En Sıcak Konular

Tarihte bugün

15 Ağustos 2012 10:17 tsi
Tarihte bugün gerçekleşen olaylar arasında Süveyş Kanalının açılması, Doğu Türkistan mücahit lideri General Abdünniyaz Bey’in şehit olması, Trabzon’un alınması gibi olaylar var..

GÜNÜN OLAYI
Süveyş Kanalı Açıldı ‘’Mısır’ın Stratejik Önemi Katlandı’’(1869)

Kızıldeniz’i Akdeniz’e birleştiren bir kanal İlkçağlardan beri vardı. Fakat bu kanal çoğu yerde Nil üzerinden geçtiği için dolarak kısa sürede kapanıyordu. Çeşitli dönemlerde tekrar açılmışsa da uzun süre kullanılamamıştır. Sokullu Mehmet Paşa kanal fikrini gündeme getirmiş fakat yapılmamıştır. Napolyon Mısır’ı işgali sırasında bazı çalışmalarda bulunmuş fakat onun Mısır’dan ayrılması ile bu gerçekleşmemiştir. Son olarak Mısır Valisi Sait Paşa Mısır’ın ekonomik olarak kalkınmasını hızlandıracağı düşüncesiyle Süveyş Kanalı fikrini hayata geçirmiştir. Fransız Lesseps Süveyş Şirketi tarafından tamamlanan Süveyş Kanalı 15 Ağustos 1869 tarihinde geniş katılımlı büyük bir törenle açıldı.

GÜNÜN KİŞİSi
Doğu Türkistan Mücahidi General Abdüniyaz Bey Şehit Düştü (1937)

Doğu Türkistan’ın bağımsızlığı için Kaşgar isyanının liderliğini yapmış ve Çinliler’i bölgeden kovmuştur. Çinlilerin Rusları çağırması üzerine, Ruslar ile yapılan Yarkent muharebesinde yaralanan gözüpek ve yiğitliği ile tanınan General Abdünniyaz Bey 15 Ağustos 1937 tarihinde şehit düştü. Kendisi ile birlikte yaklaşık 80 bin mücahitte şehit oldu. Ruslar yaklaşık bir yıl boyunca bölgede korkunç katliamlar gerçekleştirdiler. Binlerce Müslüman işkenceler ile katledildi.

GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI
Papa II.Pius Kederinden Öldü (1464)

Papa II.Pius’un en büyük amacı Fatih Sultan Mehmet’e karşı büyük bir Haçlı Seferi oluşturabilmekti. Bu konuda başarılı olmuş Avrupa’nın bir çok ülkesini bir araya getirmişti. Hatta bu ittifaka Gürcistan ve Karamanoğulları’da katılmıştı. Fakat Fatih’in siyasi ve askeri dehası karşısında böyle büyük bir organizasyon gerçekleştirilemedi. Papa II.Pius üzüntü içerisinde 15 Ağustos 1464 tarihinde Ancona’da öldü.

Ziraat Bankası Kuruldu(1888)

Mithat Paşa tarafından Pirot kasabasında bugünkü Ziraat Bankası'nın temelini oluşturan Memleket Sandıkları kuruldu (20 Kasım 1863).Daha sonra Menafi Sandıkları Memleket Sandıklarının yerini aldı(1883). 15 Ağustos 1888'de Menafi Sandıkları'nın yerine işlevlerini üstlenecek modern finans kuruluşu olarak Ziraat Bankası resmen kurulmuş, o tarihte faaliyette bulunan Menafi Sandıkları da Banka şubelerine dönüştürülerek faaliyete başlamıştır.

Kore’nin Kurtuluşu(1945) Ve Kuruluşu(1948)

15 Ağustos 1945 tarihi Kore'nin Japonya sömürgeciliğinden kurtulduğu gündür. O tarihten itibaren de "Kurtuluş Günü" olarak kutlanır. Bugünü II. Dünya Savaşı'nın bitmesinin ardından İmparator Showa resmi tatil olarak ilan etmiştir. Yine aynı günde 15 Ağustos 1948'de de Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) kurulmuştur.

DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1461-Fatih Sultan Mehmet Trabzon Rum İmparatorluğuna son verdi. Trabzon,Rize ve Artvin’de ilk kez Türk hakimiyeti başladı.
1551-Turgut Reis Trablusgarp’ı 20 günlük kuşatma sonucu Malta Şövalyelerinden aldı.
1826- Mehmet Reşit Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu, Atina’ya girdi.
1951- Yurtdışına kaçan Nazım Hikmet, Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığından çıkarıldı.
1971- Üretimine Türkiye’de Şubat 1971’de başlanan ‘’Renault 12’’ marka otomobiller, 6 ay sonra satışa sunuldu. 1975- Dünya Uluslararası Atletizm Yarışması’na katılan Türk atleti Rıza Maksut, New York’ta 3 bin metrede 2. oldu.
1975-Bangladeş’in ilk Devlet Başkanı Mucibur Rahman darbe sırasında ailesi ile birlikte öldürüldü.
1994- Ünlü terörist ‘’Çakal Carlos’’, Sudan’da yakalandı.
1984- PKK Eruh’ta Jandarma karakoluna saldırarak ilk eylemini yaptı.
2000-Türkiye, "Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi"ni imzaladı.
2007-Peru’da 8.0 büyüklüğünde ki depremde 514 kişi hayatını kaybetti. 

Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,424 µs