En Sıcak Konular

PKK saldırılarının Kürtlerin haklarıyla ilgisi yok

7 Ağustos 2012 20:14 tsi
PKK saldırılarının Kürtlerin haklarıyla ilgisi yok "PKK ile ilgili halktan tepki beklemek yerine halkın asgari güvenliğini sağlamanız gerekiyor. "

 Bugün Gazetesi Ankara Temsilcisi Adem Yavuz Arslan'ın on5yirmi5.com'a vermiş olduğu röportajdan ilgili kısım:

PKK’nın Suriye ve İran’la ilişkilerinin bu derece iç içe geçmiş olması, onlardan bu derece büyük destek alması acaba kendi geleceğini onlara endekslemiş olmasından mı kaynaklanıyor?
Bunun birkaç gerekçesi var. Şöyle ki, PKK bunu ilk defa yapmıyor. Konjonktüre göre daha önce Suriye’de kamp kuruyordu. Öcalan, Bekaa’da oradaydı. Türkiye’nin yoğun baskısı sonucu, Suriye’de yönetim değişikliği olması ve benzeri nedenlerle Suriye-PKK ilişkilerini en azından zayıflattı. Daha sonra PKK Irak’taki ortam boşluğunu değerlendirdi. İran’la Türkiye’nin arası malum son bir yıldır gergin. Irak’tan yaşanan olaylar ve Suriye meselesi yüzünden. Bunun da verdiği gerekçeyle bu sefer İran, PKK’yı kullanmaya başladı.

Şöyle bir gerçekliğimiz var; sizin bir yumuşak karnınız varsa, siyaseten size karşı projeleri olan ve negatif düşünceleri olan ülkeler de bunu kullanırlar. Yani PKK ile bahsettiğimiz ülkelerin Suriye’nin, Irak’ın, İran’ın hedefleri örtüşüyor. Hedefleri ne? Türkiye’yi tamamen içe çevirmek, Türkiye’yi Ortadoğu’dan uzaklaştırmak. Nasıl Kerkük meselesinde Şeyh Sait isyanı çıkıp, Türkiye’nin kendi gündemi ile uğraşırken Kerkük’ü kaybettiyse, şimdi de Kuzey Irak’ta, Kuzey Suriye’de çok kritik gelişmeler oluyor. Bir bakıma Ortadoğu’nun haritası yeniden çiziliyor. Bu ortamda Türkiye’yi terörle terbiye ederek, Türkiye’yi kendi gündemiyle meşgul ederek Ortadoğu’dan, Suriye, İran, Irak’tan uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Artık bu denklemle ilgisi olmayan tek konu, Kürtlerin hakları ya da Türkiye’nin demokratikleşmesi. Onun dışındaki her şey bu konuda gerekçe sayılıyor. PKK’nın bu saldırılarının Kürtlerin hakları ve gelişmeleri ile hiçbir ilgisi yok.
 

PKK’nın bu son saldırıları Kürtler arasında nasıl değerlendiriliyor acaba? Sizin izlenimleriniz neler?
Şunu kabul etmek lazım, Kürtler kendi içinde saldırılara tepki gösterse bile zor oyunu her zaman uzuyor. Yani siz bölgede güvenliği sağlamakta zorlanırsanız, kendi karakolunuzda bile baskın yerseniz, orada yaşayan sokaktaki insanın; vadide, mecrada, çarşıda yaşayan insanların KCK baskısına, PKK baskısına boyun eğmemesi mümkün değil. O yüzden bunu yüksek sesle ifade etmeleri, dile getirmeleri çok da mümkün değil, izah da etmeleri kolay değil. Çünkü orada konuşmak Ankara’dan, İstanbul’dan konuşmak gibi değil. Eğer Şemdinli’nin o mecrasındaysanız, Geçimli Köyü’nde yaşıyorsanız PKK’nın karakolu basıp, içine kadar girmeye çalıştığı bir ortamda siz oturup PKK’ya karşı sesinizi yükseltemezsiniz. Çünkü PKK’nın her yerde kurduğu mahkemeler var. KCK operasyonlarının önemi yine ortaya çıkıyor bu durumda. Sokaklarda sizin evinizi basıyor, iş yerlerinizi yakıyorlarsa sizin bu örgüte karşı sesinizi çıkarmanız o kadar da kolay değil. O yüzden PKK ile ilgili halktan tepki beklemek yerine halkın asgari güvenliğini sağlamanız gerekiyor. Asgari güvenliği sağlayamadığınız takdirde örgüte tepki koyun demek, açıkçası çok da sonuca gidecek bir beklenti olmaz.

PKK, KCK OPERASYONLARI YÜZÜNDEN ŞEHİRDE EYLEM YAPAMIYOR

PKK’nın Türkiye’nin batısında İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de şu ana kadar bir hareketliliği yok. Böyle bir hareketlilik beklenebilir mi?
Bu hareketin olmamasının temel sebebi, bunu yapmak istemediklerinden değil. Bunu yapmayı çok istiyorlar hatta bunu muhtelif şehirlerde denediler. Ama şunu gördük ki, özellikle KCK operasyonları yapıldıktan sonra büyükşehirlerde, şehir merkezlerindeki organizasyon yeteneğini örgüt çok ciddi kaybetti. Eskiden Öcalan’ın yakalanma yıldönümü deyip 15 Şubat’tan başlayıp, sonbahara kadar muhtelif gerekçelerle şehirleri terörize ederlerdi. Son bir yıldır bunlar yapılamıyor. Son bir yıldır hatta dikkat ederseniz Öcalan’ın cezaevi koşulları iddiası ile devasa bir Gemlik yürüyüşü planlanmıştı. Ama yapılamadı çünkü organizasyonu yapamadı örgüt. KCK operasyonları yüzünden şehirlerdeki gücü, insanlara baskı yapacak, işyerlerini kapattıracak, gerektiğinde gidip insanları tehdit edecek yapı çözüldüğü için, KCK operasyonları ile büyük zayiat verdiği için böyle bir şeyi şu anda istese de yapamıyor. Aslında yapmak istemiyor değil, şu anda yapamadığı için yapamıyor. 



Bu haber 1,153 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,776 µs