En Sıcak Konular

Niye bu kadar sevindik?

9 Ağustos 2012 14:24 tsi
Niye bu kadar sevindik? Mısır'ın piramitlerinden Mars'ın çöllerine

Niye bu kadar sevindiği'mizi' biri açıklayabilir mi?

ABD ve SSCB arasında uzay yarışının en kızgın olduğu dönemlerde bile NASA'nın sevinci bu kadar ön planda olmamıştı.




'Curiosity' adlı robotun nasıl Mars yüzeyine başarılı bir iniş gerçekleştirdiğini , konuyla ilgili ekibin nasıl sevindiğini günlerce seyrettik.

Sandık ki insanoğlu ilk kez Mars'a ayak bastı. NASA'nın teknik ekibi havalara uçtu, birbirini kutladı. Sevinç resimleri günlerce gazeteleri süsledi. Sonra da Curiosity'nin göndereceği ilk resmi merakla bekledi batı kamuoyu.

Oysa internetin Türkiye'de yaygınlaşmaya yeni başladığı 1997 yılında NASA'nın geliştirdiği Pathfinder isimli robot, aynı şekilde Mars yüzeyine başarılı bir iniş yapmış ve ABD açısından sembolik bir tarih olan 4 Temmuz tarihinde NASA'nın internet sayfasından tüm dünya ile Mars yüzeyine ait görüntüler paylaşılmıştı. O zaman bile böyle bir sevinç gösterisi olmamıştı. Halbuki aynı anda milyonlarca insanın, kızıl gezegene ait "sansürlü" fotoğrafları tek bir kaynaktan takip etmesi, insanlık açısından başlamak üzere olan muazzam bir sürecin habercisiydi.



Sovyetler Birliği'nin 1961-84 yılları arasında Venüs'e gönderdiği Venera adlı sondalar ne başarılı iniş yaptıklarında bu kadar kamuoyu oluşmuştu, ne de Venüs'e ait fotoğrafları dünyaya ilettiği zaman.



NASA'nın, daha doğrusu ABD'nin bu yoğun reklam kokan hareketinin altında yaklaşan başkanlık seçimlerinden tutun, Çin ile yaşanan uzay yarışına kadar pek çok etken mevcut. Bütçesi kıstılamaya gidilen NASA,  Amerikalılar için küresel gücün zayıflamasına dair en önemli semptomdu. Özel sektöre bırakılan uzay yarışında, başkanlık seçimleri için NASA adının şimdilik tekrar ön plana çıkartılması, bu bağlamda anlam kazanıyor.

Küresel çapta git gide silikleşen güçlü ABD algısının, Obama eliyle kısa vadede güçlendirilmesine tanık olduk, olan biten bu.

Ancak simgesel anlamda, Obama'nın vermek istediği mesajın daha derin bir okuması yapılabilir.

ABD'nin Apollo programında önemli görevler almış, astronotlara, Ay'a gideken onları koruması için Fatiha Suresi vermiş Mısırlı bilim insanı Dr. Farouk El-Baz'ın dün paylaştığımız söyleşisindeki şu tespiti önemli:

"Benim favori gezegenim, Mars'tır. Aslında Mars'ı, üzerindeki birçok değişik yapı Mısır çöllerinde çalıştığım alanlardakilerle çok benzer oldukları için seviyorum. Mısır'ın güney batısı boyunca gezersen sanki Mars'taymışsın gibi hissedersin. İki yer de geçmişte çok az yağmur almıştır. Güneşe bakan nehir yolları vardır ama iki yerde de artık hiç su yoktur. Ve birçok vadi vardır. Çok sayıda nehir yatakları ve vadiler bulunur Mars'ta. Ve onlarca kum tepeleri vardır. Onun için Mars bana hep Mısır'ın güney batısını hatırlatır. Bununla birlikte Mars kırmızıdır ve Mısır'ın kumları da kırmızıdır. Yani oldukça benzerdir."

Dolayısıyla, Curiosity'nin paylaştığı "çöldeki" o ilk resim, kitlelerin algısında ileride anlam kazanacak şekilde konumlandırılmış olabilir. Dünya ile Mars arasındaki benzerliğin basit bir halkla ilişkiler hesabının ötesinde işlenmiş olması gayet mümkün.

Tabii bu arada fırsattan istifade eden ünlü fizikçi Stephen Hawking'in şu uyarısına da boşu boşuna maruz bırakılmadık:

"İnsanlığın geleceği gezegenler arası seyahatin mümkün hale gelmesine bağlı. Aşağıya ayaklarınıza değil, gökyüzüne bakmayı aklınızda bulundurun.Yaşadığımız bu narin gezegenin ötesine gitmeyi başaramamamız durumunda bir 1000 yıl daha hayatta kalacağımızı sanmıyorum."

Ancak Hawking'in tersine, Obama'nın asası, aşağı, yer altını işaret ediyor...



www.iyibilgi.com özel 



Bu haber 3,914 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,011 µs