En Sıcak Konular

Esed rejimi Halep'te varlık savaşı veriyor

9 Ağustos 2012 12:36 tsi
Suriye'nin en önemli ikinci şehri Halep, rejim ile muhaliflerin hesaplaşmasına sahne oluyor. 20 bin Esed askeri Halep'i kuşatırken, tarihi şehir abluka altındaki Gazze'ye döndü.

Suriye'deki isyanın sembolü haline gelen Halep'te ölüm-kalım savaşı yaşanıyor. 20 bin askerle Halep'i çember altına alan Beşşar Esed'in askerleri dün büyük kara harekatına başladı. Ülkenin en büyük kenti Halep'in kontrolü için başlayan savaş 20. gününü geride bırakırken, Suriye ordusu kentin civarına yaptığı yığınağı tamamladı. Ordunun dün sabah saatlerinde harekete geçerek, muhaliflerin kontrolündeki mahallelere operasyon başlattığı belirtildi. Muhaliflerin elindeki Selahaddin semtinin ordunun eline geçtiği yönünde bilgiler gelirken, AFP'ye konuşan Suriyeli bir güvenlik yetkilisi, ordunun Selahaddin semtinin batısından doğusuna doğru ilerlediğini ve böylelikle semtin ikiye bölünmesinin hedeflendiğini söyledi. Bir silahlı muhalif de 'Geri çekiliyoruz, buradan çıkıyoruz' dedi.

Tarihi şehir, Gazze'ye döndü

İslam tarihinde önemli bir yeri olan Halep, şehre yığılan 20 bin Esed askerinin ateşi altında harabeye döndü. Suriye ticaretinin can damarı olan şehri, tank ve toplar delik deşik ediyor. Havadan ve karadan devam eden bombardıman altında, sokaklarda yüzlerce dev çukur açıldığı bildirildi. Sivilleri de tehdit eden saldırılarda, binaların tepesine yerleştirilen keskin nişancılar da kullanılıyor.

MUHALiFLER KISKAÇTA

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, savaş uçaklarının da kullanıldığı, Halep'in Mesekin Hanun, Selahaddin semtleri ile kentin doğu ve batı kesimlerine yapılın bombardıman sonucu 16 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetti. Esed'in yığınak yaptığı sırada ordu birlikleri kentin merkez bölgelerinin muhaliflerin kontrolüne geçmemesi için savunmada kalmış, muhaliflerin elindeki noktalara uçaklar, helikopterler ve topçular tarafından vurulmuştu. Selahaddin bölgesinin düşmesi kentte sayıları 3 bine ulaşan muhaliflerin Türkiye'ye uzanan ikmal yollarının kapanması anlamına geliyor. Bu da isyancıların Suriye ordusu tarafından imha edilmesi gibi bir riski beraberinde getiriyor.

HRiSTiYANLARA SiLAH TEKLiFi

Büyük korku yaşayan halkın Halep'i terk ederek güvenli yerlere kitleler halinde kaçtığı belirtildi. Öte yandan Suriye Ulusal Konseyi'nin Hristiyan üyesi Bessam İshak, Esed rejiminin başkent Şam'da şiddet olaylarını körükleyerek ülkeyi iç savaşsa sürüklemek amacıyla Hristiyan azınlığa silahlandırma teklifi götürdüğünü ileri sürdü.

Diğer taraftan Suriye Ordusu, muhaliflerin Şam'da geri çekildiği yerlerden birinde 20 kişilik toplu mezar bulduklarını iddia etti. Bu arada Özgür Suriye Ordusu tarafından öldürüldüğü iddia edilen Rus General Vladimir Kojiyev'in sağ olduğu ve Moskova'da yaşadığı ileri sürüldü.

Üniversitede öğrenci katliamı

Halep Üniversitesi Hastanesi'nde elleri arkadan kelepçelenmiş ve yakın mesafeden vurularak üstüste yığılmış 50'nin üzerinde erkek cesedinin görüntüleri ortaya çıktı. Cesetlerin, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan Halep Üniversitesi öğrencilerine ve muhalif sivillere ait oldu-ğu açıklandı.

Enkazda ceset arıyorlar

Suriye'de ordunun önceki gün bir çok şehre yönelik gerçekleştirdiği ve ağır silahların kullanıldığı bombardımanlarda ülke genelinde 257 kişi hayatını kaybetti. Dün ülke genelinde düzenlenen operasyonlarda ise 54 kişinin öldüğü bildirildi. Suriye ordusunun savaş uçakları, tank ve roketlerle bombaladığı şehirlerde birçok bina yerle bir oldu. Yayınlanan görüntülerde bombalanan binalardan dumanlar yükselirken, halk enkaz altında kalan yakınlarına ulaşmaya çalışıyor.



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,060 µs