En Sıcak Konular

Mursi, Tantavi'yi görevden aldı

13 Ağustos 2012 09:28 tsi
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi'yi görevden aldı.

Mursi, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Tantavi liderliğindeki Yüksek Askeri Konsey'in cumhurbaşkanlığının yetkilerini kısıtlayan Anayasa Deklarasyonu'nu da iptal etti.
 
Devlet televizyonları, Mursi'nin Tantavi'yi emekliye ayırarak yerine Mareşal Abdul Fettah el Sisi'yi atadığını duyurdu. 20 yıldan fazla savunma bakanlığı görevinde bulunan ve Mübarek rejimi döneminin en güçlü isimlerinden olarak gösterilen Tantavi'nin emekli edilmesinin Sina Yarımadası'nda yaşanan son gelişmelerle ilgisinin olup olmadığı bilinmiyor. Geçtiğimiz hafta pazar günü bölgede yaşanan saldırıda 16 Mısır polisi hayatını kaybetmişti. Olaydan sonra Mursi, İstihbarat Bakanı Murat Muvafi'yi görevden almıştı. Mursi'ye yakın kaynaklar, askeri kaynakların Sina Yarımadası'ndaki saldırıyı, ısrarla İslamcı bir terör eylemi olarak adlandırmaya çalıştıklarını, Mursi'nin ise buna karşı çıktığını belirtiyor. İsrail de saldırının küresel cihatçılar ve Gazze'den Sina'ya sızan grupların ortak eylemi olduğunu öne sürerek iki ülkenin işbirliği yapması çağrısında bulunmuştu. Tantavi'nin emekli edilmesinin ordu üzerinde nasıl bir etki meydana getireceği bilinmiyor. Sürecin krizsiz atlatılması durumunda Mursi'nin konumunu daha da güçlendireceği, iddia edildiği gibi ordu ve Mursi arasında bir çatışmanın yaşanmayabileceği ifade ediliyor.

Mursi, cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmadan önce Tantavi liderliğindeki Yüksek Askeri Konsey, cumhurbaşkanlığının bazı yetkilerini kısıtlayarak, üzerine almış, bu da Mursi'nin pek çok görevini yerine getiremeyebileceği yorumlarına yol açmıştı. Haziran ayında yapılan seçimleri Mursi, eski rejimin taraftarı olmakla suçlanan eski başbakanlardan Ahmet Şefik'e karşı az bir farkla kazanarak ülke tarihinin ilk demokratik lideri olmuştu. Mursi, merakla beklenen yardımcılığı görevine de eski yargıçlardan Ahmet Mekki'yi tayin etti. Mursi daha önce yaptığı açıklamalarda yardımcılıklarına kadın ve Hıristiyanlardan da birer kişiyi atayacağını ifade etmişti. Öte yandan Mısır güvenlik birimlerinin Sina Yarımadası'nda devam ettiği operasyonlarında dün 6 silahlı kişiyi öldürdüğü açıklandı. Güvenlik birimleri, operasyonlar sırasında patlayıcı ve bazı saldırı silahları yapımında kullanılan kimyasal maddelerin de ele geçirildiğini duyurdu.

zaman


Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,203 µs