En Sıcak Konular

BM, Hariri suikastının zanlılarını belirledi

13 Temmuz 2007 09:39 tsi
Birleşmiş Milletler (BM) müfettişleri, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastına karışan zanlıları belirledi.

Lübnan'da 2005'ten bu yana düzenlenen saldırıları araştıran uluslararası bağımsız soruşturma komisyonunun başkanı Belçikalı savcı Serge Brammertz tarafından hazırlanan ve Güvenlik Konseyine sunulan raporda, Lübnan'daki siyasi durumun kötüleşmekte olduğu ve bunun, soruşturmanın sürdürülmesinde olumsuz etkisi olabileceği belirtildi.
     
Müfettişlerin topladığı kanıtların, Refik Hariri ve soruşturulmakta olan diğer suikastların hazırlık ve icrasına karışan bazı kişilerin kimliklerinin belirlenmesini sağladığı belirtilen 20 sayfalık belgede, zanlıların suikasttan önceki haftalarda Refik Hariri'yi izlemek için 6 cep telefonunu eşgüdüm içinde kullandığı kaydedildi.
     
BM Güvenlik Konseyinin gelecek perşembe yapacağı toplantıda ele alınması beklenen raporda, ayrıca kimlikleri belirlenen zanlıların suikastın hazırlık ve icra aşamalarında kilit rol oynadığı belirtilerek, bir video kasetiyle Hariri suikastını üstlenen Ahmed Ebu Adas konusunda sıkı bir soruşturma yapan müfettişlerin, bu kişinin saldırıda kullanılan bomba yüklü aracı havaya uçuran intihar komandosu olmadığı sonucuna vardığı vurgulandı.
     
14 Şubat 2005'te bomba yüklü bir araçla girişilen ve Hariri ile 22 kişinin öldüğü suikasttan bu yana hazırlanan 8. raporda, müfettişlerin, Ebu Adas isimli şahsın suikastı üstlenmeye zorlandığını ve büyük olasılıkla öldürüldüğünü ya da kendi isteğiyle bu videoyu başka aşırılık yanlılarıyla birlikte çektiğini düşündüğü kaydedildi.
     
Raporda, Lübnan ordusu ile radikal dinci militanlar arasındaki çatışmalara da değinilerek, Suriye karşıtı milletvekili Velid Eydo'nun öldürülmesi ya da geçen ay ülkenin güneyinde bir BM konvoyuna girişilen ve 6 BM barış gücü askerinin ölümüyle sonuçlanan saldırıya dikkat çekildi ve Lübnan'daki siyasi durumun soruşturmanın devamı açısından olumsuz etki oluşturabileceği vurgulandı.
     
BM müfettişlerinin saldırıda kullanılan aracın Japonya'da çalındığına ve sonra Birleşik Arap Emirlikleri'ne getirildiğine inandığı belirtilen raporda, BM ekibinin kısa süre önce bu aracın son olarak satıldığı kişiler konusunda bilgi edindiği kaydedildi.
     
Savcı Brammertz raporunda, öncülü Detlev Mehlis gibi Suriyeli yetkilileri açıkça suçlamadı.
     
Hariri suikastına karışmakla suçlanan Suriye yanlısı 4 Lübnanlı general, 20 aydır tutuklu bulunuyor.
     
Şam yönetimi, suçlamaları kesin bir dille reddediyor.

milliyet



Bu haber 310 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,996 µs