En Sıcak Konular

Hamas; Türkiye, Mısır ve Katar'la yakınlaşıyor

16 Ağustos 2012 16:47 tsi
Uluslararası Kriz Grubu, Gazze şeridinde yönetimi elinde bulunduran Hamas'ın, 'en büyük destekçisi İran'la ilişkilerini zayıflatma pahasına Türkiye, Mısır ve Katar'la yakınlaştığı' tespitinde bulundu.

Brüksel merkezli düşünce kuruluşunun "Hamas ve Arap Baharı" adlı raporunda, Mısır'da Hüsnü Mübarek'in devrilmesi ve Müslüman Kardeşler hareketinin güçlenmesinin Filistin'deki dengeleri değiştirdiği belirtildi.

Batı Şeria'yı kontrol eden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ve Fetih hareketinin, Mübarek gibi yakın bir müttefiğini kaybederken Hamas'ın da "İsrail, Mısır ve Fetih'in de dahil olduğu üç ayaklı kapan"dan kurtulduğu ve yeni yön arayışına girdiği tespitinin yapıldığı raporda, "yıllardır İran'dan destek alan" Hamas'ın Tahran'la bağlarının Suriye'deki çatışmalar nedeniyle testten geçtiği ifade edildi.

Raporda, isimsiz kaynaklara dayandırılarak, Suriye'deki çatışmalar şiddetlenince tarafını seçmesi konusunda Hamas'ın üzerindeki baskıların artırıldığı, Esed rejimini desteklemeyi reddetmesi nedeniyle de Tahran'dan gelen paranın önce kesildiği, daha sonra ise para akışının azaltılmış biçimde tekrar başlatıldığı aktarıldı.

Uluslararası Kriz Grubu'nun raporunda, Hamas'ın Suriye krizinde, Esed rejimini destekleyen İran ve Hizbullah eksenine karşı muhalefeti destekleyen Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar ekseni arasında tercih yapmaktan kaçınırken kendi içinde de görüş ayrılıkları yaşadığına işaret edildi.

Raporda, Gazze'de ismi açıklanmayan bir örgüt yöneticisinin "Hamas'ın İran'ı yüzüstü bırakacağı iddiası aptalca. Başka kim Hamas'a silah ve eğitim verebilir? Katar mı, Türkiye mi? Tek seçenek İran. İranlılar da Hamas'ın Sünni dünyasında kendileri için önemli bir köprü olduğunun farkında ve Suriye konusunda çatıştıkları da olsa diğer ülkelerle yakın bağlarımızdan şikayet etmiyorlar. Daha da önemlisi İran, İsrail'le savaşta Hamas'ın en kritik unsur olduğunun farkında. Özellikle İsrail'le gerginliğin tırmandığı bir dönemde Hamas'ı kaybetmeyi göze alamayacağını biliyor" şeklindeki değerlendirmesine yer verildi.(AA) 

Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,506 µs