En Sıcak Konular

CHP 163'ü geri getirmek istiyor

13 Ağustos 2012 09:03 tsi
CHP 163'ü geri getirmek istiyor TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu din, vicdan ve inanç özgürlüğümaddesini görüşmek için bugün toplanacak.

Yazım komisyonunda sert tartışmaların yaşandığı madde üzerinde 4 partinin anlaşabildiği tek cümle “Herkes din, vicdan ve inanç özgürlüğüne sahiptir” oldu.
 
CHP ve BDP birinci cümlenin devamında “Bu hürriyet bir dine inanma, dini inancını değiştirme ve herhangi bir dine inanmama hürriyetini de içerir” ifadesinin yer almasını istedi
 
DİNİ YAŞAMAK SUÇ
 
CHP komisyonda din özgürlüğünün kötüye kullanılmasını önleyecek düzenleme istedi. Ancak CHP’nin teklif ettiği metin adeta 1991’de Türk CezaKanunu’ndan çıkartılan meşhur 163. maddenin neredeyse bire bir aynısı: “Din, vicdan ve ibadet özgürlüğü, devletin sosyal, ekonomik, siyasal veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasal veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla kullanılamaz. Kimse dini veya dini duyguları ya da dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz. Bu fıkraya ilişkin yaptırımlar kanunla düzenlenir.” CHP teklif ettiği bu metni laikliğin teminatı olarak görürken, AK Parti ve MHP bu metnin anayasada yer almasına karşı.
 
CHP ve MHP‘din eğitiminin devletin gözetim ve denetimi altında’ yapılması fıkrasının korunmasını istiyor. “İbadet ve dini törenlerin kamu düzeni, genel ahlak, genel sağlık, başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması amaçlarıyla sınırlanabilir” ifadesinin anayasada yer almasını teklif ediyor. İbadete sınır anlamına gelebilecek bu teklife AK Parti karşı çıkıyor. BDP ise, ibadetin sadece ‘başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla sınırlandırılabileceği’ görüşünü savunuyor.
 
Din dersi seçmeli olsun
 
AK Parti kimsenin inancının gereklerini yerine getirdiği için kınanamayacağı, suçlanamayacağı ve farklı muameleye tabi tutulamayacağının açık bir dille anayasada yer almasını istiyor. Ayrıca din kültürü ve ahlak öğretiminin ilk ve ortaöğretim kurumlarında zorunlu dersler arasında yer almasını talep ediyor.
 
MHP, AK Parti’ye bu konuda katılırken, CHP din dersinin seçmeli olmasını istiyor. Anayasa yazımını yıl onunda tamamlamayı hedefleyen Anayasa Uzlaşma Komisyonu şu ana kadar Temel Hak ve Özgürlükler başlığı altında 21 madde yazabildi. Komisyonun yazdığı maddelerden sadece 7’sinde tam uzlaşma sağlandı.
 
bugün






 

Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,495 µs