En Sıcak Konular

''Esad'ın düşüşü hızlandırılacak''

12 Ağustos 2012 09:25 tsi
''Esad'ın düşüşü hızlandırılacak'' ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Esad'a karşı operasyon planı belirlendi.

İstanbul'da Gül, Erdoğan ve Davutoğlu ile görüşen Clinton, bir yandan Esad'ın düşüşünü hızlandırırken, diğer yandan da göçmen Suriyeliler krizine yanıt vermeye çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'den Clinton'a ise "Suriyeli göçmen sayısının artıp krizin büyümesi halinde Suriye sınırında uçuşa yasak bölgenin oluşturulması için ABD hazırlıklı olsun" mesajı verildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a Suriye konusunda "Artık bıçak kemiğe dayandı" mesajı verdi. Bu mesaj üzerine, Afrika ülkelerinde görüşmelerde bulunan Clinton Washington'a dönmeden önce programına İstanbul'u da ekledi. Clinton ile Esad'a karşı operasyon planı belirlendi. Davutoğlu ve Clinton planı ortak bir basın toplantısında açıklarken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilen Clinton, "Bir yandan Esad'ın düşüşünü hızlandırmaya çalışırken, diğer yandan acil müdahale gerektiren insani krize de cevap vermeye uğraştıklarını" söyledi. Clinton "Suriye'de bir Kürt bölgesine geçit yok" dedi.

TÜRKİYE ALARM VERDİ

Türkiye'ye göçün artması üzerine Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı telefon görüşmesinde, Suriye'den göçün her dakika arttığını belirtip, gerektiğinde Türkiye'nin kendi güvenlik önlemlerini alacağını söyledi. Ardından da Ankara, Washington'a, "Suriye'nin Dostları Grubu Ağustos'ta toplanmıyorsa, biz bir grup olarak toplanalım ve uçuşa yasak bölge için adımları atalım" mesajı gönderdi. Clinton bu mesaj üzerine apar topar İstanbul'a geldi.

SURİYE'NİN GELECEĞİ

Görüşmelerde taraflar Suriye'nin geleceğini üç başlıkta ele aldı: 1- Suriye muhalefetine tam destek. ABD, Türkiye'deki Suriyeliler için MB Mülteciler Yüksek komiserliği aracılığıyla 5 milyon dolar daha verecek. Esad'a destek veren Suriye-İran-Hizbullah üçgenine karşı işbirliği geliştirilecek. İki ülkenin asker ve istihbaratı Suriye'deki duruma karşı işbirliği yapacak. Bir çalışma grubu oluşturulacak. 2- Olağanüstü bir göçe karşı hazırlıklı olunacak.
Davutoğlu, göçmen sayısının artması durumunda Suriye sınırında uçuşa yasak bölgenin oluşturulması için ABD'nin hazırlıklı olmasını istedi. 3- Esad sonrası bir geçiş dönemi için hazırlık yapılacak. Ülkenin bütünlüğü korunacak, kimyasal silahlardan arındırılacak. Yeni yönetim, çoğulcu, demokratik ve birleşik olacak. Suriye'de PKK veya El Kaide'nin otorite boşluğundan yararlanmasına izin verilmeyecek.

CLİNTON'IN PERSPEKTİFİ

ABD Dışişleri Bakanı Clinton ise eylem planına ilişkin şu bilgileri verdi:
 
Her ne yaparsak yapalım ana amacımızın Suriye'de kanın dökülmesini önlemek olduğunu unutmamalıyız ve atacağımız adımların daha fazla kan dökülmesini önleyeceğinden emin olmalıyız.
 
ABD'de seçimlere çok az bir zaman kaldı. Irak ve Afganistan'daki durumu biliyorsunuz. Türkiye'nin rolü çok önemli.
 
Muhalefeti desteklemeliyiz ve özgür bir Suriye için geçiş dönemini onların başlatmasını sağlamalıyız. Bunun için hem biz hem de müttefiklerimiz gerekli donanımı sağlamalı. Biz silah içermeyen askeri malzeme vermeye devam edeceğiz. Ayrıca BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne ve Uluslararası Göç Örgütü'ne yardımları arttıracağız.

Türkiye'deki mültecilere 5 milyon dolar ek destek vereceğiz. Türkiye'nin Suriyelilere sadece sınırını değil, kollarını ve kalbini de açmasını takdirle karşılıyoruz.
 
Esad sonrasına hazırlıklı olmalıyız. Ülkenin bütünlüğünü ve kimyasal silahların yok edilmesini sağlamalıyız. PKK ya da El Kaide gibi terör örgütlerinin güvenlik boşluğundan yararlanmasına izin vermemeliyiz. Birleşik, çoğulcu ve demokratik bir Suriye olmalı.

HALEP HATIRLATMASI

Davutoğlu ise özetle şunları söyledi:
 
Durum çok kötüleşti. Müttefiklerimizden daha fazla destek bekliyoruz. Özellikle Halep'teki insani trajediye son verecek adımlar derhal atılmalı. Uluslararası toplum artık sessizliğini bozmalı.
 
Esad sonrası geçiş süreci bir an önce tamamlanmalı. Kişiler ve isimler üzerinde zaman kaybedilmemeli.
 
Geçiş sürecinde terör örgütü PKK gibi fırsatçıların durumdan yararlanmasına izin verilmemeli. Yeni Suriye'de etnik, mezhepsel ve dini ayrım olmamalı.
 
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Arap Ligi, Güvenlik Konseyi ve Suriye'nin Dostları Grubuyla ortak adımlar atılmalı. Basın toplantısında Clinton, Foça'daki terör saldırısını kınayarak başladığı konuşmasında PKK, El Kaide ve diğer terör gruplarının Suriye'deki mücadeleyi fırsat bilip istismar edebilecekleri endişesini dile getirdi. Öte yandan Clinton, Suriye Ulusal Konseyi üyeleriyle de bir görüşme yaptı.

sabah



Bu haber 809 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,217 µs