En Sıcak Konular

Altın fiyatlarındaki yükseliş sürecek mi?

10 Ağustos 2012 13:01 tsi


Prof. Dr. Ünsal Ban
unsal.ban@ekofinans.com

Geride bıraktığımız güne başlarken, Çin’den gelen enflasyon rakamları ile teşvik beklentilerinin arttığını, bu durumun da borsalardaki alımları güçlendirdiğini görüyorduk.

Öngörülenin bir miktar üzerinde, yüzde 1,8 olarak gerçekleşen Çin enflasyon oranında 30 ayın en düşük seviyesine geliniyor, bu durum karşısında da daha fazla teşvik ve genişlemeye gidileceği görüşleri güç kazanıyordu. Beklentilerin olumlu yönde ağırlık kazanmasıyla alımların güçlendiği Asya piyasalarında yüzde 1’e yakın kazançlar elde edilirken, küresel piyasalarda da yatırımcıların risk iştahının arttığı gözleniyordu.

Üç günlük yükselişin ardından yorulma sinyalleri veren Avrupa borsalarında, geçtiğimiz günde ise Çin kaynaklı iyimserliğin etkisi ile alım ağırlıklı açılışlar yapılıyordu. Ekonomik yavaşlamaya işaret eden veriler ile tedirginliğin arttığı Avrupa piyasalarında, Çin’in daha fazla teşvike gidecek olması hisse senetlerine, petrole ve değerli metallere olan talebin artacağı anlamına geldiğinden borsalarda yukarı yönlü tepkiler veriliyor, hisse senetlerinde de 5 ayın en yüksek seviyelerine yaklaşılıyordu.

Öte yandan günün ikinci yarısına geldiğimizde, açılış ile birlikte sağlanan kazançların telekomünikasyon hisselerine gelen satışlar ile geri verildiğini, bu kapsamda Çin enflasyonu ile artan iyimserliğin etkisini kaybettiğini görüyorduk. Özellikle Almanya tarafında ülkenin ikinci büyük bankası olan Commerzbank’ın yaptığı açıklamalarda karlılık seviyesinin düşebileceğinin ifade edilmesi, DAX endeksindeki banka hisseleri üzerinde baskı oluşturuyor bu nedenle Alman borsasındaki geri çekilme daha derin oluyordu. Gün sonuna baktığımızda ise, borsalardaki kayıpların telafi edildiğini ve piyasalardaki olumlu görünümün korunduğunu görüyorduk.

ABD tarafında, dış ticaret açığının daralması ve işsizlik başvurularındaki beklenmedik düşüşler ile iyimser havanın güç kazandığını ve hisse senedi vadelilerinin yukarı yönlü açılışlara işaret ettiğini görüyorduk.

İyi gelen veriler ekonomiye dair umutları güçlendirirken, imalat sanayinde gözlenen düşük seviye kafaları karıştıran bir diğer unsur olarak karşımıza çıkıyordu. Açılışta, değişken bir yapıda hareket eden ABD borsalarında, beklentiden iyi gelen verilere rağmen çeşitli risk unsurlarının bulunuyor olması yatırımcıların temkinli davranmasını sağlıyor, bu doğrultuda da gün karışık bir görünümde tamamlanıyordu.

IMKB tarafında güne, Çin kaynaklı iyimserlik ile alıcılı bir havada başlanıyor ve açılışla birlikte 65100 direnci test ediliyordu. İlerleyen saatlerde gelen satışlar ile bir miktar geri çekilme gözlense de, ilk seans sonuna doğru artan alımların endeksi tekrar 65000 seviyesinin üzerine taşıdığını görüyorduk. İkici seansa 65196 puandan başlayan endekste, Avrupa kaynaklı endişelerin satış baskısına neden olmasıyla 64000’li seviyelere geliniyor, buradan gelen tepki ile yön tekrar yukarı çevriliyordu.

Günü 64501 puandan kapatan endekste, bugün izleyeceğimiz seviyeler destek olarak 64400/64000, 63600 ve 63000’ken direnç olarak da 64700, 65000 ve 65200 olacak.

1,77 – 1,79 kanalındaki yatay hareketini sürdüren Dolar/TL kurunda, geçtiğimiz günde de kısmen durgun bir havanın etkili olduğunu izliyorduk. Açılışın 1,7835’ten yapıldığı kurda, gün içindeki gelişmelere kayıtsız kalınıyor, günlük kapanış da 1,7840 seviyesinden gerçekleşiyordu. Çin tarafında artan teşvik beklentileri, Dolar üzerine kayda değer bir etki yaratmamış olsa da, Fed ve AMB’den gelecek açıklamaların yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, teşvik ve genişleme açıklamaları, doların değer kaybetmesine ve kurun 1,77’nin altına inmesini sağlayacağı gibi beklentilerin karşılanamaması durumlarında ise önce 1,79 sonrasında ise 1,80 dirençleri takip edilecektir.

Çin kaynaklı iyimserliğin etkisi ile yükselişe geçen altın ons fiyatında, 1617 seviyesinden gelen kar satışları ile bir miktar geri çekilme yaşansa da kapanış artıda, 1615 dolardan yapılıyordu. Artan genişleme ve teşvik beklentilerinin yukarı yönlü hareketi destekleyeceği altında, merkez bankalarından gelecek açıklamalar ve politika yapıcıların vereceği kararlar yakından takip edilecektir. Bu kapsamda yukarıda 1617, 1625 ve 1635 seviyeleri direnç olarak karşımıza çıkacakken, aşağı yönlü hareket durumunda ise 1610, 1600 ve 1590 destekleri gündeme gelecektir. 

internet haber



Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,213 µs