En Sıcak Konular

'İlliyet bağı kurmak çap gerektirir'

9 Ağustos 2012 08:20 tsi
'İlliyet bağı kurmak çap gerektirir'
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun hükümetin Suriye politikasına ilişkin eleştirileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, resmi temaslarda bulunacağı Myanmar'a giderken uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun hükümetin Suriye politikasına ilişkin eleştirileri hakkında Davutoğlu,  ''Olayların illiyet bağını kurmak bir çap gerektirir. İlliyet bağı kurmak yok. Her gün kalkıyor, Kılıçdaroğlu için yeni bir dünya doğuyor. O gün bakıyor, 'Ben nereden Davutoğlu'na vurayım, nereden Sayın Başbakan'a vurayım?' O günkü gerçeklik üzerinden birşey söylüyor.

Kılıçdaroğlu'nun, hep söylüyorum, zihninde 'sequence' gelişmemiş. Yani sıralama düşüncesi yok. Olayları arka arkaya sıralayıp bir sonuca ulaşma bu değil. Ama madem 'çapsız' dedi. Matematikte çapı hatırlatmak lazım'' dedi.
 
İran

Türkiye-İran ilişkileri hakkındaki soru üzerine Davutoğlu, ''Tarihi ve yoğun ilişkilere sahip olduğumuz bir ülkeden saygı beklemek ve o ülkenin yetkililerinin açıklamalarında Türkiye ile olan ilişkilerine verilen değeri görmek bizim hakkımız'' diye konuştu.

Suriye konusunda Türkiye'nin İran'la farklı kanaatleri olduğunu belirten Davutoğlu, ancak İran'la kanalları da hiçbir zaman kapatmadıklarını hep açık ve net görüşlerini ifade ettiklerini söyledi. Davutoğlu, şöyle devam etti:

''Tabii açıklamalarda bizi rahatsız eden husus, Suriye'deki olayların sorumluluğunu Türkiye'ye yükleme çabası. Bunu kabul etmemiz veya bu açıklamayı mazur görmemiz mümkün değil. Görüş ayrılığı anlaşılabilir ama, Suriye'de on binlerce insanın ölümünden sorumlu olan bir yönetimle ilişkiyi sürdüreceksiniz, o yönetime destek vereceksiniz, sonra dönüp Türkiye'yi tehdit edeceksiniz. Bunun samimiyetle, dürüstlükle alakası yok. Ben dün bütün bu konuları açık bir şekilde Sayın Salihi ile konuştum. Suriye'de bu akan kanın sorumlusu rejimdir ve o rejime destek verenlerdir, eğer bir sorumlu aranacaksa...
 
Hayali harita

Şu anda Suriye'de herhangi bir yerde herhangi bir olay üzerinde Türkiye'nin etki gücünün zayıflamadığını belirten Davutoğlu, Haseke'den Lazkiye'ye kadar bir Kürt kuşağı olmadığını, pekçok farklı Kürt, Arap, Nusayri, Türkmen bölgesinin bulunduğunu söyledi.

O bölgedeki PKK tehdidinin hayali olup olmadığının sorulması üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:
 
''Hayali olmayan şey şu. Oraya PKK militanları geçti, Afrin'e, Kobani'ye, özellikle Afrin'e ve Beşşar Esed bunlara silah desteği sağladı. Bu hayali değil, bu bizim için bir tehdit. Bunu tehdit olarak değerlendirdik ve gerekli tedbirleri aldık, alıyoruz. Hayali olan o harita, Kamışlı'dan Lazkiye'ye kadar, sanki her bir taraf Kuzey Irak'ta olduğu gibi Kürtlerden oluşuyor hayali. O hayali."

Arakan'a ulaşmak istiyoruz

Myanmar'daki rejimin yavaş yavaş dünyaya açıldığını ifade eden Davutoğlu, bunu gözlemledikleri için Myanmar'da büyükelçilik açmaya karar verdiklerini söyledi.

Arakan bölgesinde yaşayan Rohingya Müslümanlarının uzun zamandır ihmal edildiğine dikkati çeken Davutoğlu, ''Hem Myanmar'a açılmak hem de Arakan'a ulaşmak istiyoruz. İkisini bir arada gerçekleştirmek istiyoruz. Aslında ziyareti kabul etmeleri Türkiye'nin uluslararası alandaki etkisinin bir yansıması. Herhangi bir ülkeye böyle birşey yapmadılar. Bizim büyükelçimiz iyi çalıştı'' dedi.

Davutoğlu, ''(Myanmar'daki Türk şehitlikleri) Bu şehitlikler benim çok yakından takip ettiğim birşey. Çok büyük bir borcumuz var onlara'' diye konuştu.

Lwin ile görüştü

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Myanmar Dışişleri Bakanı Wunna Maung Lwin ile görüştü.

aa



Bu haber 825 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,455 µs