi.
      Ebul Nuf adıyla da tanınan 1938 Lübnan doğumlu Filistinli politikacı, 16 yaşından önce Arap Milliyetçilik Hareketi’ne katıldı, 19 yaşında Ürdün ve Batı Şeria’da Hareketin tüm örgütsel sorumluluğunu yüklendi.
      Kahire’deki üniversite hayatı siyasi nedenlerle uzun süre kesintilere uğrayan Havatme, yıllar sonra Beyrut’ta Arap Üniversitesi’nde Felsefe ve Psikoloji bölümünden mezun oldu, Moskova’da doktora yaptı. 1969 yılında kurduğu Marksist eğilimli Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi’nin Genel Sekreterliğini yapan Nayif Havatme, Ürdün, Irak ve Lübnan’da siyasi faaliyetler yürüttü, Irak’ta 1958’de darbeyle işbaşına gelen General Kasım’ın siyasi polislerince izlendi, uzun süre saklandı, 1963 yılında General Kasım’ın öldürülmesiyle tekrar faaliyetlerine devam etti. Havatma, Baas’cı rejimle işbirliği yapmayı reddedince tutuklandı, Amman’da 2 kez gıyabında ölüme mahkum edildi.
      Havatme, 2004 yılında, iki devletli çözüme destek veren bir oluşumda yer almıştı.
      Nayif Havatme, 1999’da, Ürdün Kralı Hüseyin’in cenaze töreninde, dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Ezer Weizman’ın elini sıkarak, kendisine "Siz bir barış adamısınız" demişti.
      Havatme’nin bu hareketi, hem kendisine yönelik tepkilere, hem de İsrail’de ölümlü saldırılar düzenleyen örgütün lideriyle el sıkıştığı için, İsrail’de Weizman’a yönelik tepkilere neden olmuştu.

Milliyet



Bu haber 328 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,887 µs