En Sıcak Konular

Sezer'den Köhler'e Göç Yasası mektubu

13 Temmuz 2007 09:33 tsi
DIŞİŞLERİ Bakanlığı, Almanya'nın gündemine oturan ve Türkler tarafından yoğun tepkiyle karşılanan ‘Göç Yasası’ hakkında bir açıklama yayınladı.

Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi Başkanlığı tarafından, bir soru üzerine yapılan açıklamada, ‘Yabancılar ve göç mevzuatında öngörülen değişiklikleri ve onay sürecininin, Almanya'da yaşayan vatandaşlarımız açısından arzettiği hassasiyet itibarıyla ilk günden bu yana dikkatle takip edildiği’, Cumhurbaşkanı Sezer'in ise konuyla ilgili Alman mevkidaşı, AFC Cumhurbaşkanı Köhler'e bir mektup yazdığı kaydedildi. Sezer'in mektubunda, ‘Almanya'daki 3 milyon Türk kökenli insanın Alman toplumuna uyum sağlamaları için sergilenen ortak çabanın önemine dikkat çektiği, son zamanlarda çok sayıda Türk kökenli vatandaşın Alman vatandaşlıklarının iptal edilmesi, Türkçe anadil derslerine verilen desteğin kademeli olarak kaldırılması ve Göç Yasası'nda yapılan değişiklikler gibi olumsuz gelişmelerin Türk vatandaşlarının arasında haklı kuşku ve tereddütlere yol açtığını belirttiği ve Türkiye’nin, ‘yasanın yeniden değerlendirilmesi yönünde karar alınması halinde gerekli katkıyı sağlamaya hazır olduğunu vurguladığı’ belirtildi.
     
Türkiye'nin, Alman makamlarının diyalog çağrılarına gönülden katılmakta olduğunu ifade eden Dışişleri Bakanlığı, ‘Ancak, diyaloğun ‘bu hayati önemi haiz kararın 3 milyonluk bir kitleye empoze edilerek nasıl uygulanacağı aşamasında değil, karar alma aşamasında yapılmış olmasını’ tercih ederdik'' dedi.
     
Türk Dışişleri Bakanlığı, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:
     
Sayın Cumhurbaşkanımızın Alman karşıtına bir mektup gönderdiği doğrudur. Bildiğiniz gibi, yabancılar ve göç mevzuatında öngörülen değişiklikleri ve onay sürecini, Almanya’da yaşayan vatandaşlarımız açısından arz ettiği hassasiyet itibarıyla ilk günden bu yana dikkatle takip etmekteyiz. Bu konudaki hassasiyetimizi çeşitli vesilelerle Alman tarafının dikkatine getirmiştik. Ancak girişimlerimizin yanı sıra Almanya'da yaşayan Türk Toplumunun görüş ve önerileri de dikkate alınmamış ve yasa Federal Parlamento'da 14 Haziran 2007 tarihinde, Eyaletler Meclisi'nde ise 7 Temmuz 2007 tarihinde kabul edilmiştir. Yasanın yürürlüğe girebilmesi için Cumhurbaşkanı tarafından da onaylanması gerekmektedir.
     
Cumhurbaşkanımız mektubunda, iki ülke ve halkları arasındaki köklü ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkilerin en önemli unsurunu teşkil eden Almanya'daki 3 milyon Türk kökenli insanın Alman toplumuna uyum sağlamaları için sergilediğimiz ortak çabanın önemine dikkat çekmiş, son zamanlarda yaşanan çok sayıda Türk kökenli vatandaşımızın Alman vatandaşlıklarının iptal edilmesi, Türkçe anadil derslerine Alman tarafınca verilen desteğin kademeli olarak kaldırılması ve nihayet Göç Yasasında yapılan değişiklikler gibi olumsuz gelişmelerin vatandaşlarımız arasında haklı kuşku ve tereddütlere yol açtığını dile getirerek, yasanın yeniden değerlendirilmesi yönünde karar alınması halinde gerekli katkıyı sağlamaya hazır olduğumuzu vurgulamıştır.
     
Bildiğiniz gibi Almanya'daki bazı siyasi partiler, hukukçular, sivil toplum kuruluşları ve Türk çatı kuruluşları yasaya karşı olduklarını ilan etmişler, ve söz konusu çatı kuruluşları, İkinci Uyum Zirvesi’ni boykot etme kararı almışlardır. Alman makamlarının diyalog çağrılarına biz de gönülden katılmaktayız. Ancak, diyalogun ‘bu hayati önemi haiz kararın 3 milyonluk bir kitleye empoze edilerek nasıl uygulanacağı aşamasında değil, karar alma aşamasında yapılmış olmasını’ tercih ederdik. Bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen, Türk-Alman ilişkilerinin tarihten gelen özelliklerini göz önünde bulundurduğumuzda sağduyunun galip gelerek bu sorunun aşılacağını ümit ediyoruz.''
     
milliyet

Bu haber 274 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,583 µs