En Sıcak Konular

Vaniköy çetesi Susurluk gibi

13 Temmuz 2007 09:28 tsi
Vaniköy çetesi Susurluk gibi Vaniköy'deki baskın öncesinde yapılan dinlemeler çete üyelerinin hâkim, savcı ve polislerle ilişkisini ortaya koydu. Polis, eski Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Yalçınkaya'nın da çete üyeleriyle sık sık görüştüğünü belirledi

Birbiriyle uyuşturucu parası nedeniyle savaşan iki çeteyi çökertmek amacıyla yapılan telefon dinlemelerine, bir hâkim, üç savcı ve sekiz polis takıldı. Eski Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Yalçınkaya'nın da çete üyeleriyle sık sık görüştüğü belirlendi. Çetenin, davalar hakkında kendilerine bilgi veren bazı yargı mensuplarını özel olarak ağırladığı da iddia edildi.
Hollanda-Almanya-Türkiye üçgeninde uyuşturucudan elde edilen 5 milyon doların (yaklaşık 6 milyon 400 YTL) paylaşımı nedeniyle iki çete arasında çıkan savaşta beş kişi ölmüş, sekiz kişi de yaralanmıştı.


300 polis katılmıştı
İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, çete savaşlarında ilk operasyonu 8 ay önce Ramazan Özaslan liderliğindeki Adıyamanlılar çetesine karşı yapmıştı. Operasyonda aralarında bir başkomiserin de bulunduğu 33 kişi gözaltına alınmıştı. Polis, Atilla Önder, Fikret Eskin ve Hasan Şah Derya Soy'un kontrolündeki diğer çeteyi de izlemeye aldı. Vaniköy'deki villaya pazartesi günü iki helikopter ve yaklaşık 300 polisle düzenlenen operasyonda 16 kişi gözaltına alındı.
Operasyon kapsamında polisin mahkeme kararıyla 8 ay boyunca yaptığı dinlemeye ilginç görüşmeler takıldı. Soruşturma dosyasında çetenin lideri durumundaki Önder, Eskin ve Soy'un İstanbul'da görevli bazı hâkim ve savcılarla menfaate dayalı ilişkiler kurduğu iddiası yer aldı.
Çete üyelerinin görüştüğü savcıların başında, kamuoyunun yakından tanıdığı bir ismin bulunması dikkat çekti.
Yargıtay - MİT - Alaattin Çakıcı skandalına ilişkin dosyayla organize suç örgütü lideri Sedat Peker'e yönelik olarak yapılan Kelebek operasyonunda adı geçen eski Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Yalçınkaya'nın çete liderleriyle defalarca görüştüğü saptandı.
Yargıtay'daki skandalın ardından savcılığa atanan Yalçınkaya'nın, görüşmelerde Yargıtay'daki bağlantılarının devam ettiğini belirterek bazı dosyalarda devreye girebileceğine dair konuşmalar yaptığı tespit edildi.


Üç savcı, bir hâkim
Dinlemeye alınan telefonlara, İstanbul'daki çeşitli adliyelerde görevli üç savcı ile bir hâkim de takıldı. Çete liderliği ile suçlanan Önder, Eskin ve Soy'un adliyelerde kendilerine ve karşı çete üyelerine ait dosyalarla ilgili olarak bu yargı mensuplarıyla sık sık görüştükleri öne sürüldü.
Dinlemeler sırasında, aralarında rütbeli personelin de bulunduğu İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 8 polisin de çeteyle bağlantısı tespit edildi. Bu polislerin gözaltına alınacağı belirtildi.


Kıpçak cinayeti aydınlandı
Çete savaşları sırasında, 12 Eylül 1980 öncesinde Adana Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul'un öldürülmesi dahil birçok kanlı cinayete adı karışan MHP ana davası sanıklarından Abdurrahman Kıpçak'ın da 1 Şubat 2006'da Ümraniye'de kafasına kurşun sıkılarak öldürüldüğü gün ışığına çıkarıldı. Kıpçak'ın, Adıyamanlılar grubu tarafından Soy'un adamı olduğu gerekçesiyle öldürüldüğü belirtildi.
İddiaya göre, çete ile irtibatta bulundukları öne sürülen hâkim ve savcıların da aralarında bulunduğu kişiler, seks partileri de düzenliyordu. Seks partisine katılacak kişilerin, telefon görüşmelerinde, 'konseyi toplayın, geliyoruz' diye birbirleriyle görüştükleri öne sürüldü.
Çeteyle bağlantısı olduğu öne sürülen üç polis memurunun da gözaltına alındığı belirtildi.

'Reise selam'

Ercan Yalçınkaya'nın ismi Ağustos 2004'te, Yargıtay Genel Sekreter Yardımcılığı görevini yürütürken Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın MİT'çi Kaşif Kozinoğlu'na Alaattin Çakıcı dosyasına ilişkin bilgi verdiği iddialarıyla gündeme geldi. Yalçınkaya'nın, Sedat Peker'le birlikte yargılanan işadamı Varis Bayram Küçük'e de telefonda "Reise selamlarımı ve saygılarımı ilet" sözleri de kamuoyuna yansıdı. Yalçınkaya bu gelişmelerin ardından Yargıtay'daki görevinden istifa etti. Hakkında açılan davada beraat eden Yalçınkaya, Ekim 2006'da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na atandı.

Milliyet



Bu haber 1,332 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,473 µs