En Sıcak Konular

Başarısız lider koltuğu terk etsin!

13 Temmuz 2007 10:08 tsi
Başarısız lider koltuğu terk etsin! 

Bizim siyaset düzenimizde ádet, seçim kaybeden liderin olanca pişkinliği ile koltuğunda oturmaya devam etmesidir. Bu seçimin, bu kötü gelenek açısından son seçim olmasını diliyorum. Mehmet Yılmaz yazıyor...

Mehmet Yılmaz'ın köşe yazısı:

10 gün sonra sandıklara gidip oylarımızı kullanacağız. Birçok kişi seçimi kimin kazanacağını merak ediyor ama ben daha çok kimlerin kaybedeceği ile ilgiliyim.

Biliyorsunuz bizim siyaset düzenimizde ádet, seçim kaybeden liderin olanca pişkinliği ile koltuğunda oturmaya devam etmesidir.

Bu seçimin, bu kötü gelenek açısından son seçim olmasını diliyorum.

Çünkü bizim oligarşik parti yapılarının içinde seçim bile kaybetse, bir lideri koltuğundan kaldıracak mekanizmaların çalışabilmesi mümkün değil.

Halkın siyasetten soğumasına ve sistemin işleyişinin bozulmasına neden olan bu durumu değiştirmek için ilk adım bu tür bir geleneğin yerleşmesi olabilir.

Partilerin geçmiş seçimdeki performanslarına, bu seçim kampanyası sırasındaki söylemlere bakarak kendimce bir "başarı-başarısızlık sınırı" çıkardım.

Önde gelen iki partinin lideri için sınır çok belli: Recep Tayyip Erdoğan ya da Deniz Baykal’dan birisi eğer iktidara gelemezlerse başarısız sayılmalılar.

İkisi de son beş seneyi TBMM çatısı altında geçirdi, biri iktidar, diğeri ana muhalefetti ve normal olanı bu seçimde iktidar (ya da birinci parti) olmayı başaramayanın artık o koltuğu terk etmesidir.

Geçen seçimde baraj altında kalan MHP, DP (DYP), GP için bu seçimde başarı, barajı geçebilmek olur. Barajı geçemeyen liderin de koltuğuyla vedalaşması doğru tutumdur diye düşünüyorum.

ANAVATAN lideri Erkan Mumcu’nun seçime bile girmeyi başaramamış olmasına rağmen hálá seçim sonuçlarını beklemesini de anlamsız buluyorum.

Bağımsız adaylar için de başarının tek ölçütü var elbette: Seçilebilmek. Bu özellikle DTP liderlerini ilgilendiriyor.

Böyle yazıyorum ama biliyorum ki hepsi seçim sonuçlarına bakınca nasıl kazandıklarını anlatacaklar ve biz de bunlara bakıp güleceğiz.

Artık bu liderlere gülmeli miyiz, yoksa Türk demokrasisinin geleceğine ağlamalı mıyız, orasını size bırakıyorum.

Oylar ne zaman ’boşa gider’

SON zamanlarda CHP’ye oy verilmesini önerenlerin savunduğu tez şu: Bağımsız adaylara oy verirseniz, oyunuz boşa gider, AKP’nin ekmeğine yağ sürersiniz!

Böyle düşünenler, AKP karşıtı, toplumsal muhalefetin CHP çatısı altında birleşmesini savunuyorlar. "Solcular CHP’ye, sağcılar MHP’ye" tezi de bunun bir sonucu.

İşin ilginci aynı sözleri tersinden AKP çevrelerinin de sıkça dile getiriyor olması.

Siyaseti iki kutuplu hale getirme çabasının bir sonucu ve parti liderlerinden hiçbiri seçim barajının kaldırılmasının ya da makul bir düzeye çekilmesinin gerekliliğini savunmuyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da dün Hürriyet’te yayımlanan konuşmasında "2013’ten önce baraj kalkmaz" diyordu.

Bu durumda Türkiye’deki farklı siyasi görüşler TBMM’de nasıl temsil edilecek? Türk halkı sadece iki görüşten ibaret mi ki başka seslerin temsil edilebilmesi hiçbir demokraside olmadığı kadar yüksek barajlarla engelleniyor?

Başka siyasi görüşlere sahip olanların sırf "oyum boşa gitmesin" diye iki-üç partiden birine oy vermeye zorlanmaları o oyların aslında oy sahipleri tarafından "boşa" kullanılması sayılmaz mı?


hürriyet


 



Bu haber 235 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,126 µs