En Sıcak Konular

MB zorunlu karşılıklarda döviz payını artırdı

16 Ağustos 2012 16:01 tsi
Merkez Bankası TL zorunlu karşılıkların döviz olarak tesis edilmesine ilişkin üst sınırı yüzde 60’a yükseltti

Merkez Bankası, Türk Lirası (TL) zorunlu karşılıkların döviz olarak tesis edilmesine ilişkin üst sınırı yüzde 60'a yükseltti.

Yapılan açıklamada, Türk Lirası zorunlu karşılıkların Türk Lirası veya döviz cinsinden tesis edilmesindeki maliyet farkının azaltılması ve bankaların yeni imkanı, likidite gereksinimleri doğrultusunda serbestçe kullanabilmeleri amacıyla Türk Lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınırın, son olarak 19 Temmuz 2012 tarihinde yapılan değişiklikle kademeli olarak ve farklı katsayılar dikkate alınarak yüzde 55'e yükseltildiği hatırlatıldı.

Bu defa, aynı amaçlar doğrultusunda, Türk Lirası zorunlu karşılıkların döviz olarak tesis edilmesine ilişkin üst sınır yüzde 60'a yükseltildi.

Yüzde 5'lik ilave dilime denk gelen tutarın, ''2'' rezerv opsiyonu katsayısıyla (ROK) çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden dolar ve/veya avro döviz cinslerinden tesis edilebileceği bildirildi.

Bunun yanı sıra, finansal istikrarı desteklemek amacıyla Türk lirası zorunlu karşılık yükümlülüklerinin ilk yüzde 40'lık dilimine denk gelen tutara ilişkin ROK'un ''1,1''e yükseltilmesine karar verildi.

Mevcut imkan dahilinde Türk Lirası zorunlu karşılıklar için 20 milyar dolar tutulmakta olduğu, yapılan bu değişiklikler sonucunda sağlanan ek imkanın aynı oranda kullanılması halinde, Merkez Bankası'nın rezervlerinde yaklaşık 4,3 milyar dolar artış olacağı ve piyasaya ise 2,8 milyar Türk Lirası likidite sağlanacağı kaydedildi.

Bu uygulamanın 17 Ağustos 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacağı ve tesis döneminin 31 Ağustos 2012 tarihinde başlayacağı bildirildi.
''Türk Lirası zorunlu karşılıkların altın olarak tesis edilebilmesine ilişkin üst sınır yüzde 30'a yükseltti''
Merkez Bankası altın rezervlerinin güçlendirilmesi ve bankacılık sisteminin maliyet ve likidite kanallarının olumlu etkilenmesi amacıyla hali hazırda yüzde 25 olan Türk lirası zorunlu karşılıkların altın olarak tesis edilebilmesine ilişkin üst sınır yüzde 30'a yükseltti.

Yüzde 5'lik ilave dilime denk gelen tutar ''2'' ROK ile çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden altın olarak tesis edilebileceği bildirildi.

Mevcut imkan dahilinde Türk Lirası zorunlu karşılıklar için 8,3 milyar dolar değerinde 163 ton altın tutulmakta olup, sağlanan ek imkanın aynı oranda kullanılması halinde, Merkez Bankası'nın rezervlerinde yaklaşık 3 milyar dolar artış olacağı ve piyasaya ise 2,8 milyar TL likidite sağlanacağı kaydedildi.

Bu uygulamanın 31 Ağustos 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacağı ve tesis döneminin 14 Eylül 2012 tarihinde başlayacağı bildirildi. (AA) 

Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,193 µs