En Sıcak Konular

Rusya, Tacikistan'la ittifakta ısrarlı

10 Ağustos 2012 16:48 tsi
Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı, iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin geliştirilmesi için Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'ye gitti

Rusya, yurtdışındaki en büyük askeri üssünün bulunduğu Tacikistan ile askeri işbirliğini daha da geliştirmek istiyor. Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Anatoli Antonov, iki ülke askeri işbirliğini görüşmek amacıyla Duşanbe'de temaslarda bulundu.

Antonov, Duşanbe temasları kapsamında Devlet Başkanı İmamali Rahman, Başbakan Akil Akilov ve Dışişleri Bakanı Hamrohon Zarifi ile görüşmelerde bulundu. Görüşmelerde askeri işbirliğinin yanı sıra askeri üssün geleceğine yönelik konular da masaya yatırıldı.

Ziyaretiyle ilgili Rusya Büyükelçiliği'nde basın toplantısı düzenleyen Antonov, askeri üs ile ilgili müzakerelerde önemli ilerleme sağlamayı başardıklarını kaydetti.

Gazetecilerin üs ile ilgili sorularını cevaplayan Antonov, Duşanbe'deki görüşmelerde askeri üs konusunun görüşüldüğünü kaydederek, "Tacik meslektaşlarımız ile askeri üssün süresinin uzatılması yönünde görüşmelerde bulunuyoruz. Rus askeri üssü bölgesel güvenliğin ve Tacikistan'ın istikrarının güvencesidir." diye konuştu.

Görüşmelerin başarılı bir biçimde sürdürüldüğünü kaydeden Antonov, Rusya ile Tacikistan'ın milli güvenliğine uygun bir anlaşma metini üzerinde mutabık kalacaklarına inandığını söyledi. Askeri üs konusunda ticaret yapmadıklarını kaydeden Rus yetkili, görüşmelerde üs kirası ile ilgili konunun görüşülmediğini belirterek, konuyu iki ülkenin çıkarları doğrultusunda çözmeye çalıştıklarını dile getirdi.
Orta Asya'nın oyun alanı olmadığını belirten Antonov, Rusya ile ABD'nin ortak sorunlarının olduğunu ve bunu birlikte çözmeye çalıştıklarını kaydetti. Günümüzde dünyada çok sayıda tehdit ile karşı karşıya kalındığını söyleyen Rus yetkili, Rusya ile ABD'nin en temel probleminin terörizm tehlikesi olduğunu belirtti.

Bir gazetecinin Özbekistan'ın Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyeliğini durdurması yönündeki sorusunu cevaplayan Rus askeri yetkili, Özbekistan üyeliğini askıya alma kararına üzüldüklerini kaydetti. Rus Savunma Bakanı Yardımcısı, daha fazla ülke kolektif bir bölgesel güvenlik alanında birlikte çalışmasının daha iyi olacağını söyledi.

Tacikistan'daki Rus askeri üssü ile ilgili görüşmeler ,2011 yılının sonundan beri iki ülke savunma bakanlıkları arasında yapılıyor. Eylül 2011'de iki ülke devlet başkanları üssün Tacikistan'da kalma süresini 49 yıl daha uzatılması yönünde anlaşmışlardı. Ancak bununla ilgili hala bir anlaşma imzalanmadı.

Bazı basın-yayın organlarında yer alan haberlere göre, Tacikistan askeri üs için Rusya'dan yaklaşık 300 milyon dolar kira parası istiyor. Bu konuda resmi makamlarca bir açıklama yapılmadı.
Tacikistan'daki Rus askeri üssü Rusya'nın yurtdışındaki en büyük üssü. 2004 yılında konuşlandırılan 201'nolu askeri üste 7 bin asker görev yapıyor. Rus askerler Duşanbe, Kurgantepe ve Kulyab şehirlerinde bulunuyor.

dünya bülteni



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,778 µs