En Sıcak Konular

Petrol fiyatı aynı pompa zamlı

25 Ağustos 2012 09:08 tsi
Akaryakıta 2012’de yağmur gibi zam yapıldı. Motorinin fiyatı dün 6 kuruş artırıldı.

Petrol fiyatları, mayıs ayındaki gibi 116 dolar seviyesinden işlem görse de bugün benzine 9 kuruş fazla ödüyoruz.
 
Petrol fiyatlarındaki artış bahane ederek her fırsatta zamyapan akaryakıt firmaları, düşüşleri dikkate almıyor.
 
Sonaylarda düşme eğiliminde olan petrol fiyatlarına rağmen indirim yapmayan akaryakıtçılar, birkaç gündür varil fiyatlarında görülen ufak artışları zaman kaybetmeden zam olarak fiyatlarına yansıtıyor. Bu kapsamda önceki gün benzin fiyatlarını11 kuruş artıran firmalar, dün de motorinin litre fiyatına 6 kuruş zam yaptı.
 
Böylece bir litre 95 oktan benzin 4,57 liraya ulaştı. Motorin ise 3,90 lirayla 4 lira sınırına kadar dayandı. Motorin fiyatı 13 kez arttı Dünyadaki siyasi ve ekonomik çalkantılarla birlikte hızla düşüşe geçen petrol fiyatlarına rağmen, en ufak bir dalgalanmayı bile fırsata çevirerek bir gün bile beklemeden zam silahlarını kuşanan akaryakıt dağıtım firmaları sayesinde, 1 Ocak’tan bu yana benzin ve motorin fiyatlarında adeta zam yağmurları yaşandı.
 
1 Ocak’ta 95 oktan benzin 4.41,motorin ise 3,76 liradan satılıyordu. Aradan geçen 8 aylık dönemde benzine 9 kez zam yapıldı. Motorinde ise durum daha vahim. 1 Ocak’tan bu yana motorin fiyatı 13 kez artırıldı.
 
Söz konusu dönemde, petrol fiyatlarının belirgin düşüşlerine kayıtsız kalamayan akaryakıtçılar, buna rağmen benzinde 7, motorinde ise 5 kez indirime gitti.
 
116 dolarken 9 kuruş ucuzdu

Petrol fiyatlarının bugünkü gibi 116 dolarlık seviyelerde seyrettiği mayıs ayında 95 oktan benzinin litre fiyatı 4,48 liraydı.Yapılan zamlarda petrol fiyatlarındaki artışı gerekçe gösteren akaryakıtçılar, bugün itibariyle aynı şartlarda benzini tam 9 kuruş pahalıya satıyor.
 
2 ayda % 9 zam yapıldı

Son iki aylık dönemde ortaya çıkan tablo ise çok daha dikkat çekici. 29 Haziran’da 1 litre 95 oktan benzin 4,18 liradan satılıyordu. Aradan geçen 2 ayda benzine yüzde 9 zam yapıldı ve litre fiyatı tam 39 kuruş arttı. Haziran ayında 50 litrelik bir depoyu 95 oktan benzinle doldurmanın maliyeti 209 lirayken, bugün itibariyle tüketicilerin cebinde fazladan 19,5 lira daha olması gerekiyor.
 
Motorin ise haziranda 3,61 liradan satılıyordu. Bu kapsamda motorine de 2 ayda yüzde 8 zam gelmiş oldu ve fiyatı 29 kuruş yükseldi. Bir başka değişle 50 litrelik bir depoyu motorinle doldurmanın maliyeti 14,5 lira artmış oldu.
 
TÜDEF kontak kapatacak Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, son bir ayda benzine üçüncü zammın geldiğini belirterek, sürücüleri kontak kapatma eylemine desteğe çağırdı. Yılmaz, “Benzin önceki gün zamlandı ancak dün petrol fiyatları inişe geçti. Bir gün dahi beklenmeden yapılan bu zammın haklı bir nedeni bulunmamaktadır” dedi.
 
bugün


Bu haber 930 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,632 µs