En Sıcak Konular

Abdulbasit Seyda'dan çarpıcı açıklamalar!

16 Ağustos 2012 17:34 tsi
Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı Abdulbasit Seyda, Irak Kürdistanı’nda yayınlanan Sewt Akher gazetesine verdiği mülakatta Suriye Kürdistanı’ndaki gelişmelerle ilgili olarak konuyu istişari zeminde tartıştıklarını belirterek “Hiçbir Su

Türkiye ve Irak Kürdistanı Suriye Devriminin Yanında

Mülakatında bölge ülkelerinin Suriye İntifadasına yaklaşımını irdeleyen Seyda, Türkiye ve Irak Kürdistanı’nın yaklaşımını olumlu bulduklarını belirterek Nuri el-Maliki Hükümetinin politikasını ise kabul edilemez bulduklarını kaydetti. Seyda, merkezî Irak Hükümetinin Dışişleri Bakanı’nın İntifada yanlısı görüntü sergilediğini ancak Nuri el-Maliki’nin tavır ve tutumlarının kendilerini üzdüğünü belirterek Irak’ın kendilerine yaklaşımının karmaşık ve çelişik olduğunu ifade etti.

Seyda sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kürdistan Bölgesi ile Irak Hükümetinin Suriye Devrimi’ne yaklaşımı farklı. Kürdistan Bölgesi’nin özellikle de Mesut Barzani’nin yaklaşımından Suriye Devrimi’ne dair dayanışma ve destek duyarlılığı sezinliyoruz.

Türkiye ile ise 800 km.ye varan sınırımız var. Şüphesiz Türkiye’nin bazı özel hesapları bulunmakta. Türkiye bölgede büyük bir devlet olup Suriye’deki durumu gözlemlemektedir. Şu ana kadar Türkiye’den gördüğümüz yalnızca yardım ve destektir. Türkiye halkımızın yanında durarak muhacirlerimizi barındırdı. Ha keza Baas rejiminin kendi sınırlarında İntifadanın aleyhine toplantı ve konferanslar tertiplemesine geçit vermedi.”

Hiçbir Suriyeli Kürt Örgütünün Ayrılık Niyeti Yok!

Türkiye’nin Suriye Kürtleriyle ilgili yaklaşımına dair olarak da Seyda şu açıklamalarda bulundu:

“Bu konuyu istişari zeminde tartışmışız. Suriye’deki Kürt sorunuyla ilgili olarak ulusal bir sözleşmemiz var. Diyaloglarımızın çoğunda bu sorununun Suriye’nin iç-ulusal sorunu olduğunu söylüyoruz. Hiçbir Suriyeli Kürt örgüt ayrılık talebinde değil. Türkiye’nin şüphe ve endişelerini anlıyoruz ancak Kürt sorunu Suriye’nin özel bir iç sorunudur.”

Hatırlanacağı üzere SUK ile Suriyeli Kürt gruplar arasında öteden beri birlik oluşturmaya dönük görüşmeler sürüyor. Burhan Galyun döneminde donma yaşayan bu ilişkiler Kürt asıllı Abdulbasit Seyda’nın liderliğiyle birlikte yeniden başladı.

Son olarak Cenevre toplantısında da krize giren ilişkilerle eşzamanlı olarak Suriye’nin Kürt bölgelerindeki Yönetime El Koyma operasyonları baş gösterdi. Bunun üzerine SUK ve Türkiye Dışişleri durumu görüşmek amacıyla Erbil’de Suriyeli Kürt taraflarıyla bir araya gelmişlerdi. (ıslahhaber)



Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,427 µs