En Sıcak Konular

Bahçeli’nin Türkmenler üzerindeki etkisi...

18 Ağustos 2012 09:14 tsi
Bahçeli’nin Türkmenler üzerindeki etkisi... Bahçeli'nin "Türk dünyası ve özellikle de Irak Türkmenleri üzerindeki etkisi AKP hükümetinden çok daha fazladır."

 MHP Iğdır Milletvekili, TÜRKSAM eski Başkanı, stratejist Sinan Oğan'ın Vatan gazetesinden Deniz Güçer'e verdiği mülakattan ilgili kısım:

- Devlet Bahçeli Kerkük’e gidecekti ama vize verilmedi. Merkezi hükümet neden böyle bir tavır takındı?

Bu sorunun cevabı aslında Sayın Dışişleri Bakanı Sayın Davutoğlu’ndadır. AKP hükümetinin bakanları, başbakanı birçok defa Erbil’e, Barzani’ye gittikleri halde bir kez olsun Kerkük’e, Türkmen kardeşlerimize gitmediler. Ne zaman ki, Sayın Genel Başkanımız “Bayram Namazını Kerkük Nur El Kebir Camii’nde eda etmek ve Türkmen kardeşlerimizle kucaklaşmak için Kerkük’e gideceğiz” açıklaması yaptı, o zamana kadar aklının ucundan bile Kerkük’ü geçirmeyen Sayın Davutoğlu soluğu Kerkük’te aldı. Sayın Davutoğlu Kerkük’e Erbil üzerinden ve merkezi hükümet ile hiçbir diyalog kurmadan gitti. Bu hem merkezi hükümetin Kerkük üzerindeki otoritesini sarstı, hem de Kerkük sanki Irak’ın kuzeyindeki yerel yönetimin uhdesinde bir yermiş gibi bir görüntünün oluşmasına sebep oldu. Sayın Davutoğlu’nun bu provokatif ve MHP’ye ön alma amaçlı Kerkük ziyareti, Irak merkezi hükümetinin vize konusunda heyetimize sıkıntı çıkarmasına sebep oldu.

- Bu yolla da bir mesaj mı gönderiliyor?

Sayın Genel Başkanımız muhalefet partisi lideri olsa da Türk dünyası ve özellikle de Irak Türkmenleri üzerindeki etkisi AKP hükümetinden çok daha fazladır. Irak merkezi hükümeti Türk milliyetçilerinin yıllardır AKP tarafından unutulmuş Türkmen kardeşlerimizle görüşmesini, orada zor şartlar altında ve yalnızlaştırılarak yaşayan kardeşlerimize moral desteği vermemizi istememişlerdir. Diğer taraftan baktığınızda AKP hükümetinin yanlış politikası yüzünden artık Irak’ın toprak bütünlüğünden bahsetmek mümkün değildir. Irak merkezi hükümetinin AKP hükümetinin Barzani’yi muhatap alan politikaları ile Maliki hükümetinin iktidar çatışması yaşadığı Tarık Haşimi’ye Ankara’nın kucak açması ve son olarak da Irak merkezi hükümetinin hilafına bölgesel yönetim ile petrol-gaz anlaşmalarının yapılması, Türkiye-Irak ilişkilerini bozmuştur.

- Merkezi hükümet ziyaretle ilgili bir güvenlik endişesi yaşamış olabilir mi?

Asıl sebebin güvenlik riski olduğunu düşünmüyorum. Ancak Irak merkezi hükümeti ile Türkiye’nin bozulan ilişkileri ile bazı güvenlik risklerinin de vize verilmemesinde etkisi olabileceği düşünülmektedir. Zira son zamanlarda Irak’ta bir taraftan Barzani ile merkezi hükümet arasında yaşanan restleşmeler, diğer yandan ülkenin hızla bir mezhep savaşına doğru sürüklenmesi ve PKK’nın hala Kandil’de rahat bir şekilde yerleşik olmasının da getirdiği güvenlik riskleri elbette mevcuttur. Ancak bu aşılamayacak bir risk değildir. Hem Türkiye’nin, hem de Irak merkezi hükümetinin koordineli çalışması bu riski rahatlıkla minimuma indirebilirdi. Dolayısıyla da vize verilmemesi hadisesini tek başına güvenlik riski bahanesine bağlamak doğru değildir.

- Bölgede Türk vatandaşlarının kaçırılmaya başlamasını nasıl yorumluyorsunuz?

Suriye savaşı giderek Lübnan’ı ve Ürdün’ü de içerisine çekiyor. Bu son derece tehlikeli ve yayılma ihtimali olan bir gelişme. Ayrıca bölgede Türk vatandaşlarının kaçırılması gibi tehlikeli bir süreç başlatılmış durumda. Bundan sonra da Suriye ve yakın çevrede başı sıkışan, Özgür Suriye Ordusu ile sorunu olan Türk vatandaşlarını kaçırma eylemlerine girişebilir. Türkiye’nin adeta bir “şamar oğlanı” gibi gelenin kaçırdığı, gidenin vurduğu bir ülke görüntüsünden kurtulması lazım. Caydırıcılık bu bölgede çok çok önemli bir unsurdur. Ama maalesef Türkiye AKP’nin yanlış politikası sebebiyle bölgedeki caydırıcılık algısını kaybetmiştir.



Bu haber 1,712 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,534 µs