En Sıcak Konular

"Rusya'dan İran'a, 'desteğimi çekerim'

10 Ağustos 2012 17:00 tsi
İran'ın Rusya'ya yönelik S-300 füze savunma sistemlerini iptal etmesi üzerine uluslar arası mahkemelerde açtığı 4 milyar dolarlık dava pahalıya mal olacak.

Kommersant gazetesi, Moskova'nın İran'ın barışçıl nükleer programına verdiği desteği sona erdirmekle tehdit ettiğini açıkladı. Gazeteye göre hükümet kaynakları, "nankör" olarak niteledikleri Tahran'dan davayı geri çekmesini istiyor.

Tazminat olayını çirkin olarak niteleyen ve Tahran'ı nankörlükle suçlayan kaynak gazeteye yaptığı açıklamada, "Biz onları uluslar arası müzakerelerde barışçıl nükleer programına yapıcı bir tutumla destek veriyorduk. Onlar ise bize bu cevabı verdi" eleştirisi getirdi.

İran'ın bu davranışına karşı, Moskova'nın sert bir pozisyon aldığını kaydeden kaynak, "Rusya, tazminat konusunu yargı alanından, siyasi alana yönlendirdi" dedi.

Moskova'nın İran nükleer programı ile ilgili Ağustos sonunda başlayacak altılı görüşmelerden önce Tahran'a bir heyet göndermesi bekleniyor.

Hükümet yetkilisi İran'ın iddialarından vazgeçmemesi durumunda, uranyum zenginleştirme hakkını Rusya'nın desteği olmadan savunmak zorunda kalacağını da söyledi.

Kommersant gazetesi, Rusya'nın İran'a yönelik desteğini çekmesi durumunda İsrail'in Tahran'ın nükleer zenginleştirme programlarına yönelik saldırı ihtimalinin artacağına dikkat çekti.

İran'ın Moskova Büyükelçisi Seyit Mahmut Rıza Seccadi, Rusya'dan 900 milyon dolar talepleri olduğunu ifade etse de, uluslar arası mahkemeye 4 milyar dolarlık tazminat başvurusu yapıldı.

Moskova'nın 2007'de imzalanan anlaşmaya göre Tahran'a 800 milyon dolar karşılığında 5 adet S-300 PMU-1 füze savunma sistemi teslim etmesi gerekiyordu.

İran nükleer programı nedeni ile BM Güvenlik Konseyi'nde dördüncü aşama alınan yaptırım kararlarını gerekçe gösteren Kremlin, S-300 füze sevkiyatının iptaline karar vermişti.

İran 2011'de uluslar arası mahkemeye yaptığı başvuruda S-300 füze sistemlerinin saldırı değil, savunma silahı olduğunu iddia etmiş, Moskova'nın taahhütlerini yerine getirmesini talep etmişti.

Moskova ön ödeme olarak aldıkları 166,8 milyon doların dışında 1 cent ödeme yapmayacakları karşılığını vermişti.

cha



Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,006 µs