En Sıcak Konular

SGK'dan 'ilaç araştırması' açıklaması

16 Ağustos 2012 12:16 tsi
SGK, halkın ilaç kullanım alışkanlıkları ve elde bulundurulan ilaçların tespitiyle ilaç israfı konusunda bir çalışma yapıldığını bildirdi.

SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında SGK'nın ilaç israfını önlemek amacıyla anket çalışması yaptıracağı ve anketörlerin kurum ilaç müfettişi gibi evlere giderek SGK üzerinden fatura edilen ilaçlarla ilgili bilgi toplayacağı, evlerde ne kadar ilaç olduğunu ve ne kadarının kullanıldığının araştırılacağına dair haberler çıktığı anımsatıldı.

Söz konusu haberler üzerine vatandaşların doğru bilgilendirilmesi amacıyla bir açıklama yapılmasına gerek duyulduğu belirtilirken, haberlerde bahsi geçen çalışmanın asıl amacının halkın ilaç kullanım alışkanlıkları ve elde bulundurulan ilaçların tespitiyle ilaç israfı konusunda bir çalışma yapılması olduğu bildirildi.

Ülke genelinde yapılacak bu araştırma sonucunda ilaçların bölgelere ve terapötik gruplarına göre tespitiyle elde edilecek verilerin, SGK karar verici birimlerinin ilaç israfını önlemeye yönelik olarak geri ödeme mevzuatı kapsamında alınacak kararlarına ışık tutacağı, çıktıların analiz edilip yorumlanmasının ise yeni politikalar belirlenmesinde yol göstereceği belirtildi.

Evlerde süresi geçmiş veya çeşitli sebeplerle kullanılmayan çok sayıda ilacın atıl olarak bulundurulduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Temin edilen ilaçların kullanılmama nedenleri ve kullanılmayan ilaç miktarları araştırılarak ilaç israfının boyutlarının tespit edilmesi amacıyla bir araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bahsi geçen araştırma, alanında uzman özel profesyonel bir firma tarafından Türkiye'yi temsil edecek şekilde 12 ilimizde, bin hanede anket yöntemi uygulanarak gerçekleştirilecek ve anket sonuçlarına göre değerlendirme yapılacaktır. Anket, kişilere firma personeli eğitimli anketörler tarafından uygulanacaktır. Araştırmaya katılım gönüllük esasına dayalı olarak gerçekleştirilecek olup kişi mahremiyetine özellikle dikkat edilecektir. Ankete katılan kişilerin kişisel bilgileri asla üçüncü şahıslarla paylaşılmayacak ve ankete katılan kişilere yönelik olarak Kurumumuzca da herhangi bir sorgulama yapılmayacaktır. Hali hazırda vatandaşlarımızın ilaç temin bilgileri Kurumumuz veri tabanında zaten mevcut bulunmaktadır.

Kurumumuzda geçmişten bugüne kadar uygulanan ilaç ödeme politikalarının harcamalar üzerindeki etkisinin ve öneminin herkes tarafından bilindiği bir gerçektir. Sağlık alanında hizmeti en iyi seviyede topluma ulaştırmak için en doğru kararları alarak mevzuatı oluşturmak, dünyada bu alanda yaşanan gelişmeleri sürekli izlemek, incelemek ve ilaç harcamalarındaki artışa karşı alınan tedbirleri araştırmak ve uygulamak kurumumuz misyonu ve vizyonu gereğidir.''

aa


Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,788 µs