En Sıcak Konular

Mursi, popülaritesini nasıl arttırdı?

25 Ağustos 2012 13:19 tsi
Mursi, popülaritesini nasıl arttırdı? Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından 8 askeri, 7 dini ve 3 siyasi içerikli konuşma yaptı.

Konuşmalar, üstdüzey liderleri görevden almasına itiraz edilmemesi ve popülaritesinin artmasında büyük rol oynadı.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, göreve gelmesinden bu yana 18 konuşma yaptı. Mursi'nin konuşmalarının 8'inin askeri, 7'sinin dini içerikli, 3'ünün ise siyasi olduğu belirtildi. Mursi'nin yaptığı konuşmaların büyük çoğunluğunun silahlı kuvvetlere yönelik olduğu kaydedildi.

Siyaset uzmanları, Mursi'nin başta Savunma Bakanı Hüseyin Tantavi, Genelkurmay Başkanı Sami Annan ve Askeri Polis Komutanı General Hamdi Bedin olmak üzere üst düzey askeri liderleri görevden alma kararına itiraz edilmeyişinde, Mursi'nin silahlı kuvvetlere yönelik yaptığı konuşmaların etkili olduğunu ileri sürüyor. Öte yandan dini içerikli konuşmaların, Mursi'yi eski rejimin yolundan gitmeyen ''dindar bir lider'' konumuna getirdiği belirtiliyor.

Kahire Helvan Üniversitesi'nde siyaset psikolojisi dersleri veren öğretim üyesi Dr. Muhammed Necib, AA muhabirine yaptığı açıklamada Mursi'nin göreve seçilmesinin ardından Hürriyet ve Adalet Partisi'ni (HAP) Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın siyasi bir kolu ya da ülkedeki tek parti yapmayı istemediğini ve eski rejimin devam etmeyeceğine ilişkin konuşmalarının ''popülaritesini arttırmayı'' hedeflediğini ifade etti.

Mursi'nin yaptığı konuşmaların, görevden alma kararlarını almasını kolaylaştırdığını ileri süren Necib, Mursi'nin askeriyenin ülkedeki gücünün farkında olduğunu, bundan dolayı silahlı kuvvetlere karşı temkinli bir dil kullandığını ifade etti.

Mursi'nin, ''samimiyetle yaptığı uzun konuşmaların halk nezdinde içlerinden biriymiş izlenimi verdiğini'' belirten Necib, ''Farklı bir tabakadan geldiği hissi veren devrik lider Mübarek'in aksine Mursi, kullandığı bu halka yakın üslubuyla kamuoyunun sevgisini kazanmıştır'' dedi.

Mursi'nin askeri yetkililer önünde 8 konuşma yaptığına dikkati çeken Necib, Ramazan ayı boyunca Cuma namazlarını büyük camilerde kılmaya özen gösteren Mursi'nin 7 dini içerikli konuşma yaptığını belirtti.

Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nde siyaset sosyolojisi dersleri veren öğretim üyesi Dr. Said Sadık ise Mursi'nin askeri yetkililere hitap ederken samimi ve içten bir dil kullandığını dile getirdi.

Askerlerin düzenlediği iftarlara katılmaya özen gösteren Mursi'nin yaptığı konuşmalarla ordunun sevgisini kazandığını belirten Sadık, üst düzey askeri yetkilileri emekliye sevk kararının ordu tarafından olumlu karşılanmasında bu konuşmaların etkisinin büyük olduğunu ifade etti.

Mursi'nin Cumhurbaşkanı olduktan sonra yaptığı dini içerikli konuşmalarla Mısır kamuoyuna Müslüman lider izlenimi verdiğini belirten Sadık, bu tutumun halk nazarında ilgi gördüğünü kaydetti.

aa

Bu haber 785 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,040 µs