En Sıcak Konular

Tartışılan habere yalanlama

15 Ağustos 2012 17:16 tsi
Ekvador Hükümeti, bir İngiliz gazetesinin, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın siyasi iltica başvurusunu onayladıkları yönündeki iddiasını yalanladı.


Dışişleri Bakanı Ricardo Patino, sadece Cumhurbaşkanı Rafael Correa ve kendisinin bu konuda son kararı söyleyebileceğini vurguladı.

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian, ismini vermediği bir Ekvador devlet yetkilisine dayandırdığı haberinde, Ekvador hükümetinin Assange'ın başvurusuna olumlu cevap vererek vizesini onayladığını okuyucularına duyurdu.

Cumhurbaşkanı Correa, Guardian'ın bu haberinin doğruyu yansıtmadığını vurgulayarak, "Haber kesinlikle yanlış. Assange'ın başvurusu konusunda olumlu veya olumsuz bir karara vardığımız takdirde, bunu açık bir şekilde kamuoyuyla paylaşırız." ifadelerini kullandı. Correa, Dışişleri Bakanı Patino ile bir kez daha görüştükten sonra, Asssange'ın başvuru sonucunu haftasonu açıklamayı düşündüklerini sözlerine ekledi.

İngiliz Yüksek Mahkemesi tarafından İsveç'e 'kesinlikle' iade edilmesine karar verilen Assange, bunun üzerine 2 ay önce Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınmıştı. Elçiliğe sığınarak kefalet kuralını ihlal eden Assange, elçilik binasından dışarı çıkması durumunda İngiliz polisi tarafından tutuklanacak. Uluslararası diplomatik kurallar gereği, elçilik binalarına sığınan bir kişiye dokunulamıyor.

İsveç'te tecavüz suçlamasıyla yargılanan Wikileaks'in kurucusu, İsveç'in kendisini ABD'ye iade ederek burada idam cezasına çarptırılmaktan korktuğunu ifade etmişti.

Öte yandan, Ekvador Dışişleri Bakanı Patino da problemin oturum hakkı vermekle bitmediğini; Assange'ın elçilik binasından havalimanına kadar gitmesine İngiliz makamlarınca izin verilmesi gerektiğini vurguladı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise dün yinelediği açıklamasında, Assange'ın elçilik binasından ayrılması halinde tutuklanarak ivedilikle İsveç'e iade edileceğini altını çizdi. İki ülke arasındaki görüşmelerin devam ettiği bildiriliyor.

2010 yılında İsveç'te iki kadına tecavüz etmekle suçlanan ve 1,5 yıldır ikamet ettiği İngiltere'den bu ülkeye iadesine karar verilen 41 yaşındaki Assange, kurucusu olduğu Wikileaks adlı internet sitesiyle ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait çok sayıda gizli yazışmayı yayımlamıştı.

Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,410 µs