En Sıcak Konular

Anayasa Komisyonu'nda kriz

19 Ağustos 2012 07:49 tsi
Anayasa Komisyonu'nda kriz Yazım komisyonu üyeleri, siyasi partilerin uyacakları esaslar hususunda da uzlaşma sağlayamadı...

CHP laiklik vurgusu yaptı. MHP 'siyasi partilerin terörü teşvik edemeyeceği' hükmünün yer almasını istedi. BDP ise ‘demokratik anayasal düzen’ itirazında bulundu. Uzlaşılan tek fıkra, "Siyasî partiler, demokratik siyasî hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır" oldu.
 
Anayasa Uzlaşma Yazım Komisyonu 'Siyasi parti hürriyeti' maddesinde siyasi partilerin uyacakları esaslar hususunda uzlaşamadı. AK Parti kapatma sebeplerinin tersinden partilerin uyacakları esaslar anlamına geleceği düşüncesini dile getirdi. CHP laiklik vurgusu yaptı. MHP siyasi partilerin terörü teşvik edemeyeceği hükmünün yer almasını istedi. BDP ise demokratik anayasal düzen çıkışı yaptı. Partilerin uzlaştığı tek fıkra, "Siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır" oldu. Siyasi partilerin uyacakları esaslar da partileri böldü. AK Parti, siyasi partilerin uyacağı esasların ayrı bir fıkra olarak yer almasına karşı çıktı. Kapatma sebeplerinin tersinden partilerin uyacakları esaslar anlamına geleceği düşüncesini dile getirdi. Yeni bir fıkraya gerek olmadığını ileri sürdü. CHP, mevcut Anayasa'daki hükümlere benzer şekilde "Siyasal partilerin tüzükleri, programları ve eylemleri, insan haklarına ve hukuk devleti esaslarına dayalı çoğulcu demokrasi ile lâik Cumhuriyet ilkelerine ve devletin bütünlüğüne aykırı olamaz; şiddeti, ırkçılığı ve suç işlenmesini destekleyemez veya teşvik edemez" fıkrasını önerdi.
 
MHP’nin terör hassasiyeti

 
MHP'nin teklifi de CHP'nin önerisine benzer şekilde oldu. Tek farkı siyasi partilerin terörü teşvik edemeyecekleri noktasındaydı. MHP, "Siyasi partilerin tüzük ve programları ile eylemleri, Devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, insan haklarına, hukuk devleti ilkelerine ve Cumhuriyetin niteliklerine aykırı olamaz terör, şiddet ve toplumsal nefreti teşvik edemez" ifadesinin kullanılmasını istedi.
 
Anayasal düzeni yıkma endişesi
 
BDP'nin önerisinde siyasi partilerin anayasal düzeni yıkmayı amaç edinemeyeceği hükmü yer aldı. BDP, " Siyasipartiler,insan haklarına vehukukun üstünlüğüne dayalı demokratik anayasal düzeniyıkmayı amaç edinemezler savaş kışkırtıcılığı, yabancı düşmanlığı,ayrımcılık veya kin ve nefret savunuculuğu yapamazlar" görüşünüdilegetirdi.
 
Cinsiyet eşitliği ayrıştırıldı

Partiler, siyasipartilerinparti içi düzenlemelerin demokratik esaslara aykırı olamayacağında uzlaşırken, AKParti ve MHP siyasi partilerin 'Temsilde cinsiyet eşitliğini teşvik için gerekli tedbirleri alır' ifadesini önerdi. CHP siyasi parti teşkilatlarının karar organlarında cinsiyetler arası 'eşit temsil ve katılım'istedi. BDPcinsiyet kotasının yüzde 40'ın altında olamayacağını savundu.
 
Memurlar üye olabilsin

Bir başka tartışma konusu memurların siyasi partilere üye olup olamayacakları konusu oldu. BDP, memurların partilere üye olma yasağının tamamen kaldırılmasını önerdi. AK Parti ve CHPmevcut Anayasa'ya benzer şekilde, "hâkimler ve savcılar ile Silahlı Kuvvetler, kolluk gücümensupları, memur statüsündeki çalışanlar ile üniversite öncesi öğrencilerin siyasi partilere üye olamayacağı" konusunda görüş birliğine vardı. MHP, hâkimler ve savcılar, Sayıştay başkan ve üyeleri, Silahlı Kuvvetler ve güvenlik güçleri, Milli İstihbarat Teşkilatı mensupları, mülki idare amirleri hariçmemurların siyasi partilere üye olabilmesi gerektiğini ileri sürdü.
 
Mali denetimi kim yapacak?
 
Siyasipartilerin gelirvegiderleri ile mali denetimlerinihangikurumun yapacağı konusu da fikir ayrılığına neden oldu.AK Parti ve BDP parti hesaplarının Sayıştay tarafından, CHP ve MHP ise Anayasa Mahkemesi tarafından incelenmesini istedi.
 
Devlet yardımına yüzde 3 önerisi
 
CHP ve BDP, son milletvekili genel seçimlerinde geçerli oyların en az yüzde 3'ünü alan partilere devletin mali yardım yapmasını istedi. AK Parti ve MHP mevcut Anayasa'daki ifadeye benzer şekilde siyasî partilere hakkaniyete uygun bir şekilde malî yardım yapılmasını önerdi.
 
Türk ifadesi eklensin
 
'Seçme hakkına sahipolan vatandaşlar,öncedenizin almaksızın, siyasi parti kurma,partilereüye olma ve üyelikten ayrılma haklarına sahiptir' şeklindeki ikinci fıkraya MHP, ' Türk vatandaşları' ifadesinin eklenmesini istedi. MHP, "Biz bu anayasayıTürk vatandaşlarıiçin yapıyoruz. Dolayısıyla'Türk' kelimesinin çıkarıp sadece 'vatandaş' kelimesi ile yetinilmesini doğru bulmuyoruz'' dedi.
 
Komisyon 28 Ağustos'ta tekrar toplanarak maddenin müzakeresine devam edecek.
 
bugün


Bu haber 683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,064 µs