En Sıcak Konular

Esed'in özel elçisi, Çin'e son gelişmeleri aktardı

16 Ağustos 2012 14:14 tsi
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'ın Politika ve Basın Danışmanı Büseyna Şaban, özel temsilci sıfatıyla geldiği Pekin'de, Çinli yetkililere Suriye'deki son durumu aktardı.

Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi ile dün görüşen Şaban, ziyaretin Esed'in ve Suriye hükümeti yetkililerinin Çin'le dostça temaslarda bulunarak, Çin'in Suriye'deki son gelişmeleri öğrenme talebini gösterdiğini ifade etti. Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmeyi Çin medyası, "Çin'in Suriye hükümeti ile muhalefet arasında dengeli bir çözüm bularak, krizin siyasi yolla çözümünü hızlandırmak için gösterdiği yeni bir çaba." olarak değerlendirdi.

Devlet medyasından Çin Uluslararası Radyosu'nun haberinde, Bakan Yang, Çin'le Suriye'nin yakın temasta bulunmasından memnuniyet duyduğunu kaydetti ve uluslararası toplumun Suriye'deki son gelişmeleri yakından izlediğine işaret etti. Şaban'ın Çin ziyaretinin, Suriye konusunda fikir alışverişinde bulunmalarına olanak sağladığını hatırlatan Yang, özel elçinin Suriye'de hızla değişen durum konusundaki görüşlerini dinlemeye hazır olduklarını dile getirdi. Çin'in Suriye sorunu konusundaki tutumunu Şaban'a anlatmak istediğini kaydeden Yang, Esed'in özel elçisinin ziyareti sırasında Çin'deki bazı araştırma kuruluşlarıyla da görüşeceği ve bunun iki tarafın birbirini tanımasına yararlı olacağını söyledi.

Pekin yönetimi, daha ziyaretten önce yatığı açıklamada, Şaban'ın ardından yakın zamanda Suriyeli muhaliflerden bir heyeti de davet etmeyi planladığını duyurmuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı, görüşmenin, Birleşmiş Milletler'in (BM) altı maddelik barış planını uygulama çabaları kapsamında yapılacağını bildirmişti. Pekin ayrıca, geçtiğimiz günlerde istifa eden ve Suriye konusunda BM Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın hazırladığı barış planının uygulanması ve ülkede derhal ateşkes ilan edilmesi çağrısında da bulunmuştu.

Suriye yönetimine destek veren Çin ve Rusya daha önce iki kez Esed rejimine karşı gündeme getirilen BM Güvenlik Konseyi kararını veto etmişti. Çin, Rusya'dan farklı olarak Suriye muhalefetiyle de temaslarda bulunuyor. Çin ve Rusya, Libya'ya NATO'nun hava hareketi kararına çekimser kalarak yaptığı hatayı Suriye'de tekrarlamak istemiyor ve öteden beri Suriye'ye her türlü müdahale ve yaptırımlara karşı çıkıyor. Suriye, Ortadoğu ülkeleri arasında Çin için büyük stratejik konumda bulunuyor.

ÇİN KOMÜNİST PARTİ'NİN YAYIN ORGANI: SURİYE'DEKİ ÇATIŞMALAR TÜRKİYE'YE SIÇRAYABİLİR-

Öte yandan Şaban'ın ziyareti öncesi, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) yayın organı olarak bilinen Halkın Günlüğü gazetesi, "Ortadoğu'da Pandora'nın Kutusu'nu Açma" başlıklı yorum yazısında, ABD'ye yüklendi. Gazete, Suriye'nin etrafının barut fıçılarıyla dolu olduğunu belirtti ve İsrail, Lübnan, Ürdün, Irak ve Türkiye gibi ülkelerin Şiiler, Sünniler ve Kürtler arasındaki gizli çelişkilerle yüz yüze olduğunu ileri sürdü. Yorumda ayrıca, "Suriye'deki çatışmalar kaçınılmaz bir şekilde dışarıya taşarak geniş çaplı bölgesel çatışmalara yol açacak." denildi.

(CİHAN)

Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,764 µs