En Sıcak Konular

Libya'da tarihi gün: Yeni meclis, yetkileri devraldı

9 Ağustos 2012 15:47 tsi
Kaddafi sonrası kurulan geçici yönetim yetkilerini, üyeleri seçimlerle belirlenen Genel Ulusal Kongre'ye devretti.

Lokman Doğmuş'un haberi:

Libya'da dün tarihi bir gün yaşandı. Geçici Milli Meclis 7 Temmuz'da gerçekleştirilen seçimle oluşan Kurucu Meclis'e görevi törenle devretti.

Ramazan ayı dolayısıyla tören akşam düzenlendi. Törene Geçici Milli Meclis üyeleri, Kurucu Meclis üyeleri, Geçici Hükümet üyeleri, Anayasa Mahkemesi Başkanı, 17 Şubat'tan sonra kurulan ilk hükümetin üyeleri, Yüksek Seçim Kurulu başkan ve üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, bazı silahlı grupların liderleri, büyükelçiler, Libya'da bulunan uluslararası kuruluşların temsilcileri ve çok sayıda medya mensubu katıldı.

Tören Kur’an-ı Kerim okunması ile başladı.

Ardından Geçici Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdulcelil bir konuşma yaptı. Mustafa Abdulcelil Geçici Milli Meclis'in ülkeyi kurtuluştan yeniden yapılanma aşamasına geçirdiğini bu süre boyunca çok zorlukla karşılaştığını ve bazı hatalar da yaptığını söyledi. "Şu an Libya istibdat ve tek kişi egemenliği ile geçen on yıllardan, halkın görüşünün seçimler yoluyla belirleyici olacağı bir döneme geçiyor." diyen Mustafa Abdulcelil güvenlik ve silahsızlanma sorunlarını zamanında çözemediklerini ve gerçek bir trajedi olan iç göç mağdurlarına da bir çözüm bulamadıklarını itiraf etti.

Vakit darlığı nedeniyle Kurucu Meclis üyeleri toplu olarak yemin etti. "İnanç ve ihlas ile çalışacağıma, 17 Şubat devriminin hedeflerine bağlı kalacağıma, anayasaya ve meclis iç kurallarına saygı duyacağıma, Libya halkının çıkarlarına tam riayet edeceğime, Libya'nın bağımsızlığı, güvenliği ve toprak bütünlüğünü koruyacağıma yüce Allah adına yemin ederim" şeklindeki yemin metni bütün üyelerce sesli olarak okundu ve imzalanarak teslim edildi.

Yeminden sonra şehitlerin ruhuna Fatiha okunması çağrısı yapıldı. Ancak saygı duruşunda bulunulmadı.

Daha sonra bağımsızlık bayrağını Mustafa Abdulcelil yeni meclisin en yaşlı üyesi olduğu için meclis başkanı olan Muhammed Ali Selim'e teslim etti. Bayrak tesliminin ardından "Geçici Milli Meclis ülke yönetiminin anayasal otoritesini Kurucu Meclis'e teslim eder. Ve bu tarihi andan itibaren Kurucu Meclis Libya halkının tek meşru temsilcisi ve Libya'nın bağımsızlığı, güvenliği ve toprak bütünlüğünün teminatıdır." metninin yazılı olduğu teslim belgesi her iki lider tarafından imzalandı.

“Uluslararası Güçlere Bir Dirhem Vermedik!”

Bu esnada Mustafa Abdulcelil Libya'ya yardım eden uluslararası güçlere şimdiye dek tek bir dirhem vermediklerini ve uluslararası camianın yaptığı bu büyük yardıma karşılık Libya halkını gelecekte herhangi bir yükümlülük altına sokmadıklarını söyleyerek kendilerine destek verenlere teşekkür ettiklerini kendilerini eleştirenleri de hoşgörü ile karşıladıklarını söyledi.

Tören boyunca bazı katılımcıların gözyaşların tutamadığı görüldü. Sık sık tekbirler getirildi. "Libya, Libya" ve "Şehitlerin kanı boşa akmaz" (Demmiş Şuheda Ma Yimşiş Heba) sloganları atıldı. Törenden sonra yeni meclis ilk oturumunu gerçekleştirdi.

Bu arada 20 Ramazan aynı zamanda Trablus'un Kaddafi güçlerinden kurtarıldığı günün yıldönümü olduğundan Şehitler Meydanında toplanan kalabalık bir grup sevinç gösterisi yaptı ve havai fişekler atıldı. (haksözhaber)



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,773 µs