En Sıcak Konular

Güle güle Ulus Baker

13 Temmuz 2007 13:47 tsi
Güle güle Ulus Baker Ulus Baker'in 12 Temmuz gecesi beklenmedik ölümüyle Türkiye'de entelektüel camia yasa gömüldü. 1960 yılında doğan, çocukluğu, Kıbrıs'ta, Sovyetler Birliği'nde ve Fransa'da geçen Ulus Baker, yüksek öğrenimini ODTÜ sosyoloji bölümünde bitirmişti. Daha

Ukus Baker'in yazıları 1980'lerin sonundan itibaren, başta Birikim, Toplum ve Bilim, Virgül, Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi olmak üzere, pek çok yerde yayımlandı. Bazı yazılarını topladığı Aşındırma Denemeleri adlı bir de kitabı yayımlanan Baker, birkaç kuşak öğrenciyi derinden etkilemiş bir hoca olmakla birlikte, özellikle kendine has üslubu ve geniş bilgisiyle 'akademik' sınırların hep dışında olmayı tercih etmiş çok renkli bir düşün adamıydı.

Medya ve sinema teorisiyle yakından ilgilenen Ulus Baker, 'Kör otonomedya' kolektifinin kurucularından ve www.koroto-nomedya.net yazarlarındandı. Bildiği çok sayıda yabancı dille zor metinlerin çevirmenliğini yapmış, iki kısa filme imza atmış, ODTÜ'deki Gisam'da (Görsel işitsel sanatlar merkezi) kolektif çalışmalara katılmıştı.

YAZILARININ ANALİTİK YANI
Aşındırma Denemeleri kitabına yazdığı ar-kasözde şöyle demişti Orhan Koçak; "Ya okuyanin hali? Turgut Uyar'in dizesini yeniden formüle edersek, burada herkes kendi gecesiyle yüz yüzedir artik. Belli bir takatsizliği veri alacağız. Yetişememek, yakalayamamak düşüncesi de bize eskisi kadar kaygılayıcı gelmemeye başlayacak belki. Ve o ilk mecalsizliği kızgınlığın (ve apansız sevinçlerin) yardımıyla atlattıktan sonra, gecenin geç saatlerinde, orada ileride yavaş yavaş, bizimkine çok benzeyen ama enerjetik yüklerinden arınmış bir dünyanın sözlerden oluşmaya başladığını görebileceğiz..."

Denemelerde yer alan yazıların daha çok üslupla, ele alma biçimiyle, 'ruh hali'yle ilgili bir yanı vardı. "Ama bir de analitik bir yanı vardı bu yazıların - sadece 'literatürü bilme"yle değil daha çok zekayla ilgisi olan, yaratıcı, özgün analitik kıvılcımlar çaktıran bir yanı"... Ve insanca bir yazı! Kitapta yer alan "Kapitalizmin 'doğası' ya da işleyiş mantığı", "Psikanaliz kuramı", "İslamcılık", "Milliyetçilik", "Marksizm ve Marx'in kuramı", "Sol Hareket, ÖDP" gibi konu başlıklarını, akademik" yazında da "politik" yazında da "gazeteci yazılarında" da pek nadir bulunan böyle bir bakış açısıyla ele almıştı. Eşine az rastlanır bir özgünlükle.

Onun için "Ulus Baker yazısı" diyorduk. "O analitik potansiyel, genellikle aşındırararak gerçekleştiriyordu kendini; yerleşik kabulleri, kahp-argümanları, söz alışkanlıklarını, kuramsal "töre"yi aşındırarak."..

Güle Güle Ulus. Eksikliğini hep hissedecek ama hiç unutmayacağız. Birgün

Ulus Baker
14 Temmuz 1960 Kıbrıs doğumlu; babası Sedat Paker Kıbrıs'ın ilk psikiyatrlarından. Annesi Pembe (Yusuf) Marmara (1925-1984) Kıbrıs'ın tanınmış şairlerindendir. Ulus Baker, Birikim ve Toplum ve Bilim dergisi yazar ve editörlerindendir. Görsel sanatlar, sosyoloji, felsefe vb. alanlarda yayınlanmış birçok çalışması bulunmaktadır. ODTÜ, Özgür Üniversite, Bilgi ve Ankara Üniversitesi'nde dersler verdi.

Sevenleri bugün 14.00'da ODTÜ-GİSAM'da bir araya gelip bir anma düzenleyecek. Ayrıca ODTÜ Sosyoloji Bölümü 18 Temmuz Çarşamba günü 10.00-12.00 arasında resmi bir anma toplantısı düzenleyecek.
 
Birgün



Bu haber 817 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,726 µs