En Sıcak Konular

Türkiye'nin internet zenginleri

13 Temmuz 2007 14:56 tsi
Türkiye'nin internet zenginleri Sanal açık artırma sitesi "gittigidiyor.com" üç okul arkadaşı tarafından 2001 yılında kuruldu. Halen 1.3 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunan sitede elektronikten pula, tespihten mücevhere hatta Barış Manço'nun ilk plağına kadar adeta yok yok..

Okul arkadaşları 'gittigidiyor' dedi eBay'i ortak etti



2001 krizinin küllerinden doğan e-pazar
İnternet 1990'ların ortalarından itibaren Türkiye'de evlere ve ofislere girmeye başladı. Önceleri sadece uzmanların kullandığı ayrıcalıklı bir iletişim hizmetiydi. Zamanla her iş için kullanılan vazgeçilmez bir iletişim aracı haline geldi. İnternet kullanıcılarının sayısı 16 milyona ulaştı. İnternet yaygınlaştıkça, internet üzerinden yapılan ticaret de büyüdü. Türkiye'de e-ticaret üzerinden dönen paranın bugün artık yılda 300 milyon dolara ulaştığı tahmin ediliyor. İnternet büyüdükçe, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kendi zenginlerini de yarattı. Parlak fikirlerin peşinden koşan genç girişimciler göz açıp kapayıncaya kadar dolar milyonerleri oldu. SABAH, işte onları yani Türkiye'nin genç internet zenginlerini buldu, başarı öykülerini dinledi...

Burak Divanlıoğlu ve Tolga Kabataş'ın yolları ilk kez Ankara Anadolu Lisesi'nde kesişmişti. Okul sıralarında konuştukları şey elbette ekonomi değil, müzik, spor ve arabalardı. Üniversite için birbirlerinden ayrıldılar. Burak İstanbul Teknik Üniversitesi'nde mimarlık okuduğu yılarda Serkan Borançılı ile tanıştı. Tolga ise ODTÜ'de Makina Mühendisliği eğitimi aldı. Mezun olduktan sonra Amerika'nın yolunu tuttu. ABD'de gencecik girişimcilerin kurduğu internet şirketleri borsaya açılıyor, sahiplerine milyonlarca dolar kazandırıyordu. Bunların içinden biri özellikle Tolga'yı büyülüyordu: İkinci el ürünlerin açık artırmayla satıldığı eBay sitesiydi bu. İşten yorgun argın döndüğü bir akşam telefonu çaldı; arayan Serkan ve Burak'tı.

1.3 MİLYON KULLANICI
Serkan ve Burak, internet işine girmeye karar verdiklerini haber vermek için aramışlardı. Tolga ilk iş ülkeye döndü. Sanal açık artırma sitesi "Gittigidiyor.com" üç okul arakadaşı tarafından 2001'de işte böyle kuruldu. İnternette açık artırma sitesiyle yola çıkan 3 ortak, ısrarlı yatırımlarının meyvesini 6 yıl sonra almaya başladı. Gittigidiyor.com sitesinin azınlık hissesi 2005 yılında, Amerika'daki ilham kaynakları olan eBay'e milyonlarca dolara satıldı!.. Gittigidiyor.com'un 1 milyon 300 bin kayıtlı kullanıcısına her ay 60 binden fazla yeni kullanıcı katılıyor. 2007 yılı sonunda yaklaşık 2 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyorlar. Sitede, cep telefonu, fotoğraf makinesi, bilgisayar, giyim ve mücevher ürünlerinden, para, pul, plak, tesbih, eski kitap ve dergi benzeri koleksiyon malzemelerine kadar yaklaşık 500 bin ürün satışa sunuluyor. 50 bine yakın satıcı, sitenin yüksek teknolojik altyapısı ile Türkiye'nin dört bir köşesinde yaşayan yüzbinlerce alıcıya ulaşıyor.

AKMERKEZ'İ BİLE GEÇTİ
Tolga Kabataş, Gittigidilor. com'un başarı sırrını şu cümlelerle açıklıyor: "2001 krizinde internet sektörüne yatırımlar dururken, biz ilk yıllarda zarar edeceğimizi bile bile yatırım yaptık. En sıkıntılı zamanımızda bile teknoloji yatırımından kaçınmadık. Kısa vadeli kazançların peşinde olmadık." Gittigidiyor.com'un başarısının arkasında yatan bir başka faktör, "güvenli ticaret" sistemi. Bu sistemde, müşteriler satın aldıkları ürünün bedelini ancak ürünü teslim alıp, inceledikten sonra ödüyorlar. Bu da site kullanıcılarına güven veriyor. Gittigidiyor'un bugün Akmerkez'den çok ziyaretçisi var. Sitede Barış Manço'nun ilk plağından, PlayStation3' e, elişi örme yatak takımlarına kadar farklı yelpazeden onbinlerce ürün bulmak mümkün. Herkese göre bir şeylerin olması her gün binlerce müşteriyi siteye getiriyor. Tolga Kabataş, site kurulduğundan bu yana 3 milyona yakın ürünün sorunsuz biçimde el değiştirdiğini söylüyor. Sitede her ay 10 binden fazla satıcı da 17 farklı ana kategoride, 500 binden fazla ürün sergiliyor.

2001 krizinin küllerinden doğan e-pazar
Bursa'da 1998'de küçük bir ofiste 10 bin dolar sermayeyle kurulan Turkticaret.Net, 2001 krizinde patlama yaptı, yüz binlerce üyeye ve milyonlarca dolarlık ciroya ulaştı. Yeni hedef Amerika'da büyümek..

Murat Yanıklar, Eskişehir'deki Anadolu Üniversitesi'nin Matematik Bölümü'nden mezun olup Bursa'ya döndüğü 1997 yılında, hayallerine inanan iki arkadaşıyla bir araya geldi. Türkiye'de esen internet fırtınasından etkilenen Yanıklar ve arkadaşları Bursa'nın ilk internet şirketlerinden birini kuracaktı. Turkticaret.Net Bursa'da küçük bir ofiste 1998'de böylece kuruldu. Yanıklar ve arkadaşları, internet sitelerinin adreslerini, yani teknik tabiriyle "alan adı" (domain name) satıyorlardı. Aynı zamanda internet sitelerine bulundurma (hosting) hizmeti veriyorlardı. Bir yandan da Türkiye'nin ilk "şirketten şirkete ticaret" (business to business) sitesi Turkticaret.Net'i oluştumaya koyuldular. Turkticaret.Net sitesine üye olan şirketler, satmak ya da almak istedikleri malları elektronik ortamda birbirlerine bildiriyorlar, böylece aracı olmaksızın ticaret yapıyorlardı. Bu sistem dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de büyük ilgi gördü. Murat Yanıklar ve arkadaşları 2001 krizinde inanılmaz bir hızla büyüdüler. Turkticaret.Net'in üye sayısı bu dönemde 100 bini aştı. Artık ürünlerini tanıtmak isteyen çok sayıda şirket Turkticaret.Net'in kapısını çalıyor. 1998'de küçücük bir ofiste kurulan bu 'pazar' dev bir genel merkeze ve milyonlarca dolarlık ciroya kavuştu.

Turkticaret.Net'in bugün 5 ildeki 6 ofisinde yaklaşık 150 çalışanı var. Şirketin gücü Türkiye sınırlarını çoktan aştı. Dünyanın en büyük web alanı bulundurma ve alan adı şirketlerinden biri haline geldi. Murat Yanıklar ve arkadaşları Amerika'da da bir şirket satın alıp bu şirket aracılığıyla Amerikalılara da alan adı satmaya başladılar. Muhasebe ve finans yazılımı üreten bir Türk şirketini satın aldılar. Yazılımdan sonra marka tescili işine de girdiler. Bir yıl içinde bin 400 marka tescili yaparak, sektörde önemli bir noktaya geldiler. Turkticaret.Net'in üye sayısı ise çoktan 280 bine ulaştı. Murat Yankılar hedeflerini ise, 350 bin üye ve ABD'de büyümek olarak özetliyor.

Sabah



Bu haber 3,290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,806 µs