En Sıcak Konular

MHP CHP'yi solladı ! MHP ikinci parti çıkabilir

13 Temmuz 2007 09:58 tsi
MHP CHP'yi solladı ! MHP ikinci parti çıkabilir Genç Parti'nin barajı aşacağı yönündeki söylentiden sonra Konya'da bir araştırma şirketinin verileri MHP'nin sandıktan ikinci parti olarak çıkacağını ortaya koydu. İşte MHP'nin CHP'yi solladığı o araştırmaya ait bir analiz.

Hemen hemen her gittiğim yerde insanlar bana sanki onlardan daha fazla şey biliyormuşum gibi seçim tahminimi soruyor. Genellikle yüzdelerden, rakamlardan söz etmemeye çalışıyorum ama rakam vermeyince de karşımdaki bir nevi hayal kırıklığına uğruyor, sanki ona zaten bildiği bir şeyden ötesini söylemediğimi düşünmeye başladığını belli ediyor.

Seçim tahmini yapmaya çekiniyorum, çünkü seçim tahminlerinin tutmasıyla değil tutmamasıyla ünlüyüm. Öte yandan, hepimiz bu toplumun içinde yaşıyoruz ve kendimizce gözlemler yapıyoruz ama bu gözlemlerimizi seçim tahminine dönüştürmek ne kadar doğru bunu bilmiyorum.

Biz gazetecilerin subjektif gözlemlerimizle Türkiye gerçeğinin uyuştuğuna geçmişte çok tanık olmadım, o yüzden tahmin yapmaktan çekiniyorum. Ama öte yandan güvendiğim kamuoyu yoklamalarının rakamlarını zaman zaman telaffuz ediyorum. Aslında onları siz de biliyorsunuz, kimi gazeteler bu rakamları yayımlıyor (biz prensip olarak yayımlamıyoruz).

İşte bu güvendiğim araştırmacıların başında da Radikal yazarı Tarhan Erdem ve onun şirketi Konda geliyor.

Dün sabah Tarhan beyle sohbet ederken çok ilginç bir olasılıktan söz etti. Baştan altını çizeyim, bir olasılıktan söz ediyoruz, anket sonucundan değil!

Bu olasılık şöyle: Eğer seçimde Cumhuriyet Halk Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi oy oranları arasında CHP lehine oluşacak olan fark 2 puandan az olursa, MHP'nin milletvekili sayısı CHP'den fazla olabilir. Yani, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidar olması halinde MHP anamuhalefet, bir MHP-CHP koalisyonu olasılığında ise Devlet Bahçeli Başbakan olabilir. Bütün bunlar MHP'nin oyu CHP'den daha az olduğu halde gerçekleşebilir!

Bu söylediğimin sadece bir olasılık olduğunu akıldan hiç çıkarmadan, bu olasılığı doğuran mantığı anlatmaya çalışayım:

MHP, az oy aldığı yerlerde kendi ortalamasından ÇOK AZ, çok oy aldığı yerlerde ise kaçınılmaz olarak kendi ortalamasından ÇOK oy alıyor ve MHP belli bölgelerde yoğunlaşıyor. Buna karşılık CHP'nin oyları ise üç aşağı-beş yukarı kendi ortalamasına yakın biçimde dağılıyor.

Bu durumu şöyle tercüme etmek mümkün: MHP'nin bir milletvekili kazanması için gereken oy sayısı CHP'ninkinden daha az.

Öte yandan, anketlerde MHP'ye oy vereceğini söyleyenler içinde erkeklerin sayısı kadınlardan neredeyse iki kat daha fazla. Bilinen toplum yapımız içinde erkeklerin kadınlara söz geçirip oyları kendi partilerine, yani MHP'ye yöneltmeleri mümkün. Bunun sonucunda MHP'nin oyunun bugün beklenenin üstüne çıkması kuvvetli bir ihtimal.

Anketlere göre MHP ile ilgili bir diğer bulgu, seçmenlerin ikinci tercihleriyle ilgili sorulara verdikleri cevapta gizli. Tarhan Erdem'in verdiği bilgiye göre AKP, CHP ve DP'ye oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 22-31 arası kesiminin ikinci tercihi MHP. Bu da, MHP'nin son güne kadar oy toplama olanağının bulunduğunu gösteriyor.

Bütün bu varsayımlar ve bulgular ışığında baktığımızda, CHP ile MHP arasındaki oy farkı yüzde 2'nin altına düştüğünde, MHP'nin CHP'den daha fazla milletvekilliği kazanma ihtimali yüksek.

Yani, MHP, gerçekte CHP'den daha az oy aldığı halde daha fazla milletvekili çıkarıp anamuhalefet partisi veya Başbakanı belirleyen iktidar partisi olabilecek. Ama dediğim gibi, iki parti arasındaki farkın yüzde 2'den az olması şartıyla.

Peki acaba şu anda iki partinin durumu ne? Tarhan Erdem'in Konda araştırma şirketinin verilerine göre CHP'nin oyu halen yüzde 18-20, MHP'nin oyu ise yüzde 14-17 aralığında. Ve tam 10 gün sonra oylarımızı katlayıp zarfa koyacak, sandığın içine atacağız.

İsmet Berkan - Radikal



Bu haber 394 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,176 µs