En Sıcak Konular

Mescid-i Aksa'da itikafa girmek isteyenlere zorluk

13 Ağustos 2012 16:14 tsi
Ramazan ayının son 10 gününde Mescid-i Aksa'da itikafa girmek isteyen Batı Şerialılar büyük zorluklarla karşılaşıyor.

İsrail makamlarının uyguladığı 40 yaş şartı nedeni ile gençler ya ayrım duvarını tırmanmak ya da başka yolları denemek zorunda kalıyor. Geçen cuma günü Mescid-i Aksa'ya girmeyi başaranlar ise itikafa girebildi.

İsmini vermek istemeyen Filistinli bir genç AA muhabirine, geçen cuma günü Mescid-i Aksa'ya nasıl girdiğini şöyle anlattı: ''Geçen cuma namaz kılmak için Aksa'ya geldim, 40 yaşının altında olduğum için girmeme izin vermediler. Ben de bazı kişilerin yardımıyla ayrım duvarını geçtim, sonrasında da Mescid-i Aksa'ya giden bir otobüse bindim. Kaçmamıza yardım eden kişi hızla bölgeyi terk etmemizi istediği için duvarın yüksekliğine dikkat etmedim. Atlayınca da elimden yaralandım.''

Filistinli genç Mescid-i Aksa'da Filistin'in farklı bölgelerinden gelen binlerce kişinin itikafa girdiğini, kendisinin ise burada ilk defa itikafa gireceğini söyledi.

Mescid-i Aksa'da itikafa girenler teravih namazının ardından gece saat 2'ye kadar dinleniyor sonra teheccüd namazı kılıp sahur yapıyor. Sabah namazı kıldıktan sonra kimileri kuşluk namazına kadar uyurken, kimileri beklemeyi tercih ediyor.

İsrail makamları Ramazan ayının başında Mescid-i Aksa'da itikafa girilmesine izin vermemiş, itikafa girmek isteyen bir grup genci güç kullanarak mescidden çıkarmıştı. Ancak İsrailliler, son 10 gün içinde itikafa girmek için gelen binlerce Filistinli'ye engel olmuyor.

Hazreti Peygamber de Ramazan ayının son 10 gününü camide ibadetle geçirirdi. İsrail'in Ramazan ayının başında itikafa izin vermeyip, son 10 günde izin vermesi Hazreti Peygamber'in bu uygulamasının referans alınmasına dayanıyor.

-İtikaf nedir?-

Dini bir terim olarak itikaf, ibadet niyetiyle ve kurallarına uyarak inzivaya çekilmek demektir.

Hz. Peygamber, Medine'ye hicret ettikten sonra her yıl Ramazan ayının son 10 gününde itikafa girmiştir. Bundan hareketle Hanefiler, Ramazan'ın son on gününde itikafı, "kifai nitelikli müekket sünnet" kabul etmişlerdir. Cemaatten biri itikafa girince bu görev diğerlerinden düşer. Hanefilere göre itikafın makbul olması için, itikafa girenin niyet etmesi, oruçlu olması, itikafı beş vakit namaz kılınan camide yapması gerekir.

Kadınlar, camide değil, evlerinde, namaz kıldıkları odada itikafa girerler. İtikafa giren kimse, camide yer içer, uyur.

İtikafa giren kimse, bu süre içinde kendisini dünya işlerinden ayırarak Allah'a yönelir; ibadetle meşgul olur, tefekkür eder, zikir yapar.

A.A.



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,972 µs