En Sıcak Konular

BM Davutoğlu'nun ziyaretini övdü

15 Ağustos 2012 16:13 tsi
Birleşmiş Milletler, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun geçen hafta Myanmar'ın Arakan eyaletine gerçekleştirdiği ziyaretin son derece önemli olduğunu bildirdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Myanmar Özel Danışmanı Vijay Nambiar, yaptığı yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın, İslami İşbirliği Teşkilatı (İİT) yetkilileriyle birlikte geçen hafta Arakan'daki Rohingya Müslümanlarını ziyaretine değindi.

Nambiar, Myanmar hükümetinin daveti üzerine gerçekleştirilen ziyaretin, bölgede son aylarda yükselişe geçen şiddet olaylarının ardından "önemli" bir gelişme olduğunu kaydetti.

Bölgeye Türkiye tarafından ulaştırılan insani yardımın, "Myanmar hükümetinin şimdiye kadar BM'ninkiler dışında kabul ettiği ilk uluslararası yardımlardan biri olduğunu" belirten Nambiar, söz konusu yardımın, Myanmar hükümetinin "kendi insanlarının acılarını azaltma yönünde uluslararası toplumla işbirliği yapma konusundaki istekliliğini" de yansıttığını belirtti.

Nambiar, böylesi olumlu adımların Myanmar'ın süregelen demokratikleşme ve reform sürecine katkı sağlayacağını ifade etti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la birlikte, yardımların Arakan'a ulaştırılması hususunda Myanmar hükümetiyle devamlı irtibat halinde olduklarını belirten Nambiar, BM'nin, uluslararası toplumla işbirliği içerisinde, Myanmar'daki reform ve ulusal uzlaşma sürecine destek vermeyi sürdürdüğünü de sözlerine ekledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan ile birlikte 8-10 Ağustos'ta Myanmar'ı ziyaret etmiş, ziyarette, Myanmar hükümeti ile temasların yanı sıra kamplarda yaşayan müslümanlara yardım götürülmüştü.

Rohingya Müslümanları

Resmi verilere göre nüfusu 55 milyon olan Myanmar'ın yüzde 90'ını Budistler, yüzde 10'unu Müslümanlar oluşturuyor. Myanmar'da Müslümanlar ayrı bir etnik grup olarak tanınmıyor ve ülke genelinde dağınık halde yaşıyorlar.

Ülkenin batısında Bangladeş sınırındaki Arakan (Rakhine) eyaletinde yaşayan, değişik verilere göre sayıları 800 bin ile 2 milyon arasında değişen Rohingya Müslümanları ile aynı bölgedeki Budistler arasında son dönemde yaşanan çatışmalarda binlerce Müslümanın öldüğü, 10 binlerce Müslümanın ise yerlerinden edildiği belirtiliyor.

Rohingya Müslümanlarının Myanmar'ın kurucu bir etnik grubu ve Myanmar vatandaşı olmadığını belirten Myanmar hükümeti, bu topluluğun Bangladeş'e geri dönmesi gerektiğini savunuyor. Bangladeş ise, Rohingya Müslümanlarının yüzyıllardır Myanmar'da yaşadıklarını ve vatandaş olarak kabul edilmeleri gerektiğini savunuyor.

Kaynak: AA



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,986 µs