En Sıcak Konular

Merkel: 'Türkler ültimatom veremez!'

12 Temmuz 2007 21:40 tsi
Merkel: 'Türkler ültimatom veremez!' Almanya Başbakanı Merkel, Türk derneklerinin göç yasasında değişiklik yapılması yönündeki ültimatomuna cevaben, Alman Hükümeti'ne ültimatom verilemeyeceğini söyledi.

Başbakanlık binasında yapılan basın toplantısında konuşan Merkel, 2. Uyum Zirvesi'nin Almanya göç tarihinde bir mihenk taşı olduğunu söyledi. Uyum Zirvesi'ni boykot eden derneklerin tutumuna anlam veremediğini aktaran Merkel, önümüzdeki dönemlerde de Türk kuruluşlarına kapılarının açık olduğunu kaydetti.

Zirveye katılmayan Türk kuruluşlarını eleştiren Merkel, Uyum Zirvesi'nin kesintiye uğramayacağını kaydetti.

"Alman Hükümeti'ne ültimatom verilmez" diyen Merkel, "Bu Uyum Zirvesi önemli bir işlevi yerine getirmiştir. Zirve, Almanya göç tarihinde bir mihenk taşıdır. Almanya'da yaşayan 15 milyon göçmenin yaşam şartları, kabul edilen bu uyum planıyla daha iyi bir duruma gelecektir. Bu nedenle bu çalışmanın devam etmesi gerekir ve 3. uyum zirvesi de olacaktır. Uyum planı süreci devam edecektir ve bu süreç henüz noktalanmamıştır. Bu zirveye gelen ve uyum planına katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz. 2. zirveye katılmayan ve boykot eden Türk kuruluşlarına da daha önceki çalışmalarından dolayı teşekkür ederiz.

Ancak onların bu sürecin devamına katkı sağlamalarını arzu ederiz. Amacımız, Almanya'da yaşayan herkesin eşit eğitim alabilmesi. Bu yolla da refah yolunda eşit altyapı sağlanmasını amaçlıyoruz. Ulusal Uyum Planı, Almanya'ya sonradan gelmiş insanların uyumu için yol gösterici konumda. Bu da 400 ayrı madde içeriyor. Amacımız, yabancıların bu ülkede daha iyi koşullarda yaşamasını sağlamaktır" dedi.

Zirveye katılmama kararı alan Türk derneklerine seslenen Merkel, elini tutmak isteyen herkese uzattığını ifade etti. Merkel, "Biz bu konuda ayrımcılık yapmadık. Amacımız, bu ülkeye uyumu kolaylaştırmak. Özellikle kadınlara bu alanda yardım etmek istiyoruz. Kadınların bu alanda daha büyük sorunları olduğunu biliyoruz. Çok fazla işimiz var. Bu alanda çaba sarf etmek isteyen herkese, özellikle uygulama aşamasında ihtiyaç duyacağız. Buyursunlar gelsinler. Uyum, toplumun hemen her kademesini ilgilendiriyor" diye konuştu.

Geleceğe yönelik olumlu düşündüğünün altını çizen Merkel, "Biz uyum yolunda zirveye katılanlarla uzlaşma sağladık. Bir uzlaşma yolu bulduk. Öncelikle kendimize şu soruyu sormalıyız. Uyumdan ne anlıyoruz? Uyum, hepimizin aynı olması anlamına gelmiyor. Biz de öğrenme sürecini yaşıyoruz. Mesela, ana dili farklı olanlarda, iki dilli eğitimin önemli olduğunu kavradık ve bugün bu konuda karar verdik" dedi.

Öte yandan, Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Maria Böhmer de uyumun kolay bir süreç olmadığını ve atılan her adımın önem ifade ettiğini kaydetti. 2. zirve ile oldukça önemli bir adım daha atılmış olduğuna işaret eden Böhmer, bunun yeterli olmadığını ve daha yolun başında olunduğunu sözlerine ekledi.

Zirveye Öger Tur'un sahibi ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili Vural Öger, Uyum Gençlik zirvesinden Zeynep Balazümbül ve işadamı Kemal Şahin gibi isimler de katıldı.

haber7



Bu haber 414 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,170 µs