En Sıcak Konular

Katliama 'çatışma süsü' verildi

13 Temmuz 2007 09:24 tsi
Katliama 'çatışma süsü' verildi Irak'ta Ebu Gıreyb skandalı ve Hadisa katliamı gibi hafızalara kazınan vahşet olaylarına 'imza atan' Amerikan askerleri, savaş alanında masum sivillere yönelik umursuzca ve soğukkanlı bir şekilde işledikleri suçları itiraf etti.

ABD askerleri: Vurduğumuz sivillerin yanına 'çatışma süsü' için silah koyduk 

Irak'tan dönen 50 ABD askerinin, Amerikan Nation dergisine verdiği röportajlar, 2005'te Hadisa kasabasında 24 sivilin katledilmesi gibi olayların istisnai bir durum olmadığını, bunun yaygın bir insan hakları ihlali modeli olduğunu gösteriyor.

İngiliz Independent gazetesinin dün bir kısmını manşetten verdiği ürpertici itiraflar, Amerikan askerlerinin, Iraklıları insan yerine koymadıklarını ve masum sivilleri nasıl 'direnişçi' olarak gösterdiklerini gözler önüne seriyor.

Askerler, yaşadıkları panik üzerine silahsız masum sivillere ateş açtıktan sonra sağ kalanların yanına giderek onları direnişçi olarak suçladıklarını, ölülerin yanına da Kalaşnikof yerleştirerek onları çatışmada ölmüş gibi göstermeye çalıştıklarını anlatıyor. "Her iyi asker yanında fazladan silah bulundurur." diyen Joe Hatcher adlı asker, fazladan silahın ne işe yaradığını şöyle anlatıyor: "Ölen sivillerin yanına silah ve kürek koyarak yola bomba yerleştirirken öldürüldüğü izlemini verilmeye çalışılır."

Çavuş Patrick Campbell'in anlattıkları da panik ve korku içindeki askerlerin neler yaptığının bir başka korkunç örneği: "Elinde tüfekle bekleyen 14 yaşında bir çocuk vardı. Bazıları onun konvoya ateş açacağını düşündü. Konvoydaki herkes çocuğun üzerine kurşun yağdırdı. Çocuğu delik deşik ettik." Röportajlar, baskınlar sırasında insan haklarının nasıl ihlal edildiğini de gösteriyor. Çavuş John Bruhns, Irak'taki tipik bir baskını anlatıyor: "Onları hazırlıksız yakalamak istersin.

Evini bastığın kişiyi yakalar, eşinin gözü önünde duvara dayarsın. Evindeki kanepesini parçalar, dolabını açıp tüm elbiselerini fırlatır, evi de bir kasırganın vurduğu yere benzetip bırakırsın. Sonuçta evde bir şey bulamazsan şu sözleri söyleyerek çıkarsın; "Rahatsız ettiğimiz için özür dileriz. İyi akşamlar." Uzman er Jeff Englehart'ın, "Ölmüş bir Iraklı sadece, ölmüş bir diğer Iraklıdır. Bunu biliyorsun, ne var bunda?" şeklindeki demeci ise Amerikan ordusundaki Iraklı yaklaşımını ortaya koyuyor.

ABD'den 'El Kaide artık daha güçlü' raporu
ABD'nin Afganistan ve Irak'a karşı giriştiği operasyonların ardından istikrar bir türlü sağlanamazken Amerikalı uzmanların hazırladığı resmî bir raporda, El Kaide'nin, 11 Eylül saldırılarını gerçekleştirdiği dönemdeki gücüne yeniden ulaştığı bildirildi. Beyaz Saray'da özel bir toplantıda tartışılacak olan ''Batı'yı vurmak için daha iyi konumlanan El Kaide'' başlıklı istihbarat raporuna ilişkin Associated Press ajansına konuşan bir yetkili, ABD önderliğinde El Kaide'ye karşı altı yıldır yürütülen küresel savaşa ve bombalamalara karşın örgütün, Pakistan-Afganistan sınırında yeniden teşkilatlandığını belirtti. Raporda, yakın zaman içinde örgütün yeniden toparlanmayı başardığı ve şu an Batı'ya geçmişe nazaran daha büyük bir tehdit oluşturduğu ifade ediliyor.

İstihbarat yetkilileri, Pakistan hükümetinin geçen yıl aşiret liderleriyle vardığı anlaşmanın bu duruma yol açtığını iddia ediyor. El Kaide'nin verdiği terörist eğitimin 2001'den bu yana en ileri düzeyine ulaştığı kaydedilen raporda örgütün, Avrupa'daki militanlardan yararlanmaya yöneldiğine de işaret edildi. Raporda, El Kaide'ye karşı mücadelede, ABD istihbaratında bazı konularda zafiyet bulunduğu da ifade edildi. İstihbarat yetkilileri, ABD Yurtiçi Güvenlik Bakanı Michael Chertoff'un Amerika'nın bu yaz saldırıya uğrayabileceği yönündeki sözlerine ise tamamen katılmıyor.

Irak'tan çekilme konusunda Beyaz Saray'a yönelik baskıların arttığı bir döneme denk gelen raporun ABD Başkanı George Bush'u iyice köşeye sıkıştıracağı yorumları yapılıyor. Bush, 11 Eylül 2001'deki saldırıların ardından terörle mücadele için Ekim 2001'de Afganistan, Mart 2003 tarihinde de Irak'a savaş açarak bu ülkeleri işgal etmişti. Dış Haberler Servisi

Hadisa katliamı, işgalin dönüm noktası oldu
Kasım 2005'te Hadisa'da saldırıya uğrayan Amerikan askerleri, olayın hemen ardından kasabada 24 Iraklı sivili öldürmüş ve 'Hadisa katliamı' olarak tarihe geçen bu olay, Irak'taki işgalin dönüm noktalarından biri olmuştu. 15 Mart 2006'da İshaki'de ise bir evin bombalanması sonucu biri altı aylık çocuk 11 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti (üstte). Ancak görgü tanıkları, bombalanan evin, o sırada evde bulunanlar bir odada toplanıp öldürüldükten sonra katliam izlerini silmek için bombalandığını aktarmıştı.
 
zaman



Bu haber 309 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,178 µs