En Sıcak Konular

Sabiha Gökçen'in bu kısmı hiç tartışılmadı!

12 Temmuz 2007 16:15 tsi
Sabiha Gökçen'in bu kısmı hiç tartışılmadı! Uluslararası Sabiha Gökçen Havalimanı Fenerbahçe Asbaşkanı Nihat Özdemir'in de ortağı olduğu konsorsiyum tarafından 4 milyar Dolara satın alındı. Kimse bu kadar yüksek fiyat beklemiyordu. NATO projesi Sabiha Gökçen Havalimanı neden bu kadar yüksek fiyata

2003’ün hemen başında dünya ABD’nin Irak’a savurduğu savaş tehditleriyle gergin günler yaşıyordu. ABD’nin Türkiye hava sahasını kullanacağı belirtiliyordu. Bir çok stratejist bunun ABD’ye büyük bir avantaj sağlayacağını ileri sürerken, bu şekilde Irak’ın kuzeyinden uçaklarla, güneyinden de kara gücüyle kısa sürede savaşı kazanılabileceği belirtiliyordu. Amerikalılar Türkiye’den üs ve liman talep ediyordu. Son derece önemli bir konumda bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı da bunlardan biriydi. O dönemde Sabiha Gökçen’in yapımında harcanan paraların ABD tarafından karılandığı kimi haber kaynaklarında ileri sürülmüştü. Havaalanı açıldığı günden beri ABD’nin Ortadoğu ve Afganistan’da yaptığı operasyonlarda kullanılıyordu. ABD Irak’ı işgal planında tüm kartlarını Türkiye’yi düşünerek açmıştı. Türklerin tezkereyi reddedeceği akıllardan geçmiyordu.

 

O dönemi kısaca hatırlayalım...

 

Washington Post ‘’Türkiye ABD’nin savaş planlarını geciktiriyor’’, New York Times ‘’Türkiye’nin tereddütü Pentagon’u kaygılandırıyor’’, The Times ‘’Türkiye karar verene kadar savaş bitecek’’ şeklinde haberler yapıyordu.

 

Washington Post, hızlı davranmamakla suçladığı Türkiye’nin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ‘’tam olarak başbakan olamayan beyefendi’’ diye bahsetti.

 

George Bush’un ‘’Ortadoğu Projecisi’’ Woolsey, Saddam devrildikten sonra bölgenin Atatürk ilkelerine göre yapılandırılacağına dair Sabah’ın manşetinde bir haber çıkmıştı.

 

Savaş yaklaşıyor…

 

ABD’nin üs ve liman keşfi teklifi Genelkurmay tarafından kabul edilmişti. İşin ciddiyeti anlayan Irak’ın Devlet Başkanı Yardımcısı Taha Yasin Ramazan, Kürşad Tüzmen’e Türkiye’nin bu saldırıdan büyük zarar göreceğini söylemişti. O görüşme de Kürşad Tüzmen, Saddam Hüseyin’e iletilmesi için dönemin başbakanı Abdullah Gül’ün mektubunu da iletmişti.

 

Tüm girişimlere rağmen beklenen olmadı ve yapım masraflarını ABD’nin karşıladığı NATO projesi Sabiha Gökçen Havalimanı savaş sırasında kullanılamadı. Çünkü dünyayı şaşkına çeviren karar alınmış; tezkere reddedilmişti. O günden sonra Irak’ta Türkiye’nin istediği hiçbir şey gerçekleşmedi. Acısı her platformda Türkiye’den çıkarıldı. Ne de olsa ABD tüm planlarını savaşta Türkiye’den Irak’a saldırmak üzere yapmıştı.

 

Sabiha Gökçen Havalimanı bu planların en önemli kısmını oluşturuyordu.

 

ABD kendi parasıyla yaptırdığı üssü kullanamadı.

 

Askeri operasyonlarda kullanıldığı için sivillere kapalı olan Sabiha Gökçen bir yıl sonra bu sefer sivil ulaşım için kullanıma açıldı.

  

Formula 1 yarışlarının yapıldığı pistin de kullanılmaya başlamasıyla bir zamanlar askerlerin kullandığı alan kısa sürede dünyanın en büyük motor sporcuları ve vatandaşlar tarafından kullanılmaya başladı. 2004’ten bugüne sadece 3 yıl geçti ve Sabiha Gökçen’in kapasitesi artık yeterli değil. Sadece İstanbul’un Anadolu yakasında oturanlar değil, Marmara Bölgesi’nin büyük kısmı burayı kullanıyor.

 

9 Temmuz’da Sabiha Gökçen Havaalanı’nın yeni dış hatlar terminal binası ve ilgili tesislerin 20 yıl süreyle yapıp işletildikten sonra devredilmesine dönük ihale yapıldı. O kadar çekişmeliydi ki ihale 10 Temmuz’a girildiği sırada bitti. Ve ihaleyi Limak İnşaat-GMR Infrastructure-Malaysia Airport Holding-Berhad ortak girişim grubu 37.turda kdv hariç 1 milyar 932 milyon euro karşılığı kazandı.

 

Konunun ilginç kısmı şu: Limak’ın sahibi Nihat Özdemir. Fenerbahçe yönetiminde de bulunan Nihat Özdemir, NATO müteahhidi Aziz Yıldırım’ın hem çalışma arkadaşı hem de yakın dostu. NATO projesi Sabiha Gökçen Havalimanı’nın NATO müteahhidi Aziz Yıldırım’ın arkadaşının da içinde bulunduğu grup tarafından bu kadar yüksek fiyata satın alınması finans çevreleri de şaşırttı. Daha iki yıl önce Atatürk Havalimanı benzer bir ihale sonrası 15.5 yıllığına 1.5 milyar Euro karşılığında TAV’a geçmişti. Elbette Sabiha Gökçen Havalimanı çevresi bir cazibe merkezi haline geliyor, fakat bugünlerde İran saldırısının sıkça telaffuz edildiğini de unutmayalım. ABD İran’a saldırmadan önce kapımızı tekrar çalması kimseyi şaşırtmamalı. 

 

www.iyibilgi.com



Bu haber 945 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,553 µs