En Sıcak Konular

Roth: Türkiye'ye çok teşekkür etmek istiyorum

9 Ağustos 2012 17:32 tsi
Almanya'daki Yeşiller Partisi'nin Eşbaşkanı Claudia Roth, dünkü Hatay ziyareti sırasında edindiği izlenimleri paylaşarak, Türkiye ile Suriye arasında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.



Hatay'da valilik, belediye başkanlığı ve Suriye'deki şiddet olaylarından kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin yaşadığı kampları ziyaret eden Roth, Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde bir basın toplantısı düzenledi.

Roth, Suriye'de yaşanan gelişmelerin tehlikeli bir hal aldığına işaret ederek, "Gelişmelerin mezhepler arası çatışmaya yol açabileceğini düşünüyorum. Aleviler, Sünniler, Kürtler arasında çatışmaya yol açacak gelişmeler olabilir" diye konuştu.

Suriye'de yaşananları insani felaket olarak nitelendiren Roth, şu ana kadar 300 bin kişinin ülke dışına kaçtığını ve ülke içinde de yaklaşık bir buçuk milyon Suriyelinin yerinden olduğuna dikkati çekti.

Roth, özellikle Halep'te yaşanan olaylardan sonra uluslararası toplumun Esed yönetimine karşı birleşmesi gerektiğini vurgulayarak, "Suriye halkı bazı ülkelerin menfaatleri yüzünden trajedi yaşıyor" ifadesini kullandı.

-"Türkiye iyi bir örnek olabilir"-

Hatay'daki kamplara sığınan Suriyeliler için Türk hükümetinin ve halkının madden ve manen önemli sorumluluklar üstlendiğini ifade eden Roth, "Türkiye'ye çok teşekkür etmek istiyorum. Çünkü 50 bin mülteciyi kabul ederek, bu kamplarda barındırarak büyük bir yardımda bulunuyor" diye konuştu.

Roth, Türkiye'nin bölgesinde önemli bir rol üstlendiğine işaret ederek, "Güçlü hukuk devleti olan ve demokratik bir yapıya sahip Türkiye, hem Yakındoğu ve Ortadoğu bölgesi hem de Arap Baharı'nı başlatan ülkeler için iyi bir örnek olabilir" dedi.

Türkiye'nin Hatay'daki 50 bin Suriyeli sığınmacı için büyük ekonomik maliyetler üstlendiğini belirten Roth, Avrupa ülkelerinin ve Almanya'nın da sığınmacıları kabul etmesi gerektiğini vurguladı.

-"Mülteciler ayrımcılığa maruz bırakılamaz"-

Roth, AA muhabirinin, Almanya'daki Hristiyan Birlik partilerinin Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder'in, Suriyeli sığınmacıları Hristiyan olmaları koşuluyla Almanya'ya kabul etme önerisinde bulunduğunu hatırlatması üzerine, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Mülteci olsun olmasın hiç bir insan din, cinsiyet veya etnik kökene bağlı ayrımcılığa maruz bırakılamaz. Kauder, Hıristiyanlığın ne anlama geldiğini bilmiyor herhalde. Yeniden İncil'e bakmasını tavsiye ediyorum."

Roth, Türkiye'nin Hatay'daki sığınmacılar için uluslararası yardım kuruluşlarından maddi destek almayı kabul etmesi gerektiğini savundu.

Bu haber 794 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,988 µs