En Sıcak Konular

Bu ayrıntıyı ÖSYM açıklamalı

13 Ağustos 2012 17:15 tsi
7-8 Temmuz günü gerçekleştirilen ve sonrasında kopya iddiaları ile gündemi meşgul eden KPSS ile ilgili şok bir ayrıntıya ulaşıldı.

7-8 Temmuz tarihlerinde yapılan ve yapıldığı gün kopya iddiaları ile gündeme gelen 2012 yılı KPSS sınavı ile ilgili Milli Gazete herkesi hayrete düşürecek bir ayrıntıya ulaştı. Sınav günü bir haber ajansı tarafından servis edilen ancak akşam saatlerinde ÖSYM'nin 'Bu sorular öğrencilerin zihninden kalan sorular' dediği soruların ÖSYM'nin sınavdan birkaç gün sonra yayınlandığı master kitapçığı ile aynı sıra ve aynı şıkları barındırdığı ortaya çıktı. Bu bilgi ise soruların ÖSYM'nin basına ve kamuoyuna soruları duyurmak için hazırladığı master kitapçığının sızdırıldığı iddiasını ortaya çıkarıyor.

Her soru kitapçığı farklı ama...!

ÖSYM bir önceki yıl master kitapçığı ile ilgili yaptığı açıklamada, 'Basına verilmiş olan soru kitapçığı sınava giren hiçbir adaya verilmemiştir' diyerek master kitapçığınnın özelliğini açıklamıştı. Bu yıl yapılan sınav kılavuzunda ise ÖSYM, 'Her soru kitapçığının 'soru kitapçık numarası' farklı olacaktır. Farklı numaralarda basılan soru kitapçıklarındaki sorular birbirinin tamamen aynı olacak ancak soruların veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışı ile doğru cevabın yeri değişebilecektir. Bu nedenle her adayın cevap anahtarı da farklı olacaktır' diyerek haber ajansı tarafından yayınlanan soruların öğrencilere verilen soru kitapçıkları ile ilgisinin olmadığını ortaya koyuyor. Ancak ÖSYM tarafından basına dağıtılan master kitapçık ile aynı olması ise akıllara soruların merkezden mi sızdırıldığı iddiasını gündeme getiriyor.

Genel yetenek'ten 20 soru aynı

Sınav günü bir haber ajansı tarafından yayınlanan 20 sorunun sınavın Genel Yetenek, Türkçe bölümünden olduğu anlaşılıyor. Haber ajansını yayınladığı bu sorular ile ÖSYM'nin basına dağıttı soruların 1 ile 12 numaralar arasındaki sorular ve cevap şıkları ve doğru çenekleriyle aynı olduğu ortaya çıktı. Öte yandan ajansın bu alanda yayınladığı 19 ve 27'inci sorular da aynı olduğu ancak 27'inci soruda ajansın soru kökünde yer alan 'anlatılan yazar' dediği ÖSYM'nin master kitapçığında ise 'sözü edilen yazar' dediği farkı ortaya çıkıyor.

Bu bilgiler ışığında KPSS Genel Yetenek'in ilk kısmı olan Türkçe bölümünde 20 sorunun haber ajansının yayınladığı sorular ile aynı olduğu gerçeği ortaya çıkıyor.

Eğitim bilimleri'nden ise 46 soru aynı

Öte yandın 7 Temmuz Cumartesi günü öğleden sonra yapılan KPSS Eğitim Bilimleri sınavında ise soruların benzerliği herkesi şaşırtıyor. Malum haber ajansı tarafından yayınlanan 46 sorunun ÖSYM'nin master kitapçığındaki ile aynı olması görenleri hayrete düşürüyor.

Haber ajansı Eğitim Bilimleri sınavından 44 ile 65 ve 84 ile 115 arasındaki soruları yayınlamış, bu soruların da ÖSYM'nin master kitapçığındakiler ile aynı olduğu gözüküyor. 44 ile 65 arasındaki sorular numarası ile aynı olduğu 84 ile 115 arasındaki soruların ise ÖSYM'nin kitapçığında sadece soru numaraları ile küçük ayrıntıları farklı.

ÖSYM bu uyumu açıklasın!

ÖSYM master kitapçık olarak tabir edilen ve sadece kamuoyunu duyurulmak için hazırlanan (Soru sıralaması ve şıkların yerleri sadece master kitapçığa özgüdür) bu kitapçıktaki soru sıralaması ve şıkları ile sınav günü bir haber ajansı tarafından yayınlanan soruların arasındaki uyuma bir açıklama getirmesi bekleniyor. Sınav günü malum haber ajansı tarafından yayınlanan Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sorularının ÖSYM'nin master kitapçığı ile aynı olmasına ÖSYM'nin nasıl bir yorum getireceği ise merak ediliyor.

Sınav iptal edilsin ve yeniden yapılsın

Öte yandan sınavın yapıldığı günden bu yana üzerinden bir ay geçmesine rağmen sonuçların açıklanamaması ise kopya iddialarını güçlendiriyor. Kamuoyunun bu hafta açıklanmasını beklediği sınav sonuçlarının bir türlü açıklanamaması ise kamuoyunun tepkisine neden oluyor. Sınavdan sonra ortaya çıkan kopya iddiaları ve sonrasında yaşananlar dikkate alınınca geçtiğimiz günlerde Ankara'da, sınavın iptal edilmesi yönünde eylem yapılmıştı.

Sosyal medyada bir araya gelen 90 binin üzerindeki öğrenci sınavın hem Genel Yetenek ve Genel Kültür hem de Eğitim Bilimleri bölümlerini sızdırıldığını iddia ederek iptal edilmesini bekliyor. ÖSYM'nin yapmış olduğu bazı sınavlar kopya gerekçeleriyle iptal edilmişti. 2009 yılında yapılan PMYO (polislik sınavı) ve 2010 yılında yapılan KPSS sınavlarından eğitim bilimleri testi bölümü iptal edilerek yeniden yapılmıştı. 2010 yılında yapılan KPSS sınav sorularının bazı gruplar tarafından sızdırıldığı ileri sürülmüş ve daha sonra savcılık olaya el atmıştı. Daha sonra ise soruşturma ilerlemeyerek bir noktadan sonra 'kovuşturmaya yer yok' diyerek kapatılmıştı.(Milli Gazete)

Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,484 µs