En Sıcak Konular

Üniversiteye giriş sistemi değişiyor

9 Ağustos 2012 08:24 tsi
Bakan Ergün, Milli Eğitim’deki ders içeriklerinin ve üniversiteye giriş sınavlarının 2014’e kadar değişeceğini açıkladı.

Derslerin içeriklerini TÜBİTAK’ın, üniversiteye giriş sınavlarını ise YÖK ve ÖSYM’nin hazırlayacağı öğrenildi.
 
Strese sokmayan bir sistem getireceğiz
 
Üniversiteye giriş sistemi için dünyada uygulanan modelleri inceleyeceklerini söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Bugün TOEFL sınavları gibi yapılan sınavlar var. Bunlar, senede bir kere yapılan sınavlar değil. Belli periyotlarda yapılan ve istenildiği zaman girilen sınavlar. Bu, insanı rahatlatan, strese sokmayan... Daha çok seçenek sunan yapılar var, dünyada uygulanan modeller var. İlla o model, bu model... Bu örnekler de dikkate alınarak, amacımız, üniversiteye giriş sistemiyle öğrenci neyi biliyor bunu ölçmek değil, lise düzeyinde almış olduğu temel yetkinlikleri ölçmeye ağırlık veren bir sistem ve daha rahat bir sistem kurgulamaktır’’ dedi.**Bilim, Sanayi ve Teknoloji BakanıNihat Ergün, eğitimsisteminin ciddi şekilde revize edileceğini ve üniversiteye giriş sisteminin yeniden yapılandırılacağını söyledi. BakanNihat Ergün, Bilimve Teknoloji Yüksek Kurulu’nda (BTYK) alınan eğitimkararlarını açıkladı. Bakan Ergün, eylül ayı sonunda Türkiye’deki üniversiteleri girişimcilik ve yenilikçilik endeksine göre sıralayacaklarını ifade etti. Üniversiteye giriş sisteminin de 2014 yılına kadar değişeceğini belirten Ergün, yeni üniversiteye giriş sisteminin sadece bilgiyi ölçmeye değil öğrencilerin temel yetkinliklerinin ölçülmesine ağırlık vereceğini ifade etti.
 
EZBER YOK, KEŞFETMEK VAR
 
Yeni sistemde YükseköğretimKurulu (YÖK),ÖSYMve TÜBİTAK birlikte çalışacak. Öğrencilerin yetkinliklerini ölçecek sistemde TÜBİTAK, ilk ve ortaöğretimde aktif yer alacak. 2014 yılına kadar yürütülecek yeni üniversiteye giriş sınavının şeklini YÖK veÖSYM belirleyecek. Teknik ve programdesteğini ise TÜBİTAK verecek.
 
TÜBİTAK hazırlayacağı zenginleştirilmiş içerikli derslerle öğrenciler, 4+4+4 eğitimmodelinde üniversiteye gelene kadar sınavlarda çıkabilecek yeni testlere hazırlanacak. FATİHprojesi çerçevesinde öğrencilere animasyonlu, yol gösterici bilgisayar içerikleri yapılarak ezber yerine keşfetmeyi öğreten dersler verilecek.
 
TASLAK ÇALIŞMASI YAKINDA
 
YÖK Başkanı Prof.Dr.Gökhan Çetinsaya ise, yeni tasarlanan üniversite sistemi çalışmalarının 2014 yılının sonu itibariyle tamamlanacağını kaydetti. Bilimve Teknoloji YüksekKurulu’nda konuyla ilgili önemli kararların alındığını belirten Çetinsaya, “Bu konuyla ilgili kararlar kamuoyunda açıklanacak. Sistemin içeriği ve özellikleri şu an zihin aşamasındadır. Mevcut bir taslak çalışması yok ama Sayın BakanNihat Ergün’ün açıklaması taslak çalışmasına başlamak içindir. Bu çalışma yakın zamanda hayata geçecektir” diye konuştu.
 
İlköğretimde yardımcı ders materyali ücretsiz
 
Milli EğitimBakanlığı, bu eğitimyılında geçerli olmak üzere, ilkokul 1. sınıf öğrencilerine ücretsiz ders kitabının yanında yardımcı ders materyalleri de dağıtacak. Talimve Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip, çocuklara ilk 2,5-3 ayda hazırlık ve uyumçalışması yaptırılacağını belirterek “Örneğin daha önceki uygulamada anaokulunda ikinci dönemyaptığımız bazı çalışmalar vardı.Orada çizgi çalışmaları, çeşitli boyama çalışmaları yapılıyor. Bunlarla birlikte sayılarla ilgili çalışmalar, diğer sosyal becerilerle ilgili çalışmalar da var” diye konuştu. Karip, ilkokul 1. sınıflara ücretsiz ders kitaplarının yanında 2,5-3 aylık uyumdönemine yönelik çizgi çalışmaları, okuma yazma vematematik öğrenmeye hazırlık çalışmalarını içerenmateryaller dağıtılacağını bildirdi.
 
Dil eğitimine de neşter vurulacak
 
Nihat Ergün Türkiye’nin dil eğitimi konusunda sıkıntılı bir ülke olduğunu söyledi. Çocukların çok temel şeyleri bile konuşamadığına veya anlayamadığına dikkati çeken Ergün, “Niye böyle oluyor, bunu araştırıyoruz. Dil eğitimini gramer ve kelime ezberleme çizgisi dışına çıkarmamız, daha pratik, hayatın içinden, gerekirse animasyonlarla desteklenen bir eğitimanlayışına dönüştürmemiz gerekiyor” diye konuştu.
 
Okuldan atılmak zorlaşıyor
 
YÖK Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler yapıldı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya yeni yönetmelikle suç sayılabilecek olayların azaltıldığını belirtti. Çetinsaya, “Temel felsefemiz öğrenciyi kampüs dışında izlemekten vazgeçme oldu. Artık hakkında kesinleşmiş birmahkumiyet kararı bulunmayan öğrenci okuldan atılamayacak. Ayrıca okuldan atılan öğrenci sadece atıldığı okula giremeyecek, diğer istediği okula girebilecek” dedi. Disiplin yönetmeliğiyle ilgili çalışmaları yapan Prof. Dr. Yavuz Atar da şunları söyledi: “Bildiri dağıtmak artık suç kapsamından çıkarıldı. Ancak tez ve araştırma ödevleri hazırlanırken intihal yapmak suç sayıldı. Öğretimüyesi disiplin yönetmeliğinde de değişiklikler yapmak için çalışmalara başladık.”
 
bugün


Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,398 µs