En Sıcak Konular

Küresel piyasalar durgun seyrediyor

16 Ağustos 2012 13:31 tsi
Piyasa oyuncuları, dünyanın en büyük iki ekonomisi Çin ve ABD'nin ekonomilerini teşvik etmek için yeni adım atıp atmayacağını değerlendirirken, dünya borsalarında bugün karışık bir seyir yaşanıyor.

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'ya göre, Çin Başbakanı Wen Jiabao bu yıl ülkenin yüzde 7,5 olan büyüme hedefini tutturabileceğini açıkladı. Bu açıklama, ülkenin zorunlu karşılık oranlarında ya da faiz oranlarında bir indirime gidileceğine dair beklentileri artırırken, birçok Asya borsası günü yükselişlerle tamamladı.

Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,9'luk yükselişle 9.092,76 puan olarak altı haftanın en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,5 düşerek 19.962,95 puan olurken, Avustralya'da S&P/ASX 200 endeksi yüzde 1,1 artarak 4.330,20 puana ulaştı. Güney Kore, Singapur ve Tayvan borsaları da günü yükselişlerle tamamladı.

Çin'de Şangay bileşik endeksi ise Başbakan Wen'in açıklamalarına rağmen doğrudan yabancı yatırımlardaki gerilemeyle yüzde 0,3 düşerek 2.112,20 puan oldu.

Avrupa borsaları ise Asya cephesindeki bu olumlu havadan etkilenmedi. Şu dakikalarda birçok Avrupa borsası satıcılı seyir izlerken, ABD vadeli endeks kontratları da ufak çapta yükseliş kaydediyor. Birçok yatırımcı Fed'in kırılgan toparlanmayı desteklemek için yeni bir adım atıp atmayacağını yakından takip ediyor. Fed, temmuz ayındaki toplantısında büyüme ve istihdamın zayıf kalması durumunda hareket etmeye hazır olduğunu belirtmişti. Fed'in bir sonraki toplantısı eylül ayında gerçekleşecek.

Yatırımcıların bir diğer odak noktası da Avrupa Merkez Bankası'nın gelecek haftalarda yeni bir önlem açıklayıp açıklamayacağı. Avrupa Merkez Bankası'nın İtalya ve İspanya'nın borçlanma maliyetlerini düşürmek adına tahvil alımı yapması beklentiler arasında.

ABD'de geçen hafta ham petrol stoklarının düştüğünü gösteren veriyle uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatları 94 doları aştı. Şu dakikalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı 7 sent azalarak 94,26 dolardan işlem görüyor. Dün kontrat günü 94,33 dolardan tamamlamıştı.

Döviz tarafında ise Avro/dolar paritesi 1,2290'dan 1,2270 seviyesine gerilerken dolar yen karşısında 78,88'den 79,30 seviyesine yükseldi.

aa







Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,120 µs