En Sıcak Konular

Çetin Doğan, esas hakkındaki son savunmasına başladı

16 Ağustos 2012 19:09 tsi
''Balyoz Planı'' davasının tutuklu sanıklarından emekli Orgeneral Çetin Doğan, esas hakkındaki savunmasını yapmaya başladı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, emekli Orgeneral Ergin Saygun'un yanında tutuksuz yargılanan 3 sanık da esas hakkında savunma yaptı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, şu ana kadar esas hakkında savunmaları alınan sanıkların avukatlarının da duruşmada bulunduğunu belirterek, tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın ise avukatının salonda olmadığını söyledi.

Diken, Doğan'a ''Müdafisiz olarak son savunmanızı yapacaksınız'' dedi.

Doğan da Diken'in, 94. celsede Cumhuriyet Savcılığı'nın ileri sürdüğü delilleri 50 sayfalık not halinde okuduğunu belirterek, hazırlanan delil listesinde, savcıların delilleri dikkate alındığı için birçok yanlışlık ve eksiklik olduğunu, mahkemenin ise sanıklar ve müdafileri tarafından dosyaya sunulan delilleri okumadığını öne sürdü.

''Özde değil, sözde delil sayılanlar hakkında diyeceklerimi belirteceğim'' diyen Doğan, delillerin hukuki denetiminin yapılmadığını, yok hükmünde olanların dosyadan çıkarılmadığını iddia etti.

Doğan, delillerin tamamının 11, 16 ve 17 No'lu CD içeriklerine dayandığını anımsatarak, ''CD'lerin hangi bilgisayarda üretildiği tespit edilmemiştir. CD içeriğindeki suç unsuru taşıyan dijitallerin izlerine, sanıkların kişisel bilgisayarlarında ve 2002-2003 yılında sanıkların iş yeri olan 1. Ordu Komutanlığı'ndaki bilgisayarlarda rastlanılmamıştır'' dedi.

Bilgisayar saatini geri ve ileri alarak, kullanıcı adı ve oluşturma tarihini değiştirerek sahte bir dijital verinin bilgisayarda üretilmesi için, bilgisayar uzmanı olmanın gerekmediğini belirten Doğan, ''Dijital verilerin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bilgisayarlarda üretildiği iddiasının hiçbir geçerli kanıtı bulunmamaktadır. CD içeriklerinden suç isnadında bulunmak hukuka uygun değildir. Bunların çıkarılması hukukun gereğidir'' diye konuştu.

Dosyadaki yok hükmündeki ses kayıtlarının çıkarılmadığını ifade eden Doğan, dava konusu seminere ait ses kayıtlarının da hukuka uygun olarak kaydedilmediğini öne sürdü.

Doğan, kendisi ile tutuklu sanıklardan emekli Oramiral Özden Örnek ve emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına arasında geçen konuşmaya ilişkin bir ses kaydının olduğunu belirterek, ''Halil İbrahim Fırtına ve Özden Örnek ile hiçbir zaman baş başa görüşmemiz olmamıştır. Görüşmelerimiz resmi toplantılarda, YAŞ toplantılarında olmuştur. Ses kaydındaki bu konuşmalar da kes yapıştır ve kopyalama ile oluşturulmuştur'' dedi.

Doğan, Başkan Diken tarafından dosyada bulunan 30 adet bilirkişi raporundan da sınırlı sayıda söz edildiğini iddia ederek, mahkemenin raporların arasındaki çelişkileri gidermek için bir adım atmadığını öne sürdü.

Mahkeme heyeti duruşmaya ara vererek, Çetin Doğan'ın son savunmasına yarın devam etmesini istedi. Doğan'ın 80 sayfadan oluşan esas hakkındaki savunmasını, 15'inci sayfaya kadar okuduğu öğrenildi.

-Suç duyurusu-

Mahkeme heyeti başkanı Ömer Diken, duruşmanın öğleden önceki bölümünde izleyici sıralarında edebe uygun olmayan bir konuşma duyduğunu ancak kimin konuştuğunu görmediğini söyledi.

Bu konuda tutanak hazırlandığını belirten Diken, tutanakta saat 12.05 sıralarında izleyici bölümünde, mahkemeye yönelik hakaret içerikli ifade kullanan kişinin, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Başkan Diken, Yeniçeri hakkında gereğinin ifası için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı gönderilmesinin kararlaştırıldığını ifade etti.

Tutuklu Yusuf Ziya Toker'in avukatı Yahya Koç'un reddi hakim talebinde bulunduğunu belirten başkan Diken, Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kaplan'dan görüşünü sordu.

Kaplan'ın kısa bir süre cevap vermemesi üzerine sanıklar savcının uyuduğunu söyleyerek gülmeye başladı.

Bunun üzerine toparlanan savcı Kaplan, talebin davayı uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle reddini talep etti. Mahkeme heyeti de talebin reddine karar verdi.

aa

 

Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,616 µs