En Sıcak Konular

Üçlü doğalgaz zirvesi

19 Ağustos 2012 19:59 tsi
Üçlü doğalgaz zirvesi Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail yetkililerinin, Akdeniz'deki doğalgaz yataklarının kullanımı konusunda işbirliği olanaklarını görüşmek üzere üçlü zirve toplantısı gerçekleştirecekleri bildirildi.

Rum Haravgi gazetesinde yer alan habere göre, Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis yaptığı açıklamada, ilgili toplantının gerçekleştirilmesi için Yunan ve İsrailli meslektaşlarına mektup gönderdiğini açıkladı.

Habere göre Silikiotis, Güney Kıbrıs'ın bölgedeki doğalgazın AB'ye götürülmesi konusunda AB'ye sunduğu önerilerin, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail'in ilgili bakanlarının gelecek ay yapacakları toplantıda ele alınmasının beklendiğini söyledi.

Davet mektubunu Yunanlı ve İsrailli meslektaşlarına gönderdiğini ve İsrail Enerji ve Altyapı Bakanı Uzi Landau'dan hali hazırda olumlu yanıt aldığını belirten Silikiotis, görüşme tarihinin kesinleşmesi içinse Yunan Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Evangelos Livieratu'nun cevabını beklendiğini ifade etti.

AB'YE DOĞALGAZ ÖNERİSİ

Habere göre Silikiotis, toplantıda Güney Kıbrıs'ın AB'ye doğalgaz konusunda sunduğu önerilerin ele alınacağını belirtti ve bu önerilerden söz etti.

Silikiotis, Güney Kıbrıs'ın önerilerinin doğalgazın İsrail ve Yunanistan'la işbirliği içerisinde AB'ye götürülmesi, Güney Kıbrıs'ta doğalgaz depolama ile sıvılaştırma tesisi kurulması ve Güney Kıbrıs-İsrail-Yunanistan arasında elektrik hattı çekilerek doğalgazdan üretilecek elektrik enerjisinin AB'ye aktarılmasını içerdiğini belirtti.

Bu işlerin AB fonlarıyla ortaklaşa karşılanmasını önerdiklerini de ifade eden Silikiotis, bunun olabilmesi için iki AB üyesi ülke ile üçüncü bir ülkenin işbirliğinin öngörüldüğünü, bu durumda da Güney Kıbrıs ile Yunanistan'ın AB, İsrail'in de üçüncü ülke konumunda olduğunu vurguladı.

İSRAİL'E HEYET

Öte yandan, Güney Kıbrıs'ın kendi doğalgazını kullanmaya başlayana kadar İsrail'den doğalgaz satın almasına ilişkin çalışmalar çerçevesinde oluşturulan bir heyetin 2 Eylül'de İsrail'e giderek temaslarda bulunacağını da hatırlatan Silikiotis, heyetin İsrail'in Güney Kıbrıs'a doğalgaz sağlama konusunda verdiği olumlu yanıt çerçevesinde bu ülkeye gideceğini vurguladı.

Silikiotis, heyetin Güney Kıbrıs'ın satın alacağı doğalgazın miktarı ve fiyatı gibi konuları ele alacağını, doğalgazın nasıl getirileceğine bu konuların karara bağlanmasından sonra karar verileceğini ifade etti.

(CİHAN)



Bu haber 730 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,971 µs