En Sıcak Konular

Sezer'den Köhler'e mektup

12 Temmuz 2007 23:12 tsi
Cumhurbaşkanı Sezer, Almanya'da onay süreci halen devam etmekte olan Göç Yasası'ndaki değişikliklerle ilgili yeni kanun hakkında Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler'e bir mektup gönderdi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Almanya'da onay süreci halen devam etmekte olan Göç Yasası'ndaki değişikliklerle ilgili yeni kanun hakkında Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler'e bir mektup gönderek, yasanın yeniden değerlendirilmesini istedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, bir soruyu yanıtlarken, ''Yabancılar ve göç mevzuatında öngörülen değişiklikleri ve onay sürecini, Almanya'da yaşayan vatandaşlarımız açısından arz ettiği hassasiyet itibarıyla ilk günden bu yana dikkatle takip etmekteyiz'' dedi.

Türkiye'nin, bu konudaki hassasiyetini çeşitli vesilelerle Alman tarafının dikkatine getirmiş olduğunu kaydeden Bilman, ''Ancak girişimlerimizin yanı sıra Almanya'da yaşayan Türk Toplumunun görüş ve önerileri de dikkate alınmamış ve yasa Federal Parlamento'da 14 Haziran 2007 tarihinde, Eyaletler Meclisi'nde ise 7 Temmuz 2007 tarihinde kabul edilmiştir'' diye konuştu. Bilman, yasanın yürürlüğe girebilmesi için cumhurbaşkanı tarafından da onaylanmasının gerektiğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler'e bir mektup gönderdiğini kaydeden Bilman, şöyle devam etti:
''Cumhurbaşkanımız mektubunda, iki ülke ve halkları arasındaki köklü ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkilerin en önemli unsurunu teşkil eden Almanya'daki 3 milyon Türk kökenli insanın, Alman toplumuna uyum sağlamaları için sergilediğimiz ortak çabanın önemine dikkat çekmiş, son zamanlarda yaşanan çok sayıda Türk kökenli vatandaşımızın Alman vatandaşlıklarının iptal edilmesi, Türkçe anadil derslerine Alman tarafınca verilen desteğin kademeli olarak kaldırılması ve nihayet Göç Yasası'nda yapılan değişiklikler gibi olumsuz gelişmelerin vatandaşlarımız arasında haklı kuşku ve tereddütlere yol açtığını dile getirerek, yasanın yeniden değerlendirilmesi yönünde karar alınması halinde gerekli katkıyı sağlamaya hazır olduğumuzu vurgulamıştır.''

Almanya'daki bazı siyasi partilerin, hukukçuların, sivil toplum kuruluşlarının ve Türk çatı kuruluşlarının yasaya karşı olduklarını ilan ettiklerini, söz konusu çatı kuruluşlarının, bugün yapılmakta olan İkinci Uyum Zirvesi'ni boykot etme kararı aldıklarını anımsatan sözcü, ''Alman makamlarının diyalog çağrılarına biz de gönülden katılmaktayız. Ancak diyaloğun, bu hayati öneme haiz kararın 3 milyonluk bir kitleye empoze edilerek nasıl uygulanacağı aşamasında değil, karar alma aşamasında yapılmış olmasını tercih ederdik'' dedi.

Bilman, bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen, Türk-Alman ilişkilerinin tarihten gelen özellikleri de göz önünde bulundurularak sağduyunun galip geleceğini ve bu sorunun aşılacağı ümidinde olduğunu ifade etti.
haber7



Bu haber 380 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,090 µs