En Sıcak Konular

Kimi savaştan, kimi aşktan kaçıyor

13 Temmuz 2007 10:59 tsi
ÇANAKKALE sahillerinden Yunanistan'ın Midilli Adası'na kaçarken yakalanan Afgan kaçaklar, umuda yolculuklarının öyküsünü anlatırken, kimi savaş ve zulümden, kimi de aşkları için kaçtığını söyledi.

Çanakkale'de son iki ayda Sahil Güvenlik ve jandarma ekiplerinin düzenlediği operasyonlarda 105 Afganistanlı kaçak yakalandı. Sınır dışı edilecekleri Ağrı Doğubeyazıt sınırının, bölgede süren operasyonlar nedeniyle kapatılması üzerine Afganistanlı kaçaklar gönderilemedi. İki aydır Ayvacık İlçesi'nde belediye düğün salonunun yanındaki toplantı salonunda kalan ve ihtiyaçları kaymakamlık tarafından karşılanan kaçaklar birbirinden ilginç kaçış öykülerini anlattı.

AŞKLARI İÇİN KAÇTILAR

Türkiye'de 5 yıldır kaçak yaşayan 25 yaşındaki Cemal Nase ve 24 yaşındaki Nuriye Nase, aşkları için umut yolculuğuna çıktıklarını söyledi. Ancak kaçış nedenleri arasında Afganistan'daki savaş, işsizlik ve yoksulluğun da bulunduğunu belirten aşıklardan Nuriye Nase, “Afganistan'da kadınlara hukuk yok, kötü davranıyorlar. İstemedikleri kişilerle evlendiriyorlar. Ama biz Cemal'le birbirimizi çok seviyorduk. Bu yüzden kaçıp evlendik ve Türkiye'ye geçtik. Üstelik tam 5 yıldır Türkiye'de kaçak olarak yaşıyoruz. Ama bir türlü ikametgah, oturma izni alamadık. Bu nedenle son umut olarak Avrupa'yı gördük. Fakat bunda da başarılı olamadık ve yakalandık” dedi.
Denize açılmak üzereyken yakalanan ve “Şişme botlarla kaçarken boğulmaktan korkmuyor musunuz” sorusuna yanıt veren Nuriye Nase, “Hayır korkmuyoruz. Bu bizim için son umut. Ama kaçmayı başaramadık ve bizim için artık umut kalmadı. Bizi geri gönderirlerse Afganistan'a giderken de ölürüz. Boğulmakla Afganistan'a gönderilmek arasında fark yok. Ama kaçmayı başarabilseydik en azından kurtulmuş olacaktık” diye konuştu.

ÇOCUKLARI İÇİN KAÇTILAR

Yunanistan'ın Midilli Adası'na kaçarken yakalanan Şahbaz ailesinin de umutları, Yunan karasularına 5 metre kala tükendi. Aile, kendilerini bu yolculuğa Afganistan'daki savaş ve zulmün zorladığını söyledi. Çocukları 9 yaşındaki Muhammed ve 10 yaşındaki Yelda'nın geleceğini düşünerek Avrupa'ya kaçış planı yapan 29 yaşındaki Ahmet Şahbaz ve 25 yaşındaki eşi Zarife Şahbaz, Afganistan'dan kaçmak için gereken parayı bulmak uğruna her şeylerini sattıklarını, ancak 4 bin doları insan tacirlerine kaptırıp, bir de yakalanınca bütün hayallerinin bittiğini anlattı.

Çocuklarının geleceği için herşeyi göze aldıklarını söyleyen Ahmet Şahbaz, “Bir şişme bota bindik. 3- 4 saat süren yolculuğun ardından Yunan karasularına geçmek üzereyken Türk Sahil Güvenlik ekiplerince yakalandık. Bunun tehlikeli bir yolculuk olduğunu biliyorduk. Ama tüm ümidimiz Allah'tı” dedi.

‘JANDARMADAN YARDIM İSTİYORUZ KURTARIYORLAR’

Türkiye'y 5 yıl önce ağabeyi Cemal ve yengesi Nuriye ile birlikte gelen, Türkçe konuşabilen 17 yaşındaki Muhammed Nase, “Ben İstanbul'da bir konfeksiyoncuda 750 YTL maaşla çalışıyordum. Oturduğumuz eve 450 YTL kira ödüyorduk. Ama bir türlü ikametgah alamadık. Bu yüzden kaçmayı denedik. Bunda da başarılı olamadık” dedi. Muhammed Nase, kaçakların şişme botla çıktıkları umut yolculuğundaki kurnazlıklarını da anlattı. Umut yolculuğunda şişme botun batmasından korkmadıklarını belirten Nase, “Bot batarsa cep telefonu var. Sahil Güvenliği, jandarmayı arıyoruz gelip kurtarıyorlar” dedi.

Her biri Türkiye'de kalabilme veya Avrupa'ya gidebilme umuduyla yaşayan Afganistanlı kaçakların önümüzdeki hafta içinde uçakla doğrudan Afganistan'a gönderilmesinin planlandığı açıklandı.

Hürriyet
 

 



Bu haber 384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,578 µs