En Sıcak Konular

Baykal’ın Cumhurbaşkanı adayları!

12 Temmuz 2007 18:12 tsi
Baykal’ın Cumhurbaşkanı adayları! Geri sayım devam ediyor… 22 Temmuz’da sandığa giden Türkiye, Cumhurbaşkanı kim olacak tartışmasını da beraberinde sandığa götürüyor. iyibilgi’ye konuşan Hasan Celal Güzel 22 Temmuz’da hangi parti ne kadar oy alacak, bu sorunun yanı

Genel seçimlere sayılı günler kala siyasetin nabzını yakinen tutan bir isim olarak 23 Temmuz sabahına yönelik tahminlerinizi alabilir miyiz?

Öncelikle bence merak edilmesi gereken Başbakan’ın seçimlere 10 gün kala uzlaşma sinyallerini neden verdiğidir. Burada hedeflenen kanımca CHP’nin seçmeni ürkütmesini engellemek kısmen de olsa CHP’nin tabanına mesaj vererek oy kazanmak. CHP’nin uzlaşma teklifi karşısındaki tutumu ise tamamen dayatmadır. Bu aynı zamanda çoğunluğu elinde bulunduran bir partiye azınlığın kafa tutmasıdır. Bu tavır ise demokrasilerde bulunmaması gereken tamamen anti demokratik bir tavırdır. Zira Baykal Gül’ün adaylığı sırasında da Anayasa Mahkemesi’ne baskı yapmış, silahlı kuvvetlerle irtibatı sonucu da 27 Nisan e-muhtırayı yayınlatmış bir partidir. Şimdi ise çoğunluğu elinde tutan bir partinin cumhurbaşkanlığı için isim önermesini bile istemiyor. Bu demokratik değildir.

Deniz Baykal sizce ne yapmak istiyor?

Aslında baskıcı zihniyet CHP’nin tarihinde var. 1960’tan bu yana yapılan tüm darbelerde CHP’nin parmağı var. Sandıktan başarı sağlayamayınca istediklerini baskıyla elde etmek istiyorlar. Şimdi Baykal hem sunulacak seçenekleri kabul etmiyor hem de ‘353 milletvekiliyle bir Cumhurbaşkanını seçemediler’ diyerek durumu kendi lehine bir başarıymış gibi seçmene dikte ediyor.

Sizce halk bu bütün bu siyasi atışmaları nasıl algılıyor? AKP sizce halk gözünde mağdur bir konumda mı?

Tabii ki halk AKP’ye haksızlık yapıldığını düşünüyor. Özellikle CHP’nin çoğunluğun partisi AKP’ye cumhurbaşkanını seçtirmediğini düşünüyor. Bu da 22 Temmuz’da AKP’nin oylarında artışa neden olacaktır.

Size göre Erdoğan ve Baykal’ın aklında Cumhurbaşkanlığı için isim var mı?

Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçları halk tarafından seçilip seçilmemesine göre değişiklik gösterir. Erdoğan, Baykal’ın son açıklamalarından sonra referandumu erken tarihe alabilir. Erdoğan’ın kafasında geçen isimlere gelince… Cumhurbaşkanını halk seçerse kendisini de Gül’ü de düşünebilir… Melis tarafından seçilirse Gül de olabilir… Vecdi Gönül ve Beşir Atalay’ın şansı daha yüksek gibi.

Baykal’ın aklında kimler var?

Baykal Sezer’e benzeyen bir ismi istiyor. Baykal CHP jakobenizmini devam ettirecek, buna alet olacak bir isim istiyor. ODTÜ rektörü olabilir, Erdoğan Teziç, Kemal Alemdaroğlu ya da Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Şener Eruygur CHP’nin adayı olabilir.

Baykal seçimlerde başarısız olursa ne olur?

CHP’nin oyları biraz artabilir. Bunda Cumhuriyet mitinglerinin etkisi olacaktır. Ancak Baykal’ın oyları yüzde yirmilerde çıkar. Yüzde yirmilerde çıkarsa da Baykal bunu bir başarı olarak kullanmak isteyecektir. Ancak bu tam bir hezimet olur. Baykal’ın siyaseti bırakacağını ise zannetmiyorum. Çünkü şu anki kurmaları ve parti içindeki isimler bizzat kendi seçtiği isimler. Dolayısıyla seçimlerden hemen sonra CHP’nin içinde bir hareketlenme beklemiyorum. Demirel, Erbakan ve Ecevit gibi o da siyaset onu bırakıncaya kadar kalır.

Peki oranlar nasıl? Yapılan birçok ankette birçok farklı sonuç çıktı? Siyasi gündemi yakından takip eden biri olarak Meclis’e sizce kaç parti girer?

22 Temmuz’un geç saatlerinden itibaren oluşacak tablo şu: Yüzde 41-42 AKP, yüzde 21-22 CHP, MHP yüzde 10 yada biraz üzerinde…

Sizce MHP-CHP koalisyonu olur mu?

MHP eğer açık bir şekilde sola kayma eğilimini gösterirse, evdeki bulgurdan da olabilir. Yani kendi seçmeninin oylarını da kaybedebilir. Özellikle ip olayı ve Bahçeli’nin mitinglerdeki sert tutumu MHP’de oy azalmasına sebep oluyor. CHP ise MHP’yi tamamen kullanıyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,403 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,244 µs